Delirul „istoric” al lui Vladimir Putin din „interviul” lui Tucker Carlson produce reacții și revendicări teritoriale neașteptate. Naționaliștii chinezi cer Moscovei returnarea orașului portuar Vladivostok!


Delirul „istoric” al lui Vladimir Putin din „interviul” lui Tucker Carlson produce reacții și revendicări teritoriale neașteptate. Naționaliștii chinezi cer Moscovei returnarea orașului portuar Vladivostok!

„Lecția de istorie" a lui Vladimir Putin din timpul pseudo-interviului acordat lui Tucker Carlson i-a determinat pe unii naționaliști chinezi să ceară returnarea orașului Vladivostok, principalul port al Federației Ruse la Oceanul Pacific, scrie newsweek.com.

Pe Weibo, o platformă chineză de socializare de tip X, naționaliștii au analizat cu atenție expozeul istoric al lui Putin privind evoluția relațiilor dintre Rusia și Ucraina și care sunt pretențiile teritoriale ale Moscovei. 

Context. Întrebat despre motivele războiului rusesc din Ucraina, Putin a încercat să explice publicului american al lui Carlson de ce Kremlinul a luat decizia de a invada Ucraina, prezentând adesea un soi de istorie paralelă în care, de exemplu, printre altele, Polonia ar fi determinat debutul celui de-al Doilea Război Mondial după ce a refuzat să cedeze Germania hitleriste „coridorul Danzig”.  

Fondat de chinezi în jurul anului 600, în timpul dinastiei Yuan, Vladivostok a fost cedat de China Rusiei țariste în 1860, ca parte a Tratatului de la Peking. Orașul portuar a rămas, mai bine de un secol și jumătate, un subiect delicat între cele două puteri, mai nou prietene la catarmă în contextul războiului din Ucraina. Oficial, China nu sprijină războiul Rusiei din Ucraina, dar Beijingul a oferit asistență financiară și alte mărfuri necesare industriei de armament a Rusiei. 

Conform tratatului de la 1860, granița dintre China și Rusia a fost stabilită de-a lungul râurilor Amur și Ussuri, ceea ce a permis Rusiei să aibă acces la Vladivostok, un important oraș-port din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

În ultimii ani, a apărut o mișcare în rândul naționaliștilor chinezi, care cer ca Rusia să returneze Vladivostokul. Aceste revendicări au fost intensificate, așadar, de interviul lui Putin, în care acesta a pus în contrast așa-zisa fundație istorică (naturală) a statului rus, despre care a spus că datează din secolul al IX-lea, cu crearea „artificială” a Ucrainei în secolul al XX-lea.

„Conform istoriei, Rusia ar trebui să ne returneze Vladivostok și un vast teritoriu furat acum 100 și ceva de ani", a declarat Robert Wu, un utilizator de rețele sociale din China, pe X, fostul Twitter.

Beijingul a interzis în mod oficial utilizarea X în China, dar internauții folosesc rețele private virtuale pentru a accesa platforma.

Un alt naționalist chinez de pe Weibo a subliniat că Rusia are teritorii pe care dinastiile imperiale chineze le-au controlat anterior.

„Mergând mai departe, Mongolia de astăzi și Siberia rusă au fost ambele teritorii ale Chinei în timpul dinastiei Tang, cu capitala la Xi'an", a scris un utilizator Weibo. Dinastia Tang datează din secolul al VII-lea.

De altfel, toamna trecută, analistul rus Valeri Solovey afirma, pe Youtube, că, în zilele premergătoare războiului din Ucraina, Vladimir Putin ar fi semnat un acord secret cu China prin care transfera acesteia o serie de teritorii rusești, pentru o perioadă de mai multe decenii. 

„Putin în 22 februarie, cu puțin timp înainte de ostilități, a semnat cu China un acord care dăunează colosal intereselor naționale rusești. Vorbim despre o închiriere pe 49 de ani a unui număr de teritorii rusești cu resursele lor naturale: teritorii din Siberiei în Orientul Îndepărtat, în special în Iacuția. Suprafața totală a acestor teritorii este comparabilă cu zona Ucrainei”, afirma Solovey.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.