VIDEO. Au rămas pesediștii din Vaslui orfani de baron local. Acoliții au izbucnit în lacrimi când l-au văzut pe Dumitru Buzatu urcat de mascați în Duster pentru a fi dus la Iași, după flagrantul și perechezițiile din toiul nopții. Bătrânul mafiot PSD și-a luat și o bocceluță, semn că știe ce va urma


VIDEO. Au rămas pesediștii din Vaslui orfani de baron local. Acoliții au izbucnit în lacrimi când l-au văzut pe Dumitru Buzatu urcat de mascați în Duster pentru a fi dus la Iași, după flagrantul și perechezițiile din toiul nopții. Bătrânul mafiot PSD și-a luat și o bocceluță, semn că știe ce va urma

Unul dintre cei mai longevivi și mai intangibili baroni locali ai PSD, Dumitru Buzatu a fost prins, vineri seară, de procurorii anticorupție cu șpagă de 1,2 milioane de lei (240.000 de euro). Banii, marcați de DNA și rânduiți ordonat în teancuri de 500 de lei nou-nouți, au fost găsiți în portbagajul mașinii cu care Buzatu venise la restaurantul în care s-a realizat flagrantul. Fuseseră dați de către un antreprenor din domeniul construcțiilor, afirmă surse apropiate dosarului, iar, potrivit publicației locale Vremea Nouă, DNA îl monitoriza de mai multă vreme pe liderul Consiliului Județean Vaslui. 



Ancheta DNA a continuat apoi cu percheziții la una din vilele pe care Buzatu le deține la Vaslui – mai exact în cea din comuna Ștefan cel Mare, satul Cănțălărești (PODUL a scris AICI despre legăturile lui Buzatu cu primarul PSD din Ștefan cel Mare, putred de bogat). O altă vilă somptuoasă a familiei Buzatu se află în apropierea Parcului Copou din Vaslui. Buzatu are, de asemenea, trecute în declarația de avere numeroase alte „construcții” la Zăpodeni (comună vecină cu Șefan cel Mare).

La vila din Ștefan cel Mare, de unde Buzatu a fost dus apoi cu Dusterul la DNA Iași, cu un bagaj de mână, semn că știe că probele împotriva sa îl vor ține la răcoare o vreme, au sosit fiul său Tudor Buzatu, un sinecurist notoriu pe care PSD l-a plasat în funcții de stat importante și generos remunerate, dar și cei mai apropiați colaboratori ai șefului de clan mafiot. Unii aveau chiar lacrimi în ochi, potrivit relatărilor unor jurnaliști locali aflați la fața locului.

După Buzatu jr care fuma țigară de la țigară privind șocat în gol, cel mai afectat ar fi fost Alexandru Barbu, șeful de cabinet al lui Buzatu, care a rămas la porțile vilei pesediste mai toată noaptea de vineri spre sâmbătă, lăcrimând când Buzatu a ieșit pe poartă, încadrat de jandarmi, cu o geantă de voiaj cu cele trebuincioase pentru pușcărie. (Sâmbătă dimineață, procurorii DNA au emis mandat de reținere pe numele lui Buzatu, urmând să fie prezentat instanței cu propunere de arest preventiv pentru 30 de zile)

Șpaga din portbagajul lui Buzatu

Barbu, consilier local la Primăria Vaslui și șef de cabinet al baronului Buzatu, a fost cununat, în urmă cu câțiva ani, de nașii Monica și Remus Mustățea. Monica Mustățea este nepoata lui Dumitru Buzatu. Barbu a fost în trecut șeful de cabinet al senatoarei Gabriela Crețu, consoarta lui Buzatu. Declarația de avere a lui Barbu este amețitoare: are venituri din trei locuri, toate la stat, și cinci chirii.

PODUL a atras atenția și asupra declarației de avere a lui Buzatu, precizând că este imposibil să aibă atâtea posesiuni din salariile încasate de la stat în ultimii 30 de ani, fie ele și foarte mari cum au fost în ultimii ani. 

Este cel puțin bizar că în România nimeni nu-i întreabă pe politicienii bogați cum au ajuns să dețină averi cu mult peste veniturile declarate. În timp, aceștia au ajuns să fie atât de convinși că nu li se mai poate înfunda încât nici nu și-au mai bătut capul să-și inventeze mătuși Tamara sau să-și ia minime măsuri de protecție. Cel mai probabil, aroganța și siguranța că nu are ce să i se întâmple în era PSD l-au adus în situația de față de Dumitru Buzatu. Nu este exclus însă să fie vorba și despre o răfuială în sânul PSD, presa locală semnalând faptul că baronul PSD de Vaslui a lipsit de la nunta recentă a fiului lui Marcel Ciolacu.

