Mircea Geoană: "Există un sâmbure mare de adevăr, pe care Trump l-a spus poate mai apăsat. E anormal ca America să plătească integral securitatea europenilor! Nu poți să ceri contribuabilului american fără să faci și tu un efort!"


Mircea Geoană: "Există un sâmbure mare de adevăr, pe care Trump l-a spus poate mai apăsat. E anormal ca America să plătească integral securitatea europenilor! Nu poți să ceri contribuabilului american fără să faci și tu un efort!"

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a precizat luni seară, la Digi24, că declarațiile geopolitice radicale făcute recent de fostul președinte al SUA Donald Trump au un "sâmbure mare de adevăr", nefiind firesc ca presiunea asigurării securității lumii libere și implicit a Europei să fie suportată, într-o proporție semnificativă și disproporționată, de contribuabilii americani.

Sâmbătă, în timpul unui miting electoral desfășurat în Carolina de Sud, Donald Trump a relatat o conversaţie despre care a menționat că a purtat-o cu unul dintre şefii de stat din cadrul NATO, fără a-l nominaliza. 

"Unul dintre preşedinţii unei ţări mari s-a ridicat şi a spus: Ei bine, domnule, dacă nu plătim şi suntem atacaţi de Rusia, ne veţi proteja?", a povestit miliardarul înainte de a dezvălui răspunsul său: "Nu, nu v-aş proteja. De fapt, i-aş încuraja să vă facă ce dracului vor. Trebuie să vă plătiţi datoriile".

Cu privire la accentul radical al declarației, Mircea Geoană a reliefat că asta se explică prin faptul că Donald Trump se află în perioada de campanie electorală pentru cel de-al doilea mandat de președinte al SUA. 

În acest sens, Mircea Geoană și-a exprimat convingerea că, în cele din urmă, va prevala înțelegerea bipartizană a Washingtonului asupra utilității Alianței Nord-Atlantice și a articolului 5 din Tratatul NATO. 

Mircea Geoană: Noi am lucrat cu fostul președinte Trump. Eu l-am prins aproape 2 ani de zile în jobul meu. Secretarul General Jens Stoltenberg la fel. Iar unde există un sâmbure mare de adevăr, pe care președintele Trump l-a spus poate mai apăsat și mai radical ca ton decât orice alt președinte american de dinainte, este că e anormal ca America să plătească integral securitatea europenilor. Aici are dreptate. Nu poți să ceri contribuabilului american fără să faci și tu un efort. Deci sub această formă de presiune, de negociere mai virală, mai puternică, un număr tot mai mare de aliați au început să cheltuiască spre 2%. Secretarul General va da publicității datele săptămâna aceasta. Miniștrii Apărării se întâlnesc la noi la NATO și vom avea o chestiune publică cu privire la cât cheltuiește fiecare și cum cheltuiește. Spunând acest lucru, America cheltuiește 3,5 % din PIB pentru apărare, la un PIB de 20 de trilioane de dolari. Așadar, e un ordin de magnitudine foarte, foarte mare. Cred că și europenii au început să se trezească la noua realitate. Rusia este agresivă, avem război, iar Orientul Mijlociu e în flăcări. Este cea mai proastă perioadă în Orientul Mijlociu din 1973 încoace, de la ultimul război israeliano-arab. În Indo-Pacific, avem China, Taiwan. Așadar, lucrurile sunt foarte, foarte complicate. Unde cred că trebuie să facem o mențiune este că trebuie să fim foarte atenți până unde merge elementul de a încuraja, chiar muscular, aliații să cheltuiască cât trebuie să cheltuiască și până începem să avem mai puțină încredere în sanctitatea articolului 5 și în faptul că această alianță funcționează. Deci eu cred în continuare, cunoscând modul în care Trump a operat ca președinte american, că sunt declarații probabil și cu iz de campanie. Cred că în cele din urmă, America știe că, în confruntarea cu China, cu Rusia, cu Iranul, cu Coreea de Nord și cu alții care se mai pot alătura acelei grupări complicate, are nevoie de toți aliații săi, în Europa prin NATO, dar America are aliați bilaterali prin tratat similar cu NATO, inclusiv acolo fiind articolul 5, cu Japonia, cu Australia, Coreea de Sud, cu Israelul. În cele din urmă, sperăm ca aceste declarații să fie mai degrabă declarații dintr-o logică de campanie electorală americană, decât să fie cu consecințe.

Moderator: Logică de campanie, dar sunt lucruri spuse fără echivoc.

Mircea Geoană: Este o declarație foarte dură. Acesta e adevărul. Încă o dată, noi suntem conștienți de faptul că și republicanii și democrații apreciază în cele din urmă faptul că America, spre deosebire de China și de Rusia, au atât de mulți aliați și credem că este în interesul Americii, în primul rând, să țină aliații aproape și astfel de declarații să nu știrbească încrederea noastră în relația transatlantică și, mai ales, să nu determine ca în plan global rolul Americii de leadership să fie șubrezit. Deci suntem absolut convinși că, în cele din urmă, interesul superior al Americii și al democrațiilor pe care noi le reprezentăm e să prevaleze și evident că este o declarație dură, dar, încă o dată, lucrând cu președintele Trump înainte și știind că e o diferență între campanie și o eventuală funcție la Casa Albă, să ne păstrăm totuși încrederea în ceea ce reprezintă alianța NATO. 

Moderator: Există NATO fără articolul 5? 

Mircea Geoană: Sărbătorim 75 de ani de la înființarea NATO. Timp de 75 de ani nu a fost o urmă de război pe teritoriul NATO. Suntem cea mai puternică și de succes alianță din istoria umanității. Sunt convins că oricine se va gândi de 5 ori înainte să renunțe la ceva atât de valoros și pentru America și pentru noi și pentru echilibrul global și pentru ceea ce vor face Rusia și China în anii care vin. Deci, încă o dată, am încredere, ca unul care a mâncat pâinea asta și știu America bine, probabil că o știu mai bine decât mulți alții, că, în cele din urmă, interesul bipartizan și interesul global al Americii va prevala. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.