Cine este noul comandant al Forțelor Armate Ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, lăudat pentru apărarea Kievului și contraofensiva din 2022, dar detestat pentru masacrul de la Bahmut / Zelenski: „Este cel mai experimentat comandant ucrainean" / Criticii: „Este un comandant de tip sovietic” / „Este omul lui Zelenski”


Cine este noul comandant al Forțelor Armate Ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, lăudat pentru apărarea Kievului și contraofensiva din 2022, dar detestat pentru masacrul de la Bahmut / Zelenski: „Este cel mai experimentat comandant ucrainean" / Criticii: „Este un comandant de tip sovietic” / „Este omul lui Zelenski”

Ruptura de la vârful conducerii politice și militare a Ucrainei despre care presa scrie, pe surse, de luni de zile, a atins un punct culminant, joi seară, când președintele Ucrainei, Volodmir Zelenski, a anunțat oficial că l-a înlăturat din funcția de comandant al Forțelor Militare Ucrainene (AFU) pe celebrul general Valeri Zalujnîi, liderul armatei încă de dinainte de invazia rusească, debosebit de apreciat de ucraineni care îl consideră unul din marii eroi al prezentului război. 

Zelenski a mai precizat că l-a înlocuit pe Zalujnîi cu generalul Oleksandr Sîrski (foto sus), numit șef al forțelor terestre ale armatei ucrainene în 2019. Anterior, el s-a aflat la comanda trupelor împotriva insurgenței pro-ruse din Donbas, începută în 2014. Pe-atunci, el a primit și porecla de „Leopardul Zăpezii”.

Liderul de la Kiev l-a numit pe Sîrski „cel mai experimentat comandant ucrainean" și a amintit realizările care i-au fost atribuite - bătălia de la Kiev din primăvara anului 2022 și contraofensiva surpriză din regiunea Harkiv din septembrie 2022. 

Alegerea generalului Sîrski în locul mult mai popularului Zalujnîi nu este chiar o surpriză majoră, având în vedere că numele său circula de ceva vreme pe surse și că este în relații foarte bune cu biroul prezidențial.

Oficial, schimbarea lui Zalujnîi face parte din ceea ce Zelenski a anunțat că va fi o resetare de amploare a conducerii Ucrainei, pentru că, după doi ani de război și sacrificii uriașe, este nevoie de „energie proaspătă”

Potrivit The Kyiv Independent, Sîrski ar urma să prezinte o nouă echipă de conducere a Forțelor Armate Ucrainene (AFU) în următoarele zile

Sîrski,  între apărarea glorioasă a Kievului și înfrângerea însângerată de la Bahmut

Sîrski s-a născut în 1965 într-un mic sat din regiunea Vladimir din Rusia. În anii 1980 a studiat la Școala Superioară de Comandament al Armei Combinate din Moscova, și-a continuat apoi educația militară în Ucraina independentă, a absolvit cu onoruri și a avut o ascensiune rapidă în armată.

În 2013, ultimul an pașnic din Ucraina, Sîrski era general-maior și șef adjunct al principalului centru de comandă al forțelor armate.

El a fost responsabil de cooperarea militară a Ucrainei cu NATO și a participat la discuțiile privind apropierea armatei ucrainene de standardele alianței.

Când Rusia a invadat regiunea Donbas, din estul Ucrainei, în 2014, Sîrski a fost numit comandant adjunct al operațiunii de apărare a Ucrainei, cunoscută sub numele de Operațiunea antiteroristă (ATO). Trei ani mai târziu, el a preluat comanda.

În primii ani ai invaziei Rusiei în estul Ucrainei, Sîrski a jucat un rol-cheie în luptele pentru orașele Debaltseve, Vuhlehirsk și satele Ridkodub și Lohvinove din regiunea Donețk. A coordonat retragerea trupelor ucrainene din Debaltseve, aproape încercuit, în 2015, pentru care a primit Ordinul Bohdan Khmelnytsky, o distincție militară ucraineană.

În primăvara anului 2022, Sîrski a coordonat apărarea Kievului, pe care Rusia plănuia să-l ocupe „în trei zile". Forțele invadatoare s-au retras, în schimb, după ce au suferit pierderi grele în luptele care au durat mai bine de o lună.

Tacticile și organizarea concepute de Sîrski pentru apărarea Kievului și a periferiei au fost lăudate de presa internațională.

Tot lui Sîrski i se datorează  și contraofensiva ucraineană din regiunea Harkiv din toamna anului 2022, când forțele ucrainene au reușit să elibereze Izium, Balakliia, Kupiansk și alte orașe capturate de Rusia la începutul invaziei.

