Germania transferă Ucrainei, în premieră, elicoptere militare multifuncționale


Germania transferă Ucrainei, în premieră, elicoptere militare multifuncționale

Germania va transfera Ucrainei elicoptere militare multifuncționale Sea King MK41 scoase din uz, a anunțat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, la 23 ianuarie, citat de publicația The Kiev Independent. Aceasta ar fi prima livrare de elicoptere militare din partea Germaniei către Ucraina. 

Astfel, Ucraina va primi șase elicoptere multifuncționale Sea King Mk41 împreună cu un set de piese de schimb. De asemenea, Germania va oferi instruire pentru militarii ucraineni. 

Kievul a cerut insistent mai multe sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina după ce Rusia a lansat atacuri aeriene în masă împotriva țării în timpul sărbătorilor de iarnă, omorând și rănind zeci de civili.

„Sea King este un elicopter dovedit și fiabil care îi va ajuta pe ucraineni în multe domenii: de la recunoașterea deasupra Mării Negre la transportul soldaților", a  declarat Pistorius în cadrul unei reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina. „Este prima livrare germană de acest tip".

„Ukraine Defence Contact Group” (Grupul de contact pentru Ucraina, cunoscut și sub numele de grupul Ramstein) este o alianță de 54 de țări (toate cele 31 de state membre ale NATO plus alte 23 de țări aliate) care sprijină apărarea Ucrainei prin trimiterea de echipamente militare ca răspuns la invazia rusă din februarie 2022.

La începutul acestei luni, cancelarul german Olaf Scholz i-a spus președintelui american Joe Biden că Berlinul urmează să furnizeze unilateral Ucrainei bunuri militare în valoare de peste șapte miliarde de euro în 2024.

Germania a sprijinit în mod constant Ucraina cu livrări de arme și echipamente de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei. Livrările provin de la armata germană și de la contracte guvernamentale cu companii private.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.