Uniunea Europeană pregătește sancțiuni împotriva a cel puțin patru companii din China pentru sprijinul acordat Rusiei în războiul din Ucraina / Beijingul reacționează virulent, considerând măsurile „ilegale”


Uniunea Europeană pregătește sancțiuni împotriva a cel puțin patru companii din China pentru sprijinul acordat Rusiei în războiul din Ucraina / Beijingul reacționează virulent, considerând măsurile „ilegale”

Uniunea Europeană pregătește o mișcare majoră, urmând ca pentru prima dată să sancționeze companii din China și din alte țări, pentru sprijinul acordat Rusiei, scrie rfi.ro. Acestea sunt acuzate că au ajutat Rusia să eludeze sancțiunile și să cumpere bunuri cu dublă utilizare, civilă sau militară. Blocul vrea să finalizeze al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei înainte de 24 februarie, când se împlinesc doi ani de când Vladimir Putin a ordonat invadarea pe scară largă a Ucrainei.

Potrivit Politico, UE are în vedere sancționarea a patru entități chineze despre care consideră că ajută Kremlinul să cumpere bunuri europene cu dublă utilizare. Doi diplomați seniori au confirmat planurile, care au fost raportate anterior de Bloomberg.

De asemenea, pe listă s-ar mai afla câte o companie din Kazahstan, Thailanda, Turcia, Sri Lanka, India și Serbia, precum și alte 11 din Rusia - în total 21 de noi entități sancționate. Drept urmare, companiilor europene li se va interzice să aibă legături cu acestea.

Includerea unor companii din China pe lista sancțiunilor marchează un pas important din partea europenilor, arată RFI.

UE s-a ferit până acum să evidențieze în mod explicit această țară, răspunzând astfel îngrijorărilor unor state membre precum Germania, care dezvoltă relații comerciale majore cu China.

Politico reamintește însă că în cursul summitului euro-chinez din decembrie, de la Beijing, președintele Consiliului UE, Charles Michel (foto sus), l-a informat pe președintele Xi Jinping că Europa a întocmit o listă de companii suspectate că furnizează Rusiei bunuri cu utilizare militară și civilă.

Bloomberg relatează că Beijingul a precizat că se opune cu fermitate „sancțiunilor ilegale", ca răspuns la propunerea Uniunii Europene de a impune restricții comerciale asupra unor companii chineze, ca parte a eforturilor de a „bruia” mașinăria de război a Rusiei.

„Suntem la curent cu rapoartele relevante", a susținut Ministerul Afacerilor Externe din China, într-o declarație. „China se opune cu fermitate sancțiunilor ilegale sau "jurisdicției cu braț lung" împotriva Chinei pe baza cooperării dintre China și Rusia."

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.