Kremlinul introduce în licee cursuri de turnătorie și de supraviețuire în caz de război nuclear


Kremlinul introduce în licee cursuri de turnătorie și de supraviețuire în caz de război nuclear

Liceenii ruși vor fi instruiți cum să se protejeze într-un eventual război nuclear, ca parte a curriculum-ului național, a informat o publicație locală rusească. De asemenea, liceenilor din Rusia li se va preda, practic, securismul. 

Liceenii vor învăța despre "proprietățile de luptă și efectele dăunătoare ale armelor de distrugere în masă, precum și despre metodele de protecție împotriva acestora”. Cursul va face parte dintr-o materie introdusă în liceele din Rusia, intitulată "Fundamentele securității și apărării patriei", a informat marți ziarul Kommersant, citând un document al Ministerului Educației.

Putin a semnat o lege în august 2023 care introduce în școli un curs obligatoriu de securitate și apărare. Alte elemente ale curriculei includ pregătirea militară de bază: folosirea unei puști de asalt Kalashnikov și a unei grenade de mână, oferirea de prim ajutor pe timp de luptă, respectiv lecții de autoapărare.

Elevii de liceu vor fi învățați totodată elementele de bază ale comunicării constructive, pentru a putea să identifice "fenomenele periculoase în interacțiunea socială" și să învețe cum să contracareze "activitățile extremiste și teroriste". Mai precis, liceenii vor fi instruiți să toarne către serviciile de informații rusești fiecare persoană despre care consideră că nu urmează linia Kremlinului. 

Schema cursului cu pricina mai menționează că liceenii vor "dezvolta intoleranță față de manifestările de violență în interacțiunea socială" și capacitatea de a contracara pericolul în mediul digital.

Versiunea completă a cursului va fi predată în școli începând cu 1 septembrie.

Președintele partidului Rusia Justă, Serghei Mironov, declara în noiembrie 2022 că lansarea unui astfel de curs "ar pregăti în mod sistematic cetățenii pentru o posibilă confruntare cu inamicul".

Retorica nucleară a Rusiei a fost proeminentă pe tot parcursul războiului în desfășurare pe care-l poartă împotriva Ucrainei. Săptămâna trecută, vuvuzeaua Vladimir Soloviov, unul dintre principalii propagandiști ai Kremlinului, a sugerat lansarea unui atac nuclear asupra sediului NATO din Bruxelles. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.