Polonia acuză Rusia că a activat sistemele de război electronic din Kaliningrad, lăsând intenționat orașe și regiuni întregi fără semnal GPS. NATO se teme că Moscova ar intenționa să captureze Coridorul Suwalki


Polonia acuză Rusia că a activat sistemele de război electronic din Kaliningrad, lăsând intenționat orașe și regiuni întregi fără semnal GPS. NATO se teme că Moscova ar intenționa să captureze Coridorul Suwalki

Presa poloneză a opinat că, din cauza activării sistemelor rusești de război electronic din Regiunea Kaliningrad, semnalul GPS a înregistrat perturbații importante în zone extinse de pe teritoriul Poloniei, inclusiv în Coridorul Suwalki.

Portalul polonez de știri Radio Zet a transmis că „în nordul și centrul Poloniei, semnalul GPS a fost din nou bruiat", Varșovia, Łódź, Tricity și Olsztyn fiind printre orașele afectate și că agenția suedeză de informații militare MUST investighează cauza.

Alte agenții de presă poloneze au raportat perturbări, iar o hartă a interferențelor disponibilă pe site-ul gpsjam.org a arătat amploarea problemelor GPS în mare parte din Polonia, cu un nivel ridicat de interferențe deasupra Kaliningradului, enclava rusă care se învecinează cu țara.

Publicația EPOZNAN a reamintit faptul că probleme similare au fost observate anterior în Estonia și Finlanda, arată publicația militară defeneseromania.ro.

Coridorul Suwalki (care aparține Poloniei și Lituaniei) este considerat “călcâiul lui Ahile” al flancului estic al NATO. Reprezentanții Alianței Nord-Atlantice apreciază că acesta ar putea deveni ținta unei agresiuni externe a Rusiei, care ar dori să conecteze Regiunea Kaliningrad de Republica Belarus. Analiștii occidentali consideră că, prin capturarea Coridorul Suwalki, Rusia ar tăia de fapt întreaga regiune baltică, separând-o de restul statelor membre NATO.

„Rusia a testat ieri funcționarea sistemelor sale de război electronic din Regiunea Kaliningrad și, ca urmare a acestui fapt, aproape jumătate din teritoriul Poloniei și Coridorul Suwalki au rămas fără GPS”, a arătat presa poloneză, citată de defenseromania.ro.

Mass-media poloneză a tras concluzia că ar fi fost vorba despre o încercare deliberată a Rusiei de a bloca semnalul GPS.

Sistemele rusești de război electronic sunt de multă vreme o preocupare pentru aproape întreaga Alianță Nord-Atlantică. Întrebuințarea acestora în timpul operației militare speciale din Ucraina a făcut ca utilizarea muniției dirijate occidentale de mare precizie să fie ineficientă, deoarece aceasta se abate de la țintă din cauza bruiajului radio.

Experții ruși susțin că Occidentul nu dispune de mijloace care să se opună sistemelor de război electronic ale Federației Ruse și fără suprimarea lor nu pot fi executate operațiuni militare serioase.

La începutul lunii ianuarie, perturbări ale semnalului GPS au fost detectate în părțile de est și sud-est ale Finlandei, relatează publicația americană Newsweek, deși nu există nicio dovadă a implicării Moscovei în acest incident.

Despre Coridorul Suwałki, așa numitul „călcâi al lui Ahile al flancului estic al Alianței Nord-Atlantice. Este vorba despre o fâșie îngustă de pământ de aproximativ 60 kilometri la granița dintre Polonia și Lituania, mărginită pe de o parte de Belarus și pe de altă parte de enclava rusă Kaliningrad.

Suwałki este singurul coridor terestru care leagă statele baltice de alți membri NATO, care, în cazul unui conflict cu Rusia, ar putea fi lovită din ambele părți de focuri de artilerie.

Dacă forțele ruse sau belaruse ar reuși să închidă coridorul, NATO nu ar putea trimite întăriri pe uscat, ci ar fi obligată să facă acest lucru pe calea aerului și pe mare. În acest caz, există riscul ca membrii NATO să nu poată trimite întăriri către statele baltice suficient de repede și în număr suficient pentru a respinge forțele ruse.
 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.