PSD și PNL au plătit zeci de milioane de euro, bani publici, pentru articole favorabile în presa obedientă! Covrigarul-șef al PSD și „doftorii” liberali Ciucă și Bode refuză cu îndârjire să dezvăluie cât și cui au dat


PSD și PNL au plătit zeci de milioane de euro, bani publici, pentru articole favorabile în presa obedientă! Covrigarul-șef al PSD și „doftorii” liberali Ciucă și Bode refuză cu îndârjire să dezvăluie cât și cui au dat

PNL a plătit numai anul trecut 45,9 milioane de lei (9 milioane de euro) către trei agenții de publicitate pentru apariția unor articole favorabile pe diferite site-uri de știri, fără ca respectivele texte să avertizeze cititorul că este vorba de promovare, dezvăluie o investigație publicată de Libertatea.

O singură agenție a încasat aproape 41 de milioane de lei. Membrii conducerii PNL, cu excepția lui Nicolae Ciucă și Lucian Bode, nu știu cum s-au utilizat banii, au susțin surse din partid chestionate de către Libertatea.

Scopul PNL este ca mesajele partidului să fie preluate de site-urile cu care încheie contracte, recunosc liderii liberali. Mecanismul este următorul: partidul primește bani de la bugetul de stat, încheie un contract cu o agenție intermediară, care are rolul de a încheia mai departe contracte cu site-urile, în special cele ale televiziunilor. Partidele încalcă legea dacă încheie contracte direct cu televiziunile în perioadele fără campanie electorală. Partidul controlează toată operațiunea, comandă articolele, iar site-urile raportează agenției și partidului ce știri a publicat în schimbul banilor.

Articolele nu sunt marcate ca publicitate politică, cititorul nu este informat că materialul este plătit de liberali. Articolul poate fi citit integral AICI.

Deși liderul liberal Nicolae Ciucă a promis solemn în urmă cu câteva luni că va transparentiza toate datele (toate plățile), nu s-a sinchisit să răspundă întrebărilor adresate de Libertatea cu privire la site-urile cu care PNL are contract direct sau prin intermediul agențiilor pentru publicitate politică.

Libertatea menționează însă paginile de internet ale digi24.ro, B1TV, antena3.ro și romaniatv.net care ar fi încasat sute de mii de euro (fiecare) de la PNL. Digi24 chiar un milion de euro. Detalii AICI.

Pretinșii urmași ai Brătienilor, în fapt o gașcă la fel de rapace ca și PSD, avidă de funcții și de bani publici mulți și nemunciți, de la stânga la dreapta: Alexandru Muraru, deputat de Iași, apropiat al lui Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, președintele plagiator al PNL, Lucian Bode, secretarul general plagiator al PNL, și Costel „tablă” Alexe, președintele CJ Iași

Publicația mai arată că primul partid care a refuzat să ofere informații despre modul în care utilizează banii publici a fost Partidul Social Democrat, sub conducerea lui Marcel Ciolacu.

PSD poate fi considerat cel mai mare investitor în presă în ultimii doi ani, suma depășind 110 milioane de lei (22 milioane de euro), scrie Libertatea, precizând că a solicitat PSD informații despre contractele cu presa în ianuarie 2023, dar până în ianuarie 2024 nu a primit vreun răspuns la solicitare. Partidul are, potrivit mai multor surse politice, contracte prin intermediul unei agenții de publicitate cu site-urile digi24.r0, romaniatv.net, antena3.ro, dcnews.ro și stiripesurse.ro.

În 2022, PSD a plătit chiar și unui ziar austriac peste 16.000 de euro pentru a publica scrisoarea deschisă a lui Marcel Ciolacu către cancelarul Karl Nehammer care tocmai votase împotriva admiterii României în Schengen.

Modul în care partidele folosesc banii este controlat anual de Curtea de Conturi și Autoritatea Electorală Permanentă. Ambele instituții sunt conduse de oameni susținuți de PSD: Toni Greblă și Mihai Busuioc. Controalele nu precizează niciodată cum s-au cheltuit banii, ci prezintă doar neregulile descoperite, mai scrie Libertatea. Detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.