La acel moment, Rusia se pregătea să respingă atacurile ucrainene din regiunea ocupată Kherson și și-a redistribuit o parte din forțele sale acolo, permițându-le ucrainenilor să lanseze o contraofensivă rapidă și de succes în zona Harkivv.

„Rezultatele au fost uimitoare. În prima zi, am avansat 18 kilometri lângă Balakliia. Accentul principal a fost pus pe avansarea rapidă", spunea Sîrski într-un interviu din februarie 2023.

Sîrski a comandat grupul de trupe din est în 2023, care a luptat în cele mai fierbinți zone ale frontului, inclusiv în celebra și sângeroasa bătălie pentru Bahmut din regiunea Donețk (unde au fost implicate mai ales trupele Wagner coordonate de Evgheni Prigojin, bucătarul oligarh îmbogățit grație relațiilor bune cu Vladimir Putin, dar care apoi a intrat în conflict cu ministerul Apărării controlat de oamenii liderului rus, a organizat o revoltă și un marș spre Moscova și apoi a murit într-un bizar accident de avion).

După luni de lupte intense și pierderi imesne de ambele părți, Rusia a cucerit Bakhmut în mai 2023. 

Ucraina a lansat însă o operațiune de contraofensivă, făcând mici progrese pe flancurile nordic și sudic, dar nereușind până la acest moment să elibereze orașul.

Din toamna anului 2023, grupul de forțe armate Hortiția, sub comanda lui Sîrski, luptă în apropiere de Kupiansk și Lyman, din regiunea Harkiv, unde forțele ucrainene se află în defensivă, confruntându-se cu asalturi rusești intensificate.

Ivan Stupak, un observator militar și fost angajat al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a declarat pentru The Kyiv Independent că, potrivit surselor sae din cadrul forțelor de ordine, Zalujnîi l-ar fi recomandat pe Sîrski drept succesor în funcția de șef al AFU.

„Un alt aspect pozitiv este faptul că el (Sîrski) nu un outsider... este activ... îi cunoaște aproape pe toți cei din armată", a declarat Stupak.

Cu toate acestea, unii soldați și voluntari ucraineni nu sunt mulțumiți de numirea lui Sîrski, considerându-l un "măcelar" care este „pasionat de atacuri cu carne de tun" și are o viziune „extrem de brutală” în ce privește „disciplina”, potrivit lui Stupak.

„Un alt aspect negativ este faptul că factorul politic, cel mai probabil, va interveni în mod activ în treburile militare tocmai prin intermediul lui Sîrski, din cauza loialității sale (față de biroul prezidențial)", a adăugat el.

Denys, un comandant în vârstă de 34 de ani al unei baterii de mortiere din cadrul Batalionului 24 de Asalt Separat "Aidar", spune că nu este deloc încântat că Sîrski este noul comandant-șef.

„El este comandantul direcției noastre - grupul operativ-tactic Soledar. Există multe legende despre faptul că este imposibil să mai pleci, să fii transferat de aici. Brigăzile au fost desfășurate non-stop aici timp de un an și jumătate", a declarat Denys, care a cerut să fie identificat doar prin prenumele său din motive de securitate.

„Sîrski este cel care a insistat pentru apărarea sângeroasă a Bakhmutului atunci când oamenii mai puteau fi scoși în viață de acolo. Este condus de Zelenski", a mai spus Denys.

Dmitro, un soldat din cadrul Brigăzii 93 Mecanizate Separate de lângă Bahmut, a declarat, pentru The Kyiv Independent, că generalul Zalujnîi „a fost ca un tată pentru mulți", dar a opinat că poate era momentul unei perioade de odihnă și de reflecție. „Poate numirea lui Sîrski o să vină cu ceva nou”, a mai spus Dmitro. 

Și The Washington Post a scris că Sîrski nu este foarte popular în rândul trupelor ucrainene, fiind considerat de mulți un  „comandant de tip sovietic" care a ținut trupele sub foc prea mult timp în Bahmut, refuzând să se retragă.

Până la ora redactării prezentului articol, Sîrski nu făcuse nicio declarație publică. De asemenea, nu este clar ce va face generalul Zalujnîi în continuare. 

„I-am propus generalului Zalujnîi să rămână parte a echipei guvernului ucrainean. Aș fi recunoscător dacă ar fi de acord", a scris Zelenski în postările sale din rețelele de socializare. 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.