Partidul AUR, spulberat de ambasadoarea SUA la București: "Nu face decât să servească intereselor unor țări precum Rusia!" / "Apelurile la extinderea teritoriului sau la preluarea unor părți din alte țări sunt absolut inacceptabile!". Avertismentul lansat de Kathleen Kavalec cu privire la alegerile din 2024


Partidul AUR, spulberat de ambasadoarea SUA la București: "Nu face decât să servească intereselor unor țări precum Rusia!" / "Apelurile la extinderea teritoriului sau la preluarea unor părți din alte țări sunt absolut inacceptabile!". Avertismentul lansat de Kathleen Kavalec cu privire la alegerile din 2024

În cadrul unui interviu acordat pentru Hotnews, ambasadoarea americană la București, Kathleen Kavalec, a avertizat că România, precum mult alte state partenere, va reprezenta în anul electoral 2024 o țintă a războiului informațional dus de Rusia împotriva lumii libere. În acest context, Kavalec a scos în relief responsabilitatea aparte pe care o are presa în acest an în a contracara dezinformările moscovite și a îndemnat "fiecare alegător să se gândească în mod critic la informațiile pe care le aude". 

Fiindu-i semnalată ascensiunea partidelor extremiste precum AUR și SOS România, Kavalec a atras atenția că "ar trebui să luptăm cu toții împotriva acestui tip de politică" care "nu face decât să servească intereselor unor țări precum Rusia". Pe această temă, ambasadoarea SUA a condamnat dorința partidului AUR de a anexa teritorii din Ucraina, referindu-se mai ales la declarația făcută pe 24 ianuarie, la Iași, de președintele Consiliului Național de Conducere al formațiunii politice cu pricina, senatorul Claudiu Târziu.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Balamuc în tabăra pro-rusă: Sperând că forțele Kyivului vor pierde războiul, extremiștii din AUR se ceartă cu extremiștii de la Budapesta pe revendicarea regiunii Transcarpatia din Ucraina

"Apelurile la extinderea teritoriului sau la preluarea unor părți din alte țări sunt absolut inacceptabile", a reliefat Kavalec. 

Moderator: Anul 2024 este un an super-electoral. Vă întreb dacă dumneavoastră credeți că există un interes și un pericol ca Rusia să influențeze alegerile din România?

Kathleen Kavalec: Cred că da. Acest risc există și nu doar în România. Vedem cum Rusia folosește dezinformarea, influența malignă, tactici de intimidare în multe țări, inclusiv în țara mea, în Statele Unite. Așa că da, cred că România - orice țară care trece prin alegeri în acest an - este o țintă pentru ruși.

Așa că este foarte important ca într-un an electoral să existe o bună educație a alegătorilor, ca mass-media pe care ne bazăm să împărtășească informații bune, să investigheze poveștile care se pot răspândi, să demonstreze dacă sunt adevărate sau nu. Și este important ca fiecare cetățean, ca fiecare alegător să se gândească în mod critic la informațiile pe care le aude.

Cu rețelele sociale pe care le avem în zilele noastre este foarte ușor să răspândești o minciună sau să răspândești o poveste care îi înfurie sau îi supără pe oameni, poate chiar îi determină să iasă în stradă și să protesteze. Și vedem că acest tip de dezinformare este folosit pentru a încerca să divizeze oamenii, pentru a crea provocări, pentru a răspândi informații care nu sunt absolut deloc adevărate, care îi supără pe oameni.

Așa că, în mod cert, cred că România va fi o țintă. Țara noastră va fi o țintă. Alte țări vor fi o țintă pentru acest tip de dezinformare. Cu toții trebuie să lucrăm împreună - cetățeni, guvernanți, jurnaliști - pentru a încerca să contracarăm acest tip de efort al Rusiei.

Moderator: Dacă ne uităm la sondajele de opinie dinainte de alegeri, vedem cum un partid - AUR - un partid suveranist, catalogat și ca fiind extremist sau pro-rus, apare des ca al doilea în preferințele electoratului, iar liderul acestui partid apare în sondaje cu o șansă bună de a intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Cum vedeți această perspectivă, ca un partid suveranist sau extremist să ajungă atât de sus la putere în România?

Kathleen Kavalec: Fără a nominaliza un partid anume, aș spune că noi credem că orice tip de extremism, de discurs al urii, orice tip de politică de dezbinare nu își are locul într-o democrație. Mai mult, apelurile la extinderea teritoriului sau la preluarea unor părți din alte țări sunt absolut inacceptabile.

Putem vedea cu toții ce s-a întâmplat alături, în Ucraina, când Rusia a invadat o altă țară suverană, i-a încălcat integritatea teritorială. Deci oricare dintre aceste tipuri de apeluri în contextul acestui război sunt absolut inacceptabile și nu își au locul în nicio democrație.

Așadar, sper, din nou, revenind la modul în care se desfășoară alegerile, ca alegătorii să fie educați și să aibă la dispoziție toate informațiile, să fie dezvăluite dezinformările, să se condamne extremismul, să se împotrivească acestui tip de discurs, pentru că nu face decât să servească intereselor unor țări precum Rusia să creeze acest tip de divizare și conflict în cadrul unei societăți. Așadar cred că toți ar trebui să luptăm împotriva acestui tip de politică.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.