Un fermier detaliază cu cifre exacte problemele și complicațiile din agricultură, învinovățind mai ales Rusia și șefii politici de la București pentru prezentul haos. Analiză


Un fermier detaliază cu cifre exacte problemele și complicațiile din agricultură, învinovățind mai ales Rusia și șefii politici de la București pentru prezentul haos. Analiză

Mircea Modan, un fermier care cultivă o suprafață relativ mică de teren agricol, explică detaliat pe platforma contributors.ro problemele majore cu care se confruntă cultivatorii, probleme agravate atât de războiul rusesc, dar și de incompetenții care au trasat destinele agriculturii românești. În analiza sa, fermierul arată și că Rusia vrea să distrugă în mod deliberat agricultura europeană, vizând-o în special pe cea din țările aflate cândva în zona sa de influență. 

O analiză bună găsiți și pe cursdeguvernare.ro, autorul arătând că „costurile din agricultură au crescut sub presiunea crizelor din ultimii ani, prețurile de vânzare a producției au scăzut, totul pe fundalul unei scăderi de productivitate: fără irigații și prețuri mai mici la inputuri, ferma medie românească nu poate atinge pragul minim de rentabilitate. Asta s-a întâmplat în 2023 – fermierii având mari dificultăți în a relua producția.

Toate acestea, ciuda faptului că România se află pe podiumul european la producția de cereale și floarea soarelui. Dar nu și la productivitate. Suntem, de pildă, pe primul loc în UE la suprafața cultivată cu porumb, dar pe locul 3 la producție. (…)

Pentru înființarea culturii, prețul la care se cumpără în prezent grâul și porumbul, cifrat la aproximativ 0,80 lei/kg, deci în medie, fermierul primește 4.000 lei pentru producția pe un hectar, dar trebuie să cheltuie peste 5.000 lei (sămânță, motorină, salarii etc) pentru a înființa o nouă cultură.

La acestea se adaugă costurile împinse în sus de inflație la inputuri, între care și îngrășămintele chimice – al căror cost depinde atât de mult de prețul gazelor încât Azomoreș a fost nevoită să-și suspende producția până la calmarea piețelor”.

Fermierul Mircea Modan, pentru contributors.ro:

„Fermierii au ieșit în stradă și văd că unii nu înțeleg că problemele lor chiar sunt reale, grele, nu e nimic politic, ba chiar mai mult, într-o perspectiva mai largă avem de-a face cu ceva și mai  grav.

Am o exploatație agricolă mixtă  de vreo 20 de hectare, câteva vaci de lapte, urmăresc cotațiile internaționale, volumele și prețurile, am cumva o idee despre “the big picture”, așa că pot să va spun de la firul ierbii că, la prețurile de acum, nu doar că mulți fermieri vor întră în faliment dacă nu se iau măsuri urgențe, dar este posibil să avem de-a face și cu o lovitură parșivă dată de Rusia pentru a provoca haos.

Voi structura un pic articolul, încercând să sintetizez cam așa:

1. Analiză  costurilor și veniturilor în cazul câtorva culturi de baza, grâu și porumb

2. Analiză punctului de breakeven în câteva variante de productivitate și preț

3. Cotațiile prețurilor cerealelor la diferite burse

4. Ce face Rusia acum? Și mai ales ce pare că vrea să facă…

5. Concluzii

1. Analiză costurilor și veniturilor o voi face trecând într-un table excel costurile medii atât cu lucrările cât și cu consumul de capital, vs diverse variante de preț și producții la hectar

Mai pe scurt, dacă plătești lucrările te costă 5090 lei/ha iar dacă lucrezi tu 4223 lei/ha (fără a adăuga toate, toate costurile..salarii de ex)

Vom lua că baza 5000 lei/ha

Ponderea cea mai mare o au îngrășămintele, 43%, și nu motorină!

Manoperă e între 10 și 25% funcție de performanțele utilajului.

Câți bani obținem pe hectar?

