Emiteți un timbru omagial Doina Cornea! Petiție publică la 95 de ani de la nașterea Doinei Cornea și la 35 de ani de la căderea comunismului


Emiteți un timbru omagial Doina Cornea! Petiție publică la 95 de ani de la nașterea Doinei Cornea și la 35 de ani de la căderea comunismului

Fundația ”Doina Cornea”, împreună cu alte organizații dedicate memoriei rezistenței anticomuniste, deopotrivă cu istorici, scriitori, jurnaliști și personalități publice le solicită președintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu și președinților celor două Camere ale Parlamentului să emită un timbru omagial Doina Cornea, la 95 de ani de la nașterea emblematicei disidente care ne-a arătat ce înseamnă curajul în timpul dictaturii lui Ceaușescu.  

În acest sens, Fundația ”Doina Cornea” a lansat o petiție publică pe care vă invităm să o semnați AICI. Haideți să ajutăm memoria să învingă uitarea! 

Podul.ro vă prezintă în integralitate textul petiției: 

Petiție publică la 95 de ani de la nașterea Doinei Cornea și la 35 de ani de la căderea comunismului: Emiteți un timbru omagial Doina Cornea!  

Petiţie adresată:            

Doamnei Preşedinte Romfilatelia Cristina Popescu  

Spre ştiinţă excelenţelor lor:

Domnului Preşedinte al României Klaus Werner Iohannis

Domnului Preşedinte al Senatului Nicolae-Ionel Ciucă

Domnului Preşedinte al Camerei Deputaţilor Alfred-Robert Simonis

Domnului Prim-Ministru Marcel Ciolacu  

 

Noi, semnatarii acestei petiţii, ne adresăm dumneavoastră, în calitatea pe care o aveţi de preşedinte al instituţiei care are ca principală activitate aceea de a iniţia şi duce la bun sfârşit emiterea timbrelor poştale româneşti.

Din anul 1858 şi până în prezent, în afara rolului de motor al activităţii poştale timbrele au jucat şi un puternic rol istorico-cultural. Aproape că nu există nicio personalitate marcantă din România sau din străinătate pe care Poşta Română să nu o fi omagiat pe vreun timbru poştal.

Au trecut deja treizecişicinci de ani de la căderea comunismului în România. Deşi Doina Cornea a fost una dintre cele mai importante opozante ale regimului comunist, manifestându-şi deschis şi cu curaj opiniile – fapt pentru care a şi îndurat represaliile regimului –, iar anul trecut s-au împlinit cinci ani de la plecarea ei, Romfilatelia nu a avut dorinţa de a o omagia.

Fundaţia Doina Cornea, Fundaţia Academia Civică şi şi Fundaţia Corneliu Coposu v-au solicitat în cursul anului în care se aniversau „30 de ani de la sfârşitul simbolic al comunismului” ... „realizarea unui timbru omagial dedicat Doinei Cornea (1929-2018), personalitatea care în deznădejdea anilor '80 a reprezentat glasul nerenunțării și prin protestele ei, reverberate internațional, ne-a ținut locul tuturor în stima și conștiința lumii” aşa cum spunea doamna Ana Blandiana într-una dintre aceste solicitări.

Nu aţi răspuns niciuneia dintre solicitările noastre.

Dacă Romfilatelia nu a găsit de cuviinţă să strecoare un timbru „Doina Cornea” printre „Ziua paşaportului românesc”, „Păsări de curte” sau „Râşniţe” putea să o facă Guvernul României, acesta având anual la dispoziţie iniţierea emiterii unui număr de serii filatelice.

Începând cu anul trecut Fundaţia Doina Cornea a hotărât să aplice pe toată corespondenţa ei, în locul timbrului omagial Doina Cornea pe care nu l-aţi emis, un autocolant cu textul: „Aici ar fi fost un timbru omagial Doina Cornea dacă Romfilatelia nu ar fi refuzat să-l emită

Prin această petiţie publică vă cerem ca la 95 de ani de la naşterea ei, emiteţi un timbru omagial Doina Cornea!

Cluj, la 23 ianuarie 2024                                                           

Fundația Doina Cornea prin Leontin Horaţiu Iuhas  

Cosemnatari:

Asociaţia 15 Noiembrie 1987 Braşov prin preşedintele Marius Boeriu

Gabriel Andreescu – profesor universitar, activist pentru drepturile omunlui

Doru Braia – jurnalist, activist pentru drepturile omului

Magda Cârneci – scriitor şi critic de artă, directorul editorial al revistei ARTA

Gabriel Cojocaru – scriitor

Emil Culda – expert contabil

Gavril Dejeu – avocat, fost ministru de interne a României

Răzvan Gheorghe - jurnalist

Ion-Andrei Gherasim – preşedinte al Fundaţiei Corneliu Coposu

Vasile Gogea – scriitor

Liana Goţa – compozitor, realizator TVR

Sorin Grecu – poet

Eugen Iordăchescu – avocat, vicepreşedinte al Fundaţiei Doina Cornea

Leontin Horaţiu Iuhas – preşedinte al Fundaţiei Doina Cornea

Cornel Jurju – istoric , preşedinte al Clubului Monarhiştilor Clujeni

Pr. Teodor Lazăr – Preot Paroh Catedrala Schimbarea la Faţă Cluj-Napoca

Nicolae Mărgineanu - regizor

Mariana Mihuţi – actor

Marius Oprea – istoric, vicepreşedinte al Fundaţiei Doina Cornea

Nicolae Procopan – sculptor

Victor Rebengiuc – actor

Marilena Rotaru – realizator TV, preşedinte Mişcarea pentru Regat şi Coroană

Oana Stănciulescu - jurnalist

Dinu Zamfirescu – membru al Consiliului CNSAS, Preşedintele Consiliului Ştiinţific IICCMER

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.