Comisia Electorală Centrală a Rusiei dă semne că ar putea respinge înscrierea candidatului anti-război Boris Nadejdin în cursa prezidențială. 15% dintre semnăturile colectate ar conține „erori” / Stafful de campanie respinge categoric afirmațiile CEC


Comisia Electorală Centrală a Rusiei dă semne că ar putea respinge înscrierea candidatului anti-război Boris Nadejdin în cursa prezidențială. 15% dintre semnăturile colectate ar conține „erori” / Stafful de campanie respinge categoric afirmațiile CEC

Comisia Electorală Centrală a Rusiei (CEC) ar fi găsit erori în peste 15% din semnăturile de susținere colectate de candidatul pro-pace la alegerile prezidențiale din martie, Boris Nadejdin, a anunțat, luni, echipa sa de campanie, citată de publicația de The Moscow Times.

Nadejdin, perceput ca principala voce anti-războiul din Ucraina (și cam singura care nu a ajuns încă la închisoare) înaintea alegerilor prezidențiale din martie, a depus, săptămâna trecută, aproximativ 105.000 de semnături la CEC pentru examinare. PODUL a scris AICI.

Oficiali electorali au declarat însă, încă de vinerea trecută, că ar fi descoperit erori printre semnăturile depuse și l-au invitat pe politicianul care speră, potrivit propriilor declarații să-l înfrunte pe Vladimir Putin, în alegerile din martie, să revizuiască documentele în cadrul unei întâlniri care va avea loc luni. 

„Un grup de lucru al CEC ne-a informat că [au găsit] erori în 15% din semnăturile pe care le-am depus la 31 ianuarie", a scris Nadejdin pe canalul său de Telegram, precizând că echipa sa de campanie intenționează să conteste erorile găsite de CEC (organism controlat de Kremlin).

Dacă pot demonstra că cel puțin 4.500 din cele 9.209 semnături despre care CEC afirmă că ar conține erori sunt valide, Nadejdin ar fi eligibil să candideze la alegerile prezidențiale din martie, a adăugat echipa sa. 

Legea electorală rusă prevede ca potențialii candidați care candidează din partea unui partid fără reprezentare în parlament să strângă 100.000 de semnături de susținere.

„Dacă Comisia Electorală Centrală refuză să mă înregistreze ca și candidat, atunci voi contesta acest lucru la Curtea Supremă", a adăugat Nadejdin.

Lista finală a candidaților prezidențiali înregistrați este așteptată miercuri.

„Nu suntem de acord cu decizia luată de grupul de lucru [al CEC]", a declarat echipa sa campanie. 

„Toată lumea a văzut că am strâns semnături în mod cinstit."

Nadejdin, care speră să ajungă să candideze din partea partidului Inițiativa Civică, a înregistrat un val de susținere uluitor în ultima lună (vezi foto jos). 

PODUL a scris AICI cine este Boris Nadejdin, ce parcurs politic are și ce suspiciuni sunt în legătură cu el.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.