Depinde de producție și de prețul cerealelor

Iată câteva variante, fără subvenție:

Deci, dacă nu ar există subvenția, cheltuielile ar fi acoperite, funcție de preț, doar de la căsuțele galbene în jos Adică, dacă prețul este de 50 bani/kg, că să acopăr niște cheltuieli de 5000 lei/ha ar trebui să am o producție de 10.000 kg/ha, la 70 de bani de 7182 kg/ha, la 1 leu de 5000 kg/ha și la 1,2 lei de 4160 kg/ha

Deja începem să înțelegem că, fără subvenții avem nevoie de productivități imense sau prețuri mari. Subvenția aceea acoperă o parte din costuri (20% maxim, la fiecare leu primit mai trebuie să pui tu încă 4, nu îți cumperi “gipan” cu ei)

Dacă se subvenționează cu diferite sume/ha ce se întâmplă?( apropos, nu am văzut nicăieri un studiu făcut de “știuții”  din ministere cu mărimea subvenției din alte țări, că tot concurăm cu ei)

Ce prețuri și  ce productivități duc la acoperirea costurilor?

2.Analiză punctului de breakeven.

La o subvenție de 200 euro/ha ar trebui să avem o producție de 8000 kg/ha la un preț de 50 de bani/kg ajungând la o producție de 3000 kg/ha în cazul în care prețul este de 1,2 lei/kg.

Știți cât e media multianual pe ultimii 5 ani, să zicem? Vreo 4500…

Subvenția nu îmbogățește fermierul, ci scade punctul de recuperare al costurilor în limita unor productivități mai mici, posibile la noi.

 Cu cât subvenția e mai mare cu atât scade și limita.

Înțelegem că  în anii secetoși, de exemplu, prețul crește nu pentru că se îmbogățește cineva, ci pentru că, pentru a atinge acel nivel de recuperare (măcar) a costurilor fermierii trebuie să vândă mai scump.

Nu mai socotim nivelul de tenologizare mediu de la noi vs la cel din țările cu acre concurăm în UE

Nici prețul creditelor sau alte “nenorociri”

3. Cotații și productivități

Ne uităm aici

https://www.agro.basf.ro/ro/servicii/cotații-bursiere/

La grâu:

După un maxim de peste 400 euro/t (2 lei/kg) anul trecut, acum suntem la 216 euro/tonă (1,08 lei.kg)

La porumb: Maximul a fost cam tot atunci când  fost și la garu…cam când a început războiul în Ucraina!!!

Acum suntem la 191 euro/tonă (adică pe la 95 bani/kg)

 “FOB SUA Golful NOLA / Grâu HRW 12%”, adică “free on board”, încărcat pe vas, undeva prin State.

La 1,4 lei kg!!!

Bun, un grâu SRW

“FOB SUA Golful NOLA / Grâu SRW”

Grâu la 1,14 lei/kg!!! Nu anul trecut, ci azi!

Când la noi e 0,5- 0,6 lei/kg

Intrați aici:

https://bursacereale.com/stocks/wheat

Avem prețuri între 1,4 lei la grâu HRW (Hard Red Winter) adică un grâu bun de panificație și de 1,14 lei/kg la unul mai fără gluten SRW (soft red winter)

Chiar și grâul rusesc e peste 1 leu/kg - 1,1 lei kg grâul rusesc în 13 ian 2023!

 În Rusia, ăia au și petrol și gaz ieftin prețul e mai mare că cel de la noi!

Grâul ucrainean cât o fi?

0,88 lei/kg cel bun de piața și 0,77 lei/kg cel furajer

La noi cu cât se vinde? Cu 0.6 lei/kg!

Bun, OK, vorbim de prețuri FOB, mai costă și transportul ceva, din Banat de exemplu e mai scump, că e mai departe de port și costă vreo 50 de euro/tonă, adică vreo 25 de bani.

Deci grâul nostru, că să concureze cu prețul FOB ucrainean trebuie să fie la 0.88-0,25 lei= 0,63 lei/kg

Această este explicația prețului mic, extrem de mic… Ucraina și Rusia fac dumping pe piață noastră.

Ucraina e de înțeles cumva, sunt măcelăriți de bestiile rusești, vând că nu au încotro, dar la Rusia e altă treaba!

