Președintele argentinian Javier Milei evidențiază la Davos toxicitatea socialismului: "Occidentul e în pericol!" / "Statul nu este soluția. Statul este problema!" / "Am venit astăzi aici pentru a invita toate țările occidentale să ia din nou calea prosperității"


Președintele argentinian Javier Milei evidențiază la Davos toxicitatea socialismului: "Occidentul e în pericol!" / "Statul nu este soluția. Statul este problema!" / "Am venit astăzi aici pentru a invita toate țările occidentale să ia din nou calea prosperității"

Făcându-și prima apariție oficială pe scena internațională, președintele Argentinei, Javier Milei, a susținut miercuri un discurs veritabil de dreapta, la Forumul Economic Mondial de la Davos, în care a apărat capitalismul și a avertizat că Occidentul este "în pericol" din cauza progresului "socialismului". Milei a acuzat, de asemenea, feminismul și extremismul climatic că împiedică progresul economic și i-a catalogat pe antreprenori drept "eroi".

Printre altele, Milei a afirmat că din momentul în care Argentina a adoptat ceea ce el a descris ca fiind un "model colectivist", a început un proces de "sărăcire cronică".

"Concluzia este evidentă: departe de a fi cauza problemelor noastre, capitalismul de piață liberă este singurul instrument pe care îl avem pentru a pune capăt foametei și sărăciei de pretutindeni", a spus Milei, adăugând că ceea ce propune ideologia "justiției sociale" nu duce la rezultate mai bune.

"Dimpotrivă, este o ideologie intrinsec nedreaptă pentru că este violentă. E nedreaptă pentru că statul este finanțat prin impozite, iar acestea sunt colectate cu forța. Asta înseamnă că statul e finanțat prin mijloace coercitive. Cu cât impozitarea este mai mare, cu atât există mai multă constrângere", a explicat Milei. 

În acest sens, Miei a rezumat ceea ce își propune pentru Argentina: "Un model bazat pe principiile fundamentale ale libertarianismului: apărarea vieții, a libertății și a proprietății".

Președintele argentinian a criticat extrem de dur socialismul, descriindu-l drept un "fenomen de sărăcire care a eșuat în fiecare țară" ce a încercat să-l pună în aplicare. 

"A fost un eșec economic, social și cultural. Și a costat și viața a 150 de milioane de oameni", a continuat Milei. 

De asemenea, Milei i-a acuzat pe "socialiștii" că promovează conflicte "ridicole" între bărbați și femei prin ideologia feministă. 

Acesta a criticat totodată extremismul climatic. 

"Ei spun că oamenii dăunează planetei și că aceasta ar trebui protejată cu orice preț. (...) Cea mai crudă parte a agendei de mediu este că țările bogate, care s-au îmbogățit prin exploatarea legală a resurselor lor naturale, doresc acum să-și ispășească păcatele pedepsind țările sărace și împiedicându-le să-și dezvolte economiile din pricina unei presupuse crime pe care nu au comis-o", a zis Milei. 

Acestea fiind zise, Milei a luat în vizor majoritatea guvernelor occidentale, despre care a reliefat că au deraiat pe calea "colectivismului", model care, în viziunea lui, este contrar dezvoltării. 

"Am venit astăzi aici pentru a invita toate țările occidentale să ia din nou calea prosperității", a spus Milei. 

"Sunt astăzi aici să vă spun că Occidentul este în pericol", a avertizat președintele Argentinei. 

"Este în pericol pentru că cei care ar trebui să apere valorile Occidentului au fost cooptați de o viziune asupra lumii care duce inexorabil la socialism și, în consecință, la sărăcie", a explicat Milei. 

Milei și-a încheiat discursul lăudându-i pe liderii din lumea afacerilor, descriindu-i drept "eroi" cărora nu trebuie să le fie teamă de "casta politică" și "paraziții care trăiesc de pe urma statului". 

"Nu vă predați unei clase politice care vrea doar să rămână la putere și să-și primească privilegiile. Sunteți binefăcători sociali, sunteți eroi!", a spus Milei. 

"Nu lăsați pe nimeni să vă spună că ambiția voastră este imorală! Dacă faci bani, este pentru că oferi un produs mai bun la un preț mai bun!", a continuat președintele argentinian. 

"Sunteți adevărații protagoniști ai acestei povești și să știți că din această zi înainte aveți un aliat neclintit în Argentina!", a mai spus Milei.

"Statul nu este soluția. Statul este problema!", a conchis președintele Argentinei, însă nu înainte de a spune pe scenă tradiționalul său slogan "Viva la libertad, carajo!" / "Trăiască libertatea, la naiba!". (sursa: AICI și AICI)

Vedeți video:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.