Eroul Oleg Babii a mers pe jos 600 de km, în spatele liniilor inamice, pentru a distruge trei avioane rusești care bombardau Ucraina. A fost ucis pe când acoperea retragerea camarazilor săi


Eroul Oleg Babii a mers pe jos 600 de km, în spatele liniilor inamice, pentru a distruge trei avioane rusești care bombardau Ucraina. A fost ucis pe când acoperea retragerea camarazilor săi

Ministerul Apărării din Ucraina l-a omagiat post-mortem pe lt-colonel Oleg Babii, din cadrul serviciului de spionaj militar, precizând că a fost coordonatorul unei echipe de recunoaștere a GUR (Direcția generală de informații militare a Ucrainei) care s-a infiltrat în teritoriul inamic. Echipa ofițerului Babii a parcurs pe jos peste 600 de kilometri, în spatele liniilor inamice, reușind neutralizarea a trei avioane Tu-22 care bombardau Ucraina. Operațiunea ucraineană a avut loc pe aerodromul Soltsy din regiunea Novgorod în august 2023.

La întoarcerea din misiune, grupul coordonat de lt-col Babii a fost descoperit și prins într-o ambuscadă, ofițerul fiind grav mortal în timp ce acoperea retragerea camarazilor săi. 

Pentru fapta sa eroică, Oleg Babii a fost decorat, post-mortem, cu titlul de Erou al Ucrainei și cu Ordinul Steaua de Aur.

Comunicatul Direcţiei Generale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării:

„Aveau de îndeplinit o misiune extrem de importantă - oprirea numeroaselor atacuri aeriene asupra orașelor pașnice din Ucraina. Misiunea a fost îndeplinită. Din păcate s-a dovedit a fi ultima pentru Oleg Babii, comandantul care a acoperit cu propria viață retragerea echipei sale.

Eroul Ucrainei, colonelul Oleg Babii, a fost un ofițer de recunoaștere care, încă de la începutul războiului, a participat activ la distrugerea forțelor de ocupație rusești.

Încă din primele zile ale invaziei pe scară largă a rușilor, a organizat și a desfășurat operațiuni speciale în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei și pe teritoriul inamic care au schimbat efectiv cursul acestui război.

În palmaresul său au intrat nouă incursiuni de recunoaștere reușite în spatele frontului, douăsprezece incursiuni speciale pentru organizarea și susținerea mișcării de rezistență pe teritoriile ocupate temporar din Ucraina și în spatele inamicului. Detectarea a până la 70 de obiecte strategice importante ale inamicului: posturi de comandă, echipamente militare, echipamente de inginerie și fortificații etc. Informațiile despre acestea au fost folosite de Forțele Armate ale Ucrainei pentru a planifica operațiuni de eliberare a teritoriilor ocupate temporar și pentru a provoca daune obiectivelor importante ale inamicului.

Datorită îndeplinirii cu succes a misiunilor de către grupul colonelului Babii, a fost posibilă perturbarea logisticii ocupanților, distrugerea instalațiilor importante și a elementelor de infrastructură critică ale acestora. Divizii întregi ale forțelor de ocupație rusești și-au pierdut capacitatea de luptă, sistemul de comandă a trupelor și armelor a suferit întreruperi de comunicare și, astfel, au suferit pierderi de eficiență în interacțiunea cu cei din spatele lor.

Ultima sarcină îndeplinită cu succes de grupul de informații al lui Oleg Babii - distrugerea și dezactivarea a trei bombardiere rusești TU-22M3 - a perturbat semnificativ planurile conducerii politico-militare rusești de a lansa atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei, perturbând, de fapt, grav funcționarea aerodromurilor și a bazelor de aviație cu rază lungă de acțiune. (…)

În această misiune periculoasă, la 30 august 2023, în timp ce oferea acoperire pentru fuga camarazilor săi de arme, ofițerul de recunoaștere ucrainean, locotenent-colonelul Oleg Babii, a fost rănit mortal și a murit.

Pentru fapta sa eroică, Oleg Babii a fost distins cu titlul de Erou al Ucrainei, fiind decorat cu ordinul "Steaua de Aur". Post-mortem

Eroul era căsătorit și avea doi copii mici. Fiica cea mică abia împlinise un an la momentul morții tatălui său”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și generalul  Kiril Budanov, șeful direcției de informații militare a Ucrainei (GUR) din care făcea parte și ofițerul erou.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.