EXCLUSIV. Fabuloasa avere a baronului Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui. Bogăția pesedistului se întinde până în județul Suceava unde are zeci de mii de metri pătrați de pășune și pădure


EXCLUSIV. Fabuloasa avere a baronului Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui. Bogăția pesedistului se întinde până în județul Suceava unde are zeci de mii de metri pătrați de pășune și pădure

Averea baronului PSD Dumitru Buzatu, care în ultimele trei decenii a lucrat doar la stat, a crescut constant, an de an, astfel că ultima declarație de avere, depusă în noiembrie 2020, în calitate de președinte rerereales al Consiliului Județean Vaslui, este un „pomelnic” interminabil de posesiuni.  

18 proprietați deține Buzatu numai în județul Vaslui. O vilă, un apartament, nenumărate terenuri intravilane, agricole, pășuni etc și cinci spații comerciale/de producție. Se spune că este implicat, prin interpuși, în toate afacerile agricole profitabile din județ, situație care i-ar aduce anual zeci de mii (sau chiar sute de mii) de euro. Cert este că Buzatu nu cumpără terenuri de sute de mii de euro într-una din cele mai valoroase zone ale Bucovinei (detalii mai jos în text) din salariul de președinte al Consiliului Județean, fie el și de 2500 de euro cât este în prezent. 

La vedere, potrivit propriei precizări, Buzatu este implicat ca acționar în ACIP PERLA SRL, societate care se ocupă cu cultivarea plantelor, cu sediul în Ștefan cel Mare, comună condusă de pesedistul Mihai Moraru, sărac lipit în declarația de avere, dar despre care se spune că ar fi putred de bogat, poate chiar nr 2 pe județ, după Buzatu, din zona politică. Tot din afaceri agricole.  

Declarația de avere a lui Dumitru Buzatu nu conține nicio referire la veniturile Gabrielei Crețu - senatoarea PSD de Vaslui de care baronul roșu ar fi divorțat cu ani în urmă, dar pe care a ajutat-o recent să obțină un nou mandat, modificând personal listele cu propunerile pentru Parlament rezultate în urma alegerilor interne ale filialei (DETALII AICI).   

Conține însă amănunte importante despre ipostaza de latifundiar a baronului de Vaslui în județul Suceava și despre cârdășiile acestuia cu clanul Bichineț, altă familie de bugetari care a supt la țâța săracă a județului Vaslui până s-a îmbogățit. 

Aparent rivale și cu crezuri politice diferite, familiile Buzatu și Bichineț dețin împreună cel puțin două terenuri uriașe la Șaru Dornei, județul Suceava. O pășune de peste două hectare (21373 mp) și o pădure de aproape trei ha (28500 mp), ambele cumpărate în perioada boomului imobiliar de la sfârșitul anilor 2000 când prețurile terenurilor, peste tot în România, explodaseră efectiv.  

Aflată la doar zece kilometri de Vatra Dornei, despre comuna Șaru Dornei se spune că ar fi unul din cele mai pitorești locuri din România, Șaru Dornei-Vatra Dornei figurând pe lista celor mai frumoase trasee montane ale patriei. Lui Buzatu i-a plăcut atât de mult zona că în 2018 a revenit și a mai cumpărat o pășune de peste 46.000 mp și o pădure de 10.000 mp aici. Potrivit anunților locale, la pășune, prețul ar fi de minim 5 euro/mp, iar o mică pădure poate să valoreze chiar și câteva zeci de mii de euro. Este posibil, așadar, ca valoarea terenurilor deținute de Buzatu în Bucovina să sară lejer de jumătate de milion de euro.  

Asociatul său din 2008/2009 este Gelu Voicu Bichineț, fratele mult mai cunoscutului Corneliu Bichineț, fost senator PRM, ex PNL/USL și deputat PMP în legislatura 2016-2020. Gelu Bichineț este în prezent directorul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui (aflată în subordinea CJ Vaslui). În trecut a fost director al Centrului pentru promovarea și conservarea tradițiilor populare, tot din cadrul CJ Vaslui.  

Om de cultură, care se declară public puternic afectat de faptul că oamenii nu prea mai citesc, Gelu Voicu Bichineț are și el o declarație de avere impresionantă, în care terenurile și alte bunuri imobile abia încap într-o singură pagină. Vreo 11 la număr, ca orice bugetar sărac, cinstit și iubitor de cultură și care câștigă lunar nu mai mult de 6000 de lei (potrivit aceleași declarații de avere). Spre deosebire de asociatul Buzatu, Bichineț a apreciat foarte tare și frumusețile Neamțului, achiziționând două terenuri pe la Cheile Bicazului.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.