Dacian Cioloş demască impostura ministrului Agriculturii și batjocora acestuia la adresa fermierilor: „A venit până la Bruxelles pe banii cetăţenilor, dar fără cererile fermierilor români”


Dacian Cioloş demască impostura ministrului Agriculturii și batjocora acestuia la adresa fermierilor: „A venit până la Bruxelles pe banii cetăţenilor, dar fără cererile fermierilor români”

Fostul premier Dacian Cioloş, în prezent europarlamentar, a precizat că ministrul Agriculturii Florin Barbu, după ce luni cerea demisii în Comisia Europeană, a venit până la Bruxelles, pe banii contribuabililor, însă nu a mai ajuns, marţi, cu cererile fermierilor români la masa discuţiilor cu ceilalţi miniştri din Consiliul UE.

„După ce ieri cerea demisii în Comisia Europeană, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a venit până la Bruxelles pe banii cetățenilor, dar nu a mai ajuns azi cu cererile fermierilor români la masa discuțiilor cu ceilalți miniștri din Consiliu, pentru că nu a participat la ședință. Să ne explice domnii Ciolacu și Barbu ce a spus ministrul Agriculturii la Bruxelles și ce reacții a avut de la ceilalți miniștri la masa Consiliului. Sa ne explice cu cine s-a mai întâlnit ministrul Barbu în marja Consiliului și cum are de gând să rezolve problemele ridicate de agricultorii români", a transmis Dacian Cioloș într-un comunicat de presă.

„Înainte să caut datele cu sumele pentru fermieri - care tot cresc datorită reformei pe care am negociat-o - îi propun lui Ciolacu să-şi sune ministrul revoluţionar de la Agricultură si să clarifice cu el aceste lucruri. Şi referitor la ce aţi spus despre mine azi, am un singur răspuns, domnule premier Ciolacu. Dacă aţi fost cu Omar Hayssam la vânătoare şi cu Liviu Dragnea la pescuit, asta nu înseamnă că înţelegeţi politici publice pe agricultură”, a completat Dacian Cioloş.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că nu a cerut nimeni demisia comisarului european pe Agricultură şi că ministrul Agriculturii, Florin Barbu a spus foarte clar, dacă nu suntem în stare niciunul, ne dăm cu toţii demisia, în frunte cu comisarul european.

Ministrul Agriculturii Florin Barbu a declarat, luni, că fermierii din Mureş i-au spus să ceară demisia comisarului european pe Agricultură, Janusz Wojciechowski, dacă nu susţine solicitarea României privind derogarea de la 4% pârloagă pe terenurile agricole iar el trebuie să ducă vocea fermierilor în Consiliul de miniştri.

Florin Barbu (PSD), actualul ministru al Agriculturii contestat puternic de o parte din fermierii protestatari, a ajuns în funcție în iunie 2023 odată cu guvernul Ciolacu. El este deputat PSD de Olt, susținut politic de Paul Stănescu, secretar general și unul dintre cei mai influenți baroni PSD, scrie G4Media.ro.

Pe când era parlamentar, Barbu a promovat o modificare legislativă prin care terenurile cu stuf din Delta Dunării erau declarate pășuni pentru a se primi subvenții. Printre marii beneficiari se numără și fiul șefului său politic, Ștefan Stănescu. Acuzat că este creierul întregii operațiuni prin intermediul căreia firmele fiului baronului Stănescu ar fi înhățat nu mai puțin de 5 milioane de euro subvenții, Barbu a negat că ar fi știut despre afacerile din agricultură ale acestuia și a dispus verificarea legalității acordării subvențiilor.

„Văd că și acest ministru, ca și cel precedent, continuă cu abordări din acestea populiste. Acolo unde nu răspunde cererilor agricultorilor din incompetență sau din incapacitate politică, e reflexul acesta de a arunca vina pe Uniunea Europeană, pe Comisia Europeană și pe comisar. În unele situații și eu am spus, greșesc și instituțiile europene, dar nu în cazul acesta pe care îl prezintă dânsul, cu această derogare pe care o cer agricultorii.

Acolo, Comisia chiar nu are ce să facă, pentru că este un regulament european pe care l-au votat și Parlamentul European, dar și Consiliul de Miniștri, în urmă cu 3 ani, regulament care prevede posibilitatea de a acorda această derogare în primul an de la implementarea acelui regulament. Anul trecut a fost acordată această derogare. Acum, legal, nu există posibilitatea acordării unei noi derogări, decât dacă se modifică acel regulament, iar modificarea aceasta ar trebui făcută în câteva luni de zile, pentru că de la sfârșitul lunii aprilie, Parlamentul European intră în campanie pentru alegerile europarlamentare și nu se mai pot lua decizii.

Pentru o astfel de modificare legislativă, domnul ministru trebuie să ducă acest subiect pe masa consiliului AgriFish, să discute cu ceilalți miniștri, să convină eventual cu Comisia Europeană dacă e cazul să se facă această modificare legislativă, cum s-ar putea ea realiza sau care sunt alternativele juridice pentru a acorda încă o derogare totală sau parțială.

Dacă vrea doar să dea vina pe cineva, așa cum a mai făcut și în alte dăți, și eventual să nu fie vina evidentă a Guvernului din România, ci să fie vina la nivel european, ca să mai creștem un pic populismul și anti-europenismul în România, în ciuda faptului că foarte mulți agricultori nici n-ar rezista pe piață dacă n-ar fi subvențiile europene. E ministrul unei țări europene, exact ca și Franța, Germania, Polonia; să caute soluții, pentru că dânsul, ca ministru al agriculturii, are o pârghie de acțiune în Guvernul României și o altă pârghie de acțiune în Consiliul de Miniștri la nivel european. E prea ușor să ceară demisia, în loc să rezolve problema”, a precizat, luni, Dacian Cioloș în direct la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.