La Vaslui, liberalii fură cu frigiderul, nu ca pesediștii cu portbagajul. Procurorii DNA l-au prins pe Daniel Buzamăt (PNL), șeful de la Drumuri și Poduri Bârlad, cu mita la rece. Peste 10.000 de euro lichizi


La Vaslui, liberalii fură cu frigiderul, nu ca pesediștii cu portbagajul. Procurorii DNA l-au prins pe Daniel Buzamăt (PNL), șeful de la Drumuri și Poduri Bârlad, cu mita la rece. Peste 10.000 de euro lichizi

Procurorii DNA Iași l-au reținut, joi, pentru 24 de ore, pe Daniel Buzamăt, director al SC Reiser SA Bârlad (Societatea pentru Lucrări de Drumuri și Poduri) și membru PNL (potrivit propriei precizări din declarația  de avere de unde rezultă că este politician cu stare), suspectat de luare de mită în formă continuată..

În cauză este cercetat și omul de afaceri Gică Călin. Cei doi suspecți vor fi prezentați, vineri, Tribunalului Iași, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii precizează, într-un comunicat, că există date și probe care arată că, în perioada 01.03.2022 – 12.05.2022, Buzamăt, direct și indirect, a pretins și primit, printr-un intermediar, de la omul de afaceri cercetat în acelaşi dosar, suma totală de 100.000 lei, în două tranşe a câte 50.000 de lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. 

Prima tranşă de bani a fost lăsată într-un frigider aflat în biroul lui Buzamăt, iar cea de-a doua tranşă - în autoturismul personal.

Citește și: Au rămas pesediștii din Vaslui orfani de baron local. Acoliții au izbucnit în lacrimi când l-au văzut pe Dumitru Buzatu urcat de mascați în Duster pentru a fi dus la Iași, după flagrantul și perechezițiile din toiul nopții. Bătrânul mafiot PSD și-a luat și o bocceluță, semn că știe ce va urma

Comunicatul integral al DNA Iași:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 25 ianuarie 2024, a inculpaților:

BUZAMĂT DANIEL, director al Societății pentru Lucrări de Drumuri și Poduri (S.L.D.P.) REISER SA Bârlad, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată,

Om de afaceri, pentru comiterea a pentru comiterea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 01.03.2022 – 12.05.2022, inculpatul Buzamăt Daniel, în calitatea menționată mai sus, în mod indirect cât și direct, ar fi pretins și primit, printr-un intermediar (martor în cauză), de la omul de afaceri cercetat în prezenta cauză, suma totală de 100.000 lei (două tranșe a câte 50.000 lei), în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Concret, inculpatul ar fi primit suma de bani menționată mai sus în contextul încheierii între S.L.D.P. REISER SA Bârlad și societatea celuilalt inculpat, a două contracte de prestări servicii, ce vizau asfaltarea unei suprafețe de 1.600 mp de teren, ce aparținea acestuia din urmă. În realitate, ar fi fost asfaltată o suprafață de 4.725 mp fiind folosită o cantitate de 454 tone asfalt față de 218 tone asfalt, menționată în documentele contabile ale celor două societăți.

De precizat este faptul că cele două sume de bani (a câte 50.000 lei fiecare), la sugestia inculpatului Buzamăt Daniel, ar fi fost depuse una într-un frigider aflat din biroul său iar cealaltă în autoturismul personal.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 26 ianuarie 2024, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019. ”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.