Rareș Bogdan demontează, cu date, discursul eurosceptic din România: "26 de miliarde de euro sunt banii pe care țara noastră i-a plătit la UE. Banii pe care i-a încasat sunt 64,5 de miliarde de euro! Dacă mâine nu mai suntem membri ai Uniunii Europene, intrăm în faliment!"


Rareș Bogdan demontează, cu date, discursul eurosceptic din România: "26 de miliarde de euro sunt banii pe care țara noastră i-a plătit la UE. Banii pe care i-a încasat sunt 64,5 de miliarde de euro! Dacă mâine nu mai suntem membri ai Uniunii Europene, intrăm în faliment!"

Prezent în urmă cu câteva zeri într-o emisiune găzduită de Euronews România, Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL și lider al delegației eurodeputaților români din cadrul PPE, a demontat discursul eurosceptic practicat de unele partide din România, atrăgând atenția că țara noastră ar intra în faliment fără sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană. 

În acest sens, Rareș Bogdan a scos în relief beneficiile financiare pe care le are România de pe urma apartenenței la UE: "26 de miliarde de euro sunt banii pe care România i-a plătit (la UE - n.red.). Banii pe care i-a încasat România sunt 64,5 de miliarde de euro".

Astfel, eurodeputatul PNL i-a avertizat pe români că în cazul în care vor vota cu partidele antieuropene la alegerile din 2024, atunci "s-ar putea să se trezească ulterior și să fie extrem de târziu, iar regretul să fie mult mai puternic ca al britanicilor pe tema Brexit".

Moderator: Cum reconstruim încrederea oamenilor în viitorul Uniunii Europene în timpul scurt pe care-l mai avem până la alegeri?

Rareș Bogdan: Cred că cel mai important lucru este să conștientizeze ce am avut în această perioadă, ce înseamnă Europa, ce înseamnă România în Europa, ce înseamnă viitorul fără extremism. Să ne amintim de anii '30 în Europa, să ne uităm extrem de serios la pericolul extremismului și la pericolul unei Rusii și a unei Chine care își bagă coada tot mai puternic în politicile europene și în fiecare stat cu alegeri din Europa. Totodată, să conștientizăm beneficiile acestei construcții extraordinare și să vorbim despre ele, nu doar cele financiare sau de liberă circulație. Să vorbim și despre ceea ce înseamnă Europa din punct de vedere cultural, istoric. (...) Consider că românii ar trebui să stea puțin să se uite foarte atent la modul în care a evoluat această țară, chiar dacă cu unele minusuri, Polonia evoluând mai repede, Cehia mai repede... Să se uite ce am avut acum 30 de ani și ce avem acum din toate punctele de vedere, iar după asta să facă analizele și să se gândească ce am putea pierde, pentru că s-ar putea să fie mult prea târziu. Dacă votează greșit, s-ar putea să se trezească ulterior și să fie extrem de târziu, iar regretul să fie mult mai puternic ca al britanicilor pe tema Brexit. (...) Lucrurile acestea ar trebui să le conștientizeze și cei care astăzi văd doar răul din România. Există rău și aici în România, dar există peste tot, pentru că asta e societatea. Nu suntem un paradis nici aici, nici în altă parte. Dar trebuie să ne uităm și la lucrurile bune. Noi vorbim prea puțin de lucrurile bune și permanent punem luminile strict pe lucrurile negative care se întâmplă, în societatea românească sau în funcționarea statului român. Cred că ar trebui să ne mai uităm puțin și la partea pozitivă, să ne mai uităm și la poveștile de succes ale românilor, la tinerii care au reușit și care reușesc, la companiile românești care au reușit, nu doar la ceea ce nu funcționează. Într-adevăr, sunt lucruri care nu funcționează. Peste tot sunt lucruri care nu funcționează. (...)

Vorbim despre Europa, vorbim despre lucrurile pe care le-a adus această construcție fabuloasă, (...) care înseamnă o viață mai bună, înseamnă toleranță, înseamnă respect pentru celălalt și înseamnă pentru români (...) bani europeni, 90 de miliarde de euro bani europeni intrați în România. (...) 26 de miliarde de euro sunt banii pe care România i-a plătit (la UE - n.red). Banii pe care i-a încasat România sunt 64,5 de miliarde de euro. (...) Nu mai discutăm de libera circulație, de faptul că 7 milioane de români lucrează totuși în statele Uniunii Europene. Lucrurile astea sunt realități. Realități sunt și 4 miliarde de euro aduși la Cluj de către un președinte de Consiliu Județean și un primar cu o administrație liberală de succes. Este o sumă care face cât banii pe care i-a adus Malta și Cipru la un loc ca țări. Asta înseamnă schimbarea vieții cetățenilor României prin bani europeni, înseamnă ajutorul pentru 780.000 de fermieri în număr de cuantum de 2,3 miliarde de euro anual subvenție directă, bani pe care îi primesc. Primind o întrebare în fața a 400 de fermieri la Bruxelles, i-am întrebat: "Știți că luați bani? Aveți subvenție?". (...) Dacă mâine nu mai suntem membri ai Uniunii Europene, intrăm în faliment! Dar nu e vina dânșilor, ci a noastră că nu vorbim despre asta, despre școlile făcute cu bani europeni, despre faptul că am avut acum 4 ani 2600 de școli din 16.500 cu toaletă în curte. Astăzi mai avem 148. Toate 2450 au fost modernizate, oriunde pe teritoriul României, cu bani europeni. Dar noi trebuie să vorbim despre asta, despre autobuzele electrice de la Cluj, de la Iași, de la Timișoara, de la Arad, de la Bihor, despre monumentele istorice refăcute din bani europeni, despre spitale sau despre secții de spital făcute din bani europeni, despre rețele de gaz, rețele de apă, rețele de canalizare, de iluminat stradal. Toate astea au fost făcute ca urmare a faptului că noi suntem membri ai Uniunii Europene. Mâine dacă nu mai suntem și ajungem în alte construcții de tip Eurasia, atunci banii ăștia nu mai vin. Plus că problema de securitate se pune extrem de serios. Dar cred că trebuie să vorbim mai apăsat și foarte direct. Oamenii au văzut lucruri benefice care s-au întâmplat în viața lor în ultimii 17 ani, dar nimeni nu le-a spus și au crezut că edilul le-a făcut. Nu, ci ai făcut tu cu ajutorul Europei, căci altfel nu făceai nimic! (sursa: AICI și AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.