Dmitro Kuleba duce diplomația ucraineană la un alt nivel, hrănind ego-ul premierului ungar cu o declarație abilă: „Viktor Orban nu e pro-rus, ci pro-maghiar”


Dmitro Kuleba duce diplomația ucraineană la un alt nivel, hrănind ego-ul premierului ungar cu o declarație abilă: „Viktor Orban nu e pro-rus, ci pro-maghiar”

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba precizează, într-un interviu acordat siteului maghiar de știri Telex, că omologul său ungar Péter Szijjártó și premierul ungar Viktor Orbán nu sunt politicieni pro-ruși, ci pro-ungari, scrie Ukrainska Pravda. 

Lui Kuleba i s-a cerut să comenteze acuzațiile potrivit cărora Szijjártó și Orbán ar avea poziții pro-ruse, în condițiile în care premierul maghiar a reiterat chiar marți că nu va fi de acord cu deblocarea ajutorului european pentru Kiev, chiar dacă UE va aplica cele mai dure măsuri punitive contra țării sale.

„Dacă acest lucru (rusofilia de la Budapesta) ar fi adevărat, ar însemna probleme serioase atât pentru UE, cât și pentru Ungaria. Dar ei cred că sunt pro-unguri. Dacă ar fi fost pro-ruși, atunci Péter nu ar fi spus la întâlnirea de astăzi că respectă integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei", a declarat Kuleba.

Context. Anterior, Szijjártó avusese o întâlnire cu Kuleba și cu Andrii Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, în orașul Ujhorod, Ucraina.

În cadrul unei conferințe de presă care a urmat discuțiilor, ministrul ucrainean de Externe le-a descris ca fiind sincere, dar constructive.

În special, Kuleba a subliniat că Ucraina s-a angajat să rezolve definitiv disputa cu Ungaria privind drepturile minorităților naționale, urmând ca comisie specială sub auspiciile Ministerului Afacerilor Externe va prezenta o „înțelegere specifică" în această privință în termen de zece zile.

La rândul său, Szijjártó a declarat că Budapesta dorește ca minoritatea maghiară din Transcarpatia să își recapete drepturile pe care le avea înainte de 2015.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.