4. Rusia, pe scurt, este o țară care are în plan să șantajeze în viitor lumea întreagă cu cereale, petrol, gaze și îngrășăminte. Teroarea rusească nu este doar militară.

Rusia a pus stăpânire nu doar pe vaste teritorii agricole din Ucraina, dar și pe recoltele de anul trecut.

Rusia este o dictatură și prețurile pot fi scăzute, funcție de ce dorește tatuka. Iar tatuka dorește să cumuleze cota de piață a Rusie cu cota de piață a Ucrainei. Să plângă “imperialiștii” că să le dea Rusia mâncare:

Această este dinamică exporturilor rusești, inmutit cu 1000, și în tone

2018/2019   2019/2020   2020/2021   2021/2022            2022/2023

35,863           34,485           39,100           33,000           43,500

Dacă în 2018 exportau 35,8  de milioane de tone în 2022/2023 exportă 43,5 milioane, cu 21% mai mult.

“Livrările de grâu ieftin ale Rusiei au permis acestei țări să preia o parte din cotele de piață ale SUA și Uniunii Europene, dominând vânzările spre țări precum Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, unde în acest sezon grâul rusesc a câștigat aproximativ 80% din licitații. O creștere a livrărilor rusești spre Algeria ar fi o lovitură pentru exportatorii francezi de grâu pentru că Algeria este principalul lor client iar exporturile Franței în afară Uniunii Europene sunt prognozate să se reducă la jumătate în acest sezon.”

5.Concluzii

Anul asta cică am avut 5000 kg la hectar. Poate.

OK, dacă ne uităm la tabele, pentru 5000 kg/ha un fermier “mediu” ar trebui să vândă cu 1 leu/kg… nu cu 0,6 lei/kg!

Fără să câștige nimic!

Prețul ar trebui să fie cel puțin 1,2 lei, că să nu lucrezi pe gratis.

Este un preț mare, față de prețurile de pe piețele internaționale?

Nu. Am ajunge la 1,2 lei, cam cât e cel american, argentinian etc.

Rusia și Ucraina vând sub preț, din motive diferite, evident.

Ucraina nu are încotro, este o țară distrusă de barbari, vând cu cât pot și pe unde pot, iar Rusia vrea să distrugă agricultură din Europa în general, și pe cea din țările foste satelit în special.

Rusia produce cca 30% din îngrășăminte la nivel mondial, se fac din gaz metan, și Rusia are din belșug.

Controlează prin asta parțial și China, care, iarăși, prin metode de dumping, a devenit cel mai mare manufacturier din lume.

Altă pârghie de control!

BRICS, o altă pârghie prin care Rusia vrea să controleze și alte resurse…dar asta e altă discuție.

Una peste altă, fermierii din România vând în pagubă, socotind și subvenția aia mult hulită de toți papagalii care vorbesc despre agricultură, fără să fi lucrat nicio zi măcar pe câmp sau în grajd.

Da, pute, e adevărat!

Dacă mai adăugăm la toate astea mulțimea de disfuncționalități (pe care nu le mai înșir, sunt o groază, cauzate de nepriceperea celor care “cârmuiesc” agricultură românească de ani și ani) este de înțeles starea de nervozitate și măsurile extreme pe care fermierii simt că trebuie să le facă… A ajuns cuțitul la os!.

Dezmățul cu bani de la buget pentru oricine, numai bugetar să fie, amplifică furia pe care o simte orice fermier adevărat.

Nu avem zile libere, nu avem revelioane, Crăciun sau Paște, nu primim vouchere, al 13-lea “salar”, prime sau pensii speciale, muncim pe rupte să nu ne falimentăm micile afaceri pentru care am vărsat sânge și sudoare.

OK, noi am ales viață asta, are și frumusețea ei, dura dar frumoasă uneori!

Dar nu va mai bateți joc de noi!

Vorbiți și vom găsi soluții!

Sau plecați dracului din scaunele alea de care țineți cu dinții!”.

Textul poate fi citit integral AICI, unde găsiți și grafice explicative detaliate

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.