Jens Stoltenberg: Uniunea Europeană nu poate apăra Europa în caz de război. „80% din cheltuielile de apărare ale NATO provin de la aliații din afara UE”


Jens Stoltenberg: Uniunea Europeană nu poate apăra Europa în caz de război. „80% din cheltuielile de apărare ale NATO provin de la aliații din afara UE”

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, subliniază, într-un interviu pentru Reuters, că Uniunea Europeană nu poate apăra Europa, sfătuind-o să nu încerce să se descurce singură în domeniul apărării, în contextul comentariilor recente ale lui Donald Trump cu privire la NATO care au determinat o  nouă dezbatere despre cât de mult se poate baza continentul pe protecție din partea Statelor Unite.

„Uniunea Europeană nu poate apăra Europa. 80% din cheltuielile de apărare ale NATO provin de la aliații NATO din afara UE", a declarat Stoltenberg pentru Reuters.

Stoltenberg a arătat că este clar că securitatea Europei depinde nu doar de Europa, ci și de alți membri NATO, precum Statele Unite, Canada, Turcia, Norvegia și Islanda.

„Dacă vă uitați doar pe hartă, este evident că toate aceste țări, aliate din afara UE, sunt vitale pentru protecția Europei", a spus el.

Șeful NATO a adăugat că „orice încercare de a desprinde Europa de America de Nord va diviza, de asemenea, Europa". Multe națiuni europene, în special din Europa de Est, consideră că SUA sunt principalul garant al securității lor și s-ar opune oricărei acțiuni de schimbare a acestui lucru.

Trump, fostul președinte american și favorit la nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din acest an, a stârnit critici dure din partea liderilor occidentali după ce a declarat că le-a spus membrilor NATO că SUA nu îi vor apăra pe cei care nu cheltuiesc suficient pentru apărare și chiar va încuraja Rusia să îi atace.

Mulți politicieni europeni au declarat că afirmațiile lui Trump ar fi un semnal de alarmă și trebuie percepute ca un imbold pentru ca Europa să facă mai mult pentru a fi capabilă să se apere singură.

Stoltenberg a declarat că membrii europeni ai NATO trebuie să facă mai mult pentru a consolida capacitățile de apărare și că fac acest lucru. Dar a subliniat că asta ar trebui să se întâmple într-un cadru transatlantic.

Anterior, Stoltenberg a precizat că aliații europeni vor investi 380 de miliarde de dolari în apărare în acest an, ceea ce va duce cheltuielile lor la un nivel estimat de 2% din PIB-ul total în 2024, față de 1,85% în 2023.

În acest moment, 11 dintre cele 31 de state membre ale NATO depășesc pragul de 2% din PIB pentru apărare, printre acestea numărându-se și România, cu 2,44%, potrivit datelor valabile pentru anul 2023. Pe lângă țara noastră, au alocat mai mult de 2%: SUA, Marea Britanie, Polonia, Grecia, Ungaria, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania și noua venită Finlanda. Ținta de 2% din PIB a fost stabilită în 2014 la un summit organizat în Wales.

CITEȘTE ȘI: Alte state europene iau amenințarea rusă foarte în serios și își reformează forțele armate din temelii / Suedia a ajuns să nu mai facă față logistic numărului tot mai mare de doritori voluntari pentru Garda Națională / Ce îi motivează pe cetățeni să se alăture în număr atât de mare

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.