Volodimir Zelenski confirmă intenția de a-l înlocui pe Valeri Zalujnîi din fruntea armatei, dar afirmă că „se gândește” să schimbe mai mulți înalți oficiali din conducerea statului / Mesajul dur al liderului de la Kiev pentru europenii care s-au săturat să ajute Ucraina: „Războiul poate ajunge și la voi și nu există nicio certitudine că NATO va reacționa prompt”


Volodimir Zelenski confirmă intenția de a-l înlocui pe Valeri Zalujnîi din fruntea armatei, dar afirmă că „se gândește” să schimbe mai mulți înalți oficiali din conducerea statului / Mesajul dur al liderului de la Kiev pentru europenii care s-au săturat să ajute Ucraina: „Războiul poate ajunge și la voi și nu există nicio certitudine că NATO va reacționa prompt”

Președintele ucrainean Volodmir Zelenski a declarat, într-un interviu pentru Rai1, că se „gândește" să îl înlocuiască pe comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, dar și să opereze mai multe schimbări în rândul funcționarilor de rang înalt, scrie publicația Ukrainska Pravda.

Întrebat despre îndelung deja comentata intenție de a-l demite pe Zalujnîi sau de a-l determina să demisioneze din funcție, după ce ofensiva ucraineană contra invadatorilor ruși nu a atins obiectivele vizate, respectiv eliberarea unei suprafețe cât mai mari din teritoriul ocupat de armata agresoare, Zelenski a răspuns: „Când vorbim despre acest lucru, am în vedere rotația mai multor lideri de stat, nu doar într-un singur sector, cum ar fi cel militar. Mă gândesc la această înlocuire (a lui Zalujnîi- n.r.), dar nu pot spune că am în vedere schimbarea unei singure persoane aici...

Dacă vrem să câștigăm, trebuie să împingem pe toată lumea în aceeași direcție și să fim convinși de victorie, nu trebuie să disperăm sau să renunțăm, trebuie să avem energia pozitivă potrivită... De aceea vorbesc despre o resetare, o înlocuire: Mă refer la ceva serios care nu se referă doar la o persoană, ci la direcția conducerii țării”

„Este vorba despre oamenii care ar trebui să conducă Ucraina. Bineînțeles că avem nevoie de o resetare, de un nou început", a adăugat liderul ucrainean.

În interviul pentru Rai, Zelenski a mai precizat că 26% din teritoriul ucrainean se află în prezent sub ocupație rusească.

„După doi ani, este important că am reușit să ne apărăm statul. Aproximativ 26% din teritoriul național se află încă sub ocupație, dar vedem că armata rusă nu este capabilă să avanseze semnificativ. Noi am oprit-o. (...) Astăzi întreaga noastră țara știe ce este războiul, din păcate, multe familii au pierdut persoane dragi, avem răniți și mulți pe front, dar nu suntem singuri, am reușit să unim liderii mondiali", a mai spus Zelenski în interviul pentru Rai. 

„Războiul ajunge însă și peste voi, pentru că avem de-a face cu Putin. Și când va veni, nimeni nu va fi pregătit, armatele europene nu sunt pregătite, va fi un șoc! Unde este garanția că NATO va reacționa prompt? Cine vorbește despre asta? Nimeni", a răspuns Zelenski când a fost întrebat de interlocutorul italian ce le transmite europenilor care afirmă că s-au săturat să mai trimită arme în Ucraina.

Context demitere Zalujnîi. Podul a relatat AICI despre apariția, pe 29 ianuarie, pe mai multe canale de Telegram a unor zvonuri privind o posibilă apropiată schimbare a popularului general Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, dar oficialii de la Kiev s-au grăbit inițial să dezmintă aceste informații. 

Pe 2 februarie The Washington Post a relatat însă, citând surse oficiale, că guvernul ucrainean a informat Casa Albă despre decizia lui Volodimir Zelenski de a-l demite pe Valeri Zalujnîi. Publicația americană a citat, de asemenea, un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării, care preciza că Kievul nu a ales încă un înlocuitor pentru comandantul-șef.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, a declarat că SUA nu trebuie să intervină în posibila demitere a lui Zalujnîi.

Amintim, de asemenea, că s-a speculat în presa ucraineană și internațională că tensiunile dintre Zelenski și Zalujnîi s-au acutizat după interviul acordat de șeful armatei ucrainene, în noiembrie 2023, pentru presa occidentală în care afirma că războiul a atins faza de uzură, ambele armate fiind oarecum egale și în situația de a nu putea repurta victorii semnificative. 

Săptămâna trecută, în timp ce speculaţiile privind demiterea sa se intensificau, Zalujnîi şi-a expus argumentele într-un comentariu pentru postul de televiziune american CNN în favoarea unor noi mijloace electronice de război.

De asemenea, el a declarat că unele instituţii ucrainene împiedicau ţara să îşi atingă obiectivele, inclusiv eforturile de a construi o forţă de luptă eficientă pentru a egala superioritatea numerică a Rusiei.

CITEȘTE ȘI: Volodimir Zelenski intenționează să-l înlăture pe generalul Valeri Zalujnîi din fruntea armatei ucrainene. Funcția de comandă ar putea fi preluată de un alt general pe care rușii îl urăsc de moarte

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.