Ucraina anunță doborârea a două avioane militare rusești în zona Mării Azov. Generalul Valeri Zalujnîi: „Le sunt recunoscător Forţelor Aeriene pentru operaţiunea planificată şi executată perfect”


Ucraina anunță doborârea a două avioane militare rusești în zona Mării Azov. Generalul Valeri Zalujnîi: „Le sunt recunoscător Forţelor Aeriene pentru operaţiunea planificată şi executată perfect”

Ucraina a anunţat luni că forţele sale aeriene au doborât, duminică noapte, două avioane ruseşti în zona Mării Azov. Cele două aparate de zbor erau un avion de recunoaştere A-50 şi un avion model Iliușin Il-22 ce serveşte drept comandament aeropurtat.

„Forţele Aeriene ale Ucrainei au distrus un aparat de zbor inamic cu rază lungă de detecţie radar A-50 şi un centru de control aerian inamic Il-22. Le sunt recunoscător Forţelor Aeriene pentru operaţiunea planificată şi executată perfect în regiunea Mării Azov!'', a scris comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, pe Facebook și aplicaţia Telegram.

Aceste avioane ajută la strângerea de informaţii, identificarea ţintelor şi coordonarea trupelor.

Întrebat despre acest subiect într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a dorit să comenteze, precizând că nu dispune de informaţii.

„Nu avem informaţii'' despre această chestiune, a răspuns Peskov.

Unii bloggeri militari ruşi au declarat că doborârea unui A-50, în valoare de 330 milioane de dolari, ar fi o pierdere uriaşă pentru forţele aeriene ruseşti, deoarece există un număr limitat de astfel de avioane în serviciu.

„Va fi o altă zi întunecată pentru forţele aerospaţiale şi apărarea aeriană rusească", a scris Rybar, un blogger cu aproape 1,2 milioane de urmăritori care oferă comentarii curente despre războiul Rusiei în Ucraina. „Nu sunt multe A-50. Iar specialiştii care le operează sunt în general rari. Dacă o aeronavă de acest tip este lovită, echipajul nu va putea să scape", a explicat el.

Rusia a susţinut constant că deţine supremaţia aeriană deasupra Ucrainei, însă în realitate această supremaţie nu a fost niciodată nici durabilă, nici totală.

Ajutorul militar occidental a consolidat apărarea antiaeriană ucraineană în ultimii doi ani, în scopul protejării Ucrainei de rachetele şi dronele trimise aproape zilnic de Rusia asupra oraşelor ucrainene.

De la începerea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, Kievul le-a cerut constant aliaţilor occidentali armament şi muniţii tot mai sofisticate, inclusiv tancuri, alte vehicule blindate, rachete cu rază lungă şi avioane F-16.

Primele avioane F-16 vor ajunge în Ucraina în cursul acestui an, deşi impactul lor în război ar putea fi limitat de puterea forţelor aeriene ruse. (surse: agepres.ro, X/Twitter)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.