VIDEO. Boris Nadejdin, critic al războiului rusesc din Ucraina, a strâns peste 100.000 de semnături, necesare pentru a candida contra lui Vladimir Putin / Mai mulți candidați-marionetă și-au anunțat deja retragerea din cursă, îndemând la unitate în jurul tiranului de la Kremlin


VIDEO. Boris Nadejdin, critic al războiului rusesc din Ucraina, a strâns peste 100.000 de semnături, necesare pentru a candida contra lui Vladimir Putin / Mai mulți candidați-marionetă și-au anunțat deja retragerea din cursă, îndemând la unitate în jurul tiranului de la Kremlin

Candidatul anti-război din Rusia, Boris Nadejdin, a anunțat, miercuri, că a depus 105.000 de semnături de susținere la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a-i fi validată înscrierea în cursa prezidențială în cadrul căreia l-ar putea înfrunta pe Vladimir Putin.

CEC urmează să verifice autenticitatea și calitatea semnăturilor depuse de Nadejdin și de alți potențiali candidați, precizând că va anunța luna viitoare cine va sta alături de Vladimir Putin pe buletinul de vot pentru alegerile din 15-17 martie.

Victoria lui Putin este considerată în general o simplă formalitate, liderul de la Kremlin fiind concurat de regulă doar de candidați-marionetă, dar Nadejdin i-a surprins pe unii observatori prin criticile tranșante la adresa a ceea ce Kremlinul numește „operațiunea militară specială" din Ucraina și apoi prin anunțul privind intenția de candida. 

Surprinzătoare au fost și cozile uriașe care s-au format în punctele de strângere a semnăturilor pentru candidatura lui Nadejdin care beneficiază și de susținerea opozanților rusi exilați sau închiși de regimul lui Putin, acești precizând public că au încredere că este un demers veritabil, nu o manevră a Kremlinului. PODUL a scris AICI un comentariu mai amplu despre Nadejdin.

Putin, care a ales să candideze ca independent, și nu din partea partidului de guvernământ Rusia Unită, a avut nevoie de 300.000 de semnături pentru înscrierea în cursă, dar susținătorii săi au anunțat că au strâns peste 3,5 milioane.

Între timp, presupușii candidați marionetă, înscriși în cursa electorală pentru a simula posibilitatea mai multor opțiuni, au început să se retragă din curs, îndemânând poporul să opteze pentru Putin. 

Unul dintre ei este Serghei Baburin (foto jos), care ar fi trebuit să candideze din partea Uniunii Populare Ruse. Baburin a depus al CEC semnăturile de susținere, dar a anunțat imediat că se retrage și a făcut apel la alegătorii săi să se unească în jurul lui Putin. Nu este însă clar cum a putut Baburin să strângă cele 100.000 de semnături necesare în condițiile în care nu avut nici măcar sediu de campanie sau puncte de colectare de semnături. 

Un alt potențial candidat, Andrei Bogdanov, co-fondator al Partidului rus al Libertății și Justiției, a fost lovit brusc de un puseu de integritate, amintindu-și că are un cont în străinătate nedeclarat.  

În cursul zilei de marți, Bogdanov depusese la CEC 20 de cutii de semnături pentru a se înregistra ca și candidat la alegerile prezidențiale, a precizat președintele Comisiei Electorale Centrale, Nikolai Boulaev, adăugând că au fodst identificate mai multe adrese inexistente ale alegătorilor în listele de semnături ale lui Bogdanov (foto jos). 

CEC trebuie să decidă cu privire la înregistrarea tuturor candidaților până cel târziu la 10 februarie. Până acum au fost înscriși candidații:

Vladimir Putin

Leonid Slutsky

Nikolai Kharitonov

Vladislav Davankov

CITEȘTE ȘI: INTERVIU Podul.ro. Unul dintre liderii staff-ului prezidențiabilului anti-război din Rusia avertizează regimul Putin că se va confrunta cu proteste ce "se vor radicaliza" în cazul în care va respinge candidatura lui Boris Nadejdin. Declarații în premieră despre susținerea venită din partea opoziției și importanța electoratului rusesc din Diaspora. Date-cheie din campania preelectorală



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.