Vremea Nouă descrie jalea de la porțile vilei lui Buzatu: „Consilierul Alexandru Barbu, omul de casă al lui Buzatu, a stat toată noaptea în fața casei șefului său, alături de nepotul Remus Mustățea (șeful Asociației care coordonează Aquavas-ul), Vlad Ghețu, consilierul personal, Dragoș Cazacu (directorul Protecției Copilului), primarul din Ștefan cel Mare. La un moment dat Barbu a vrut să intre în curte, dar jandarmii nu i-au permis. La plecare lui Buzatu, băgat în Dusterul Jandarmeriei, Alexandru Barbu l-a condus cu privire și ochii i-au lăcrimat de pe marginea șoselei. Jale mare pe consilierul care de când a intrat în politică a primit numai sinecure. Ceilalți s-au dus să-l consoleze pe Tudorel Buzatu, omul care tocmai și-a pierdut sprijinul politic”. 

Tot publicația mai sus menționată susține că Buzatu a scăpat atâta amar de vreme, deși au mai existat denunțuri împotriva sa și încercări de a-l prinde cu mâța în sac, grație „cârtițelor” din interiorul DNA care îl avertizau când se pornea vreo acțiune împotriva sa. Astfel, Buzatu a reușit, nestingherit, nu doar să se îmbogățească obscen, ci să creeze și o adevărată structură de tip mafiot.

Buzatu și acoliții săi: la dreapta imaginii - consilierul plângăcios Alexandru Barbu; La stânga imagini: Vasile Mariciuc, fost vicepreședinte al CJ Vaslui în mandatul trecut al lui Buzatu (rândul din spate), Ciprian Trifan (actualul vicepreședinte al CJ Vaslui), Eduard Popica (deputat PSD, rândul din spate), Dragoș Cazacu (director DGASPC Vaslui - PODUL a scris AICI), Andrei Alexandru (secretar de stat la ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării) 

Ar trebui luați la întrebări toți șefii de instituții publice din Vaslui (potrivit informațiilor noastre, în Vaslui, nimeni nu putea avea acces la o funcție publică fără acordul lui Buzatu) și toți politicienii care au ajuns în parlament în mandatul lui Buzatu. Convingerea noastră este că nimeni nu a ajuns acolo fără să cotizeze.

Podul a scris pe larg despre deputatul Eduard Popica (foto jos), fost prefect al Vasluiului și ginerele celui mai important asfaltangiu din județ, abonat la contracte cu statul.

PODUL: „Ascensiunea sa politică se datorează mai ales familiei pline de bani a soției, Mirabela Savin, fiica lui Emil Savin, proprietarul SC Transmir SRL, una din cele mai importante firme de asfaltări din județul Vaslui, companie abonată la contracte cu statul, firește. Printre altele, Mirabela Savin este și proprietara Pensiunii Mira, acea pensiune luxoasă din apropierea Bârladului unde, în luna mai (2020), în plină pandemie și stare de alertă, s-au reunit toți greii PSD pentru o consfătuire de taină

Popică este, așadar, ginerele lui Emil Savin, milionarul îmbogățit din contractele uriașe ce i-au fost atribuite ani la rând de CJ Vaslui, câștigând practic majoritatea licitațiilor pe partea de asfaltări. În plină criză economică mondială, prin 2010, Emil Savin reușea să-și tripleze cifra de afaceri (cu ajutorul acelorași contracte cu statul). A fost călcat de DNA, a fost anchetat, acuzat, cercetat pentru fapte de violență și chiar și pentru omor, dar a reușit să scape. 

Milionarului Savin îi place să trăiască pe picior mare, să epateze și să-și răsfețe partenerii de afaceri, adică pe importanții bugetari ai județului, astfel că a achiziționat, printre alte bogății și proprietăți, și un vast domeniu de vânătoare unde s-au întâmplat o crimă abominabilă, dar și alte accidente sângeroase. În 2018 un copil de 13 ani, folosit pe post de gonaci, a fost împușcat de cumnatul inspectorului-şef adjunct al Inspectoratului de Poliţie al Județului Vaslui. Copilul a supraviețuit”. 







„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.