Scandalul ONU-Israel-Gaza ia amploare. Tot mai multe țări donatoare și-au suspendat finanțarea ca urmare a implicării unor angajați ai UNRWA în masacrul din 7 octombrie / Șeful Agenției se declară „șocat”


Scandalul ONU-Israel-Gaza ia amploare. Tot mai multe țări donatoare și-au suspendat finanțarea ca urmare a implicării unor angajați ai UNRWA în masacrul din 7 octombrie / Șeful Agenției se declară „șocat”

Şeful Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a apreciat, sâmbătă, drept „șocantă” decizia a nouă ţări de a suspenda finanţarea agenției din cauza acuzaţiilor privind personalul implicat în atacurile din 7 octombrie din Israel, îndemnând importanții donatori să revină asupra deciziei.

„UNRWA este principala agenție umanitară din Gaza, peste două milioane de persoane depinzând de ea pentru supraviețuire", a declarat Philippe Lazzarini.

Nouă țări, inclusiv Statele Unite și Marea Britanie, au decis să întrerupă finanțarea agenției, ca urmare a acuzațiilor potrivit cărora unii membri ai personalului UNRWA ar fi fost implicați în masacrul comis de Hamas în Israel din 7 octombrie.

Agenția a anunțat că îi concediază pe angajații suspectați de colaborare cu Hamas.

Țările care au suspendat acum finanțarea UNRWA sunt Australia, Canada, Finlanda, Germania, Italia, Olanda, Elveția, Marea Britanie și SUA.

În 2022, fondurile de la bugetul ordinar al ONU şi contribuţiile altor entităţi ale Naţiunilor Unite s-au ridicat la 44,6 milioane de dolari. Cei cinci donatori principali sunt, în ordine, Statele Unite, Germania, Uniunea Europeană, Suedia şi Norvegia. 

Creată în 1949, UNRWA (Agenția Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații din Palestina în Orientul Apropiat), este cea mai mare agenție ONU care operează în Gaza. Aceasta oferă asistență medicală, educație și alte tipuri de ajutor umanitar palestinienilor din Gaza, Cisiordania, Iordania, Liban și Siria. UNRWA are aproximativ 13 000 de angajați numai în Gaza.

De când Israelul și-a început ofensiva ca răspuns la atacurile Hamas, UNRWA și-a folosit facilitățile din Gaza pentru a adăposti sute de mii de civili strămutați.

Agenţia administrează adăposturi pentru peste 1 milion de persoane şi oferă hrană şi asistenţă medicală primară chiar şi în perioada de vârf a ostilităţilor, a subliniat Lazzarini.

Informațiile privind presupusa implicare a angajaților UNRWA în atacurile Hamas au fost furnizate de Israel, care a acuzat diferite departamente ale ONU - inclusiv UNRWA - de părtinire și chiar antisemitism.

„Este şocant să vedem o suspendare a fondurilor către agenţie ca reacţie la acuzaţiile împotriva unui mic grup de angajaţi, mai ales având în vedere măsurile imediate pe care UNRWA le-a luat prin rezilierea contractelor acestora şi prin solicitarea unei investigaţii independente şi transparente. Biroul Serviciilor de Supraveghere Internă al Organizaţiei Naţiunilor Unite (OIOS), cea mai înaltă autoritate de investigaţie din sistemul ONU, a fost deja sesizat cu privire la această chestiune foarte gravă”, afirmă şeful UNRWA.

„Rog ţările care şi-au suspendat finanţarea să îşi reconsidere deciziile înainte ca UNRWA să fie nevoită să îşi suspende acţiunile umanitare. Vieţile oamenilor din Gaza depind de acest sprijin, la fel ca şi stabilitatea regională".

Context. Un consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat vineri pentru BBC că în atacurile Hamas din 7 octombrie au fost implicate „persoane care primesc salariile [UNRWA]".

Mark Regev a declarat că există informații care arată că profesorii care lucrează în școlile UNRWA au „sărbătorit în mod deschis" atacurile. Atacatorii Hamas au ucis aproximativ 1.300 de persoane, majoritatea civili, și au luat ostatici alte 250 de persoane.

De asemenea, Regev a făcut referire la o ostatică israeliană care, după ce a fost eliberată, a declarat că a fost „ținută în casa unei persoane care lucra pentru UNRWA".

„Ei au un sindicat care este controlat de Hamas și cred că este timpul ca ONU să investigheze legăturile dintre UNRWA și Hamas", a adăugat el.

Un oficial israelian a declarat vineri pentru CNN că Israelul a împărtășit informații despre implicarea a 12 angajați în atacurile din 7 octombrie atât cu UNRWA, cât și cu SUA.

Israelul va face tot posibilul să împiedice agenția ONU pentru refugiații palestinieni să mai opereze în Gaza după război, a declarat sâmbătă ministrul de externe Israel Katz, potrivit publicației The Times of Israel.

Katz a adăugat că va încerca să obțină sprijinul Statelor Unite, Uniunii Europene și al altor donatori importanți ai UNRWA pentru a opri agenția să mai activeze în Gaza.

„Am atras atenția de ani de zile: UNRWA perpetuează problema refugiaților, obstrucționează pacea și este brațul civil al Hamas în Gaza", a scris Katz într-o postare oficială pe Twitter.

„UNRWA nu este soluția - mulți dintre angajații săi sunt afiliați ideologiei criminale a Hamas, ajutând-o în activitățile teroriste și să-și mențină influența și autoritatea", a mai spus Katz.

The Times of Israel amintește că un oficial israelian de rang înalt a declarat, vineri, pentru site-ul de știri Axios că Shin Bet (Serviciul de securitate internă al Israelului) și IDF au furnizat informații veridice privind participarea activă a personalului UNRWA, precum și utilizarea de vehicule și componente ale infrastructurii agenției în atacul terorist din 7 octombrie.

„Sunt informații indubitabile și coroborate", a declarat oficialul pentru Axios.

„Multe dintre informații sunt rezultatul interogărilor militanților care au fost arestați în timpul atacului din 7 octombrie”, a mai precizat oficialul. 

Șeful ONU, Antonio Guterres, s-a declarat „îngrozit" de acuzații și a anunțat „o anchetă independentă urgentă și cuprinzătoare în cadrul UNRWA", a precizat purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.