Noul președinte al Finlandei anunță că țara sa a sistat și va continua să sisteze orice relație politică cu Rusia pe parcursul războiului dus de Kremlin împotriva Ucrainei


Noul președinte al Finlandei anunță că țara sa a sistat și va continua să sisteze orice relație politică cu Rusia pe parcursul războiului dus de Kremlin împotriva Ucrainei

Câștigătorul alegerilor prezidențiale din Finlanda, Alexander Stubb, a declarat că nu pot exista relații politice cu Rusia până la încheierea războiului pe care Kremlinul îl duce împotriva Ucrainei. 

Stubb a precizat că între Rusia și Finlanda există contacte doar la nivel de diplomați și grăniceri, relațiile politice fiind sistate. 

"Politica față de Rusia este simplă. Relațiile diplomatice și oficiale rămân, dar nu există relații cu Rusia la nivel politic și nu vor exista relații până când Rusia nu va opri războiul din Ucraina", a subliniat Stubb.

Stubb a precizat că poziția Finlandei privind sprijinirea Ucrainei în războiul contra Rusiei nu se va schimba.

"Aș dori să continui linia (președintelui anterior - n.red.) Sauli Niinistö", a declarat Stubb.

Noul președinte al Finlandei a mai menționat că situația de securitate din Europa s-a schimbat după atacul Rusiei asupra Ucrainei, iar acum apartenența la NATO și UE determină politica externă și de securitate a Finlandei.

Stubb a adăugat că intenționează să conducă politica externă a Finlandei în strânsă cooperare cu Parlamentul și că va adopta o poziție activă în calitate de comandant șef suprem.

Fostul premier conservator Alexander Stubb a câștigat în data de 11 februarie alegerile prezidențiale din Finlanda, învingându-l pe fostul ministru de Externe Pekka Haavisto. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.