Rusia și România construiesc un PSD în R.Moldova. Marcel, Ivan și epoleții din spatele lor


Rusia și România construiesc un PSD în R.Moldova. Marcel, Ivan și epoleții din spatele lor

Acum ceva vreme, PD-ul lui Plahotniuc a devenit Partidul Social Democrat European (PSDE), cică o formațiune ”reformată”. PSD-ul lui Marcel Ciolacu a pompat și încă pompează mulți bani (publici, evident) în partidulețul ăsta. Dubioși din PSDE (oameni nu demult aflați în tandrețuri cu rusofilii, care le-au oferit funcții și înlesniri) vin în România din dreapta Prutului, pe la primării importante conduse de PSD-iști, unde primesc sinecuri și diverse forme de sprijin. 

Cu prilejul fostelor alegeri locale din R.Moldova, Ciolacu a ieșit public și a anunțat că-i susține pe cei de la PSDE. Să ne-nțelegem: NU a anunțat că susține puterea pro-europeană, al cărei candidat (unionistul asumat Lilian Carp) era totuși principalul contracandidat al prorusului Ivan Ceban la Chișinău, la fel cum NU a anunțat că susține un partid unionist. Nu, nimic din toate astea. Premierul României a susținut PSDE, o grupare de buzunar. 

Același Marcel i-a dat purcoaie de bani publici lui Ceban (via PSD Buzău, dar și prin alte țevi). Mai mult, din postura de premier, s-a întâlnit cu Ceban oficial și neoficial, stand la taclale minute-n șir. De asemenea, oamenii săi de încredere s-au întâlnit în repetate rânduri cu Ivan.

Cine e Ceban? E cel mai important pion politic al Rusiei din Basarabia noastră. E consiliat de FSB, care l-a travestit drept ”pro-european”, fiindcă tot e la modă, legendarea având scopul de a rupe din voturile pro-europenilor la fel de moldoveniști ca el. Întreaga sa carieră se datorează Rusiei, lui Dodon și Voronin. Ceban e un proiect al Kremlinului, mai exact, al așa-zisului Departament ”Moldova”. Potrivit surselor mele, la întâlnirea neoficială s-a discutat despre oportunitatea colaborării / eventual a fuziunii (da, citiți bine) dintre PSDE și Partidul MAN (gruparea pe care Moscova i-a construit-o lui Ivan).

Prorusul Ceban e marele câștigător al localelor din Chișinău și e măsurat în eventualitatea distribuirii sale în cursa pentru președinție, lucru pe care rușii îl vor face sau nu, în funcție de evoluții (inclusiv de cele din Ucraina). E indiscutabil: cu toate celelalte grupări ale Moscovei în spate, dacă Maia Sandu nu va câștiga prezidențialele din primul tur, Ceban ar fi, de departe, cel mai eficient contracandidat al ei. Și nu pot să nu mă întreb: de ce îl tot ajută Marcel pe Ivan? De ce se tot întâlnește cu el un premier al României, de parcă sluga FSB i-ar fi vreun omolog? De ce pare a lua Ceban ”verde” de la Marcel, pentru jocurile lui politice (și nu doar ale lui, ci ale serviciilor secrete rusești) din Basarabia noastră? 

Și citesc următoarea știre: PSDE și MAN pregătesc un pol comun al stângii europene în R.Moldova. Ion Sula: ”Încă decidem – va fi fuziune, bloc sau absorbție?”. 

Și am înțeles. Sistemul și serviciile secrete de la București cred că îl pot manevra pe Ceban, iluzionându-se că ar fi mai păpușari decât păpușarii lui, care-l pregătesc pentru asta de ani și ani. Cred că îi fac ele pe ruși, măi nene, cumva instituționalizându-l pe Ivan, după ce ne-au arătat, timp de mai bine de 30 de ani, cât de incompetente și diletante sunt în ceea ce privește Basarabia noastră. Așa l-au crezut și pe Iurie Roșca ”unionist”. L-au ”manevrat”, l-au “controlat” și l-au îndopat cu bani românești până când l-a adus pe Voronin la putere, condamnând unionismul de la Est de Prut la starea jalnică în care zace și astăzi (detalii AICI). 

În logica asta putem înțelege și gesturile / declarațiile / întâlnirile lui Marcel. Mi-e imposibil să cred că băiatul ăsta agramat de la Buzău se aruncă în cap într-o astfel de speță fără a fi îndrumat. Se vede că IQ-ul mentorilor este direct proporțional cu al instrumentului în costum. E drept, Marcel nu excelează la cogitație, însă e viclean ca un șarpe, fiind un vechi as al conservării de toate felurile. Mi-e clar că face exact ce i se spune. Și sunt convins ca e iluzionat de sentimentul că și-ar sluji patria. Îi reamintesc că, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, responsabilitatea va fi a lui, nu și a epoleților din spate. 

P.S. În urmă cu 3 ani, avertizam explicit că Rusia încearcă să construiască un fel de PSD în R.Moldova (detalii AICI). Ei bine, se întâmplă. Numai că îl construiește împreună cu România, iar procesul presupune și mulți bani românești. Va câștiga ceva România din asta? Foarte puțin probabil. Atât contextul cât și istoria ultimilor peste 30 de ani mă fac să fiu convins de asta. 

E nevoie de construirea unor alternative ”de stânga” pro-românești și controlabile de la București, care să fie uzitate strategic cel puțin de-a lungul următorilor doi ani electorali? Este. Peste tot în lume se joacă așa. Zic ”de stânga” pentru că scopul ăsta ar trebui să fie: ruperea din electoratul tradițional zis ”de stânga” care fie votează cu PSRM, PCRM, partidulețe lui Șor, MAN ș.a.m.d (în trecut, Usatîi a făcut jocul ăsta, indiciile arătând că va juca din nou), fie preferă să nu voteze (iar absenteismul adâncește problemele). Însă atârnarea PSDE la cingătoarea lui Ivan Ceban (deopotrivă cu legitimarea și finanțarea lui din România) este o cu totul altă poveste. Aici nu-i vorba de o colaborare, de o fuziune reciproc decent, fiindcă nu există decență cu oamenii Rusiei. Aici e vorba de faptul ca Ivan înghite PSDE cu voie și cu bani de la premierul României care deja se visează la Cotroceni. 

De fapt, cine pe cine manevrează? Cine pe cine controlează? Iar se cred SRI și SIE deșteptele pământului? Iar nu vedem pădurea de pădure, dar cu toate astea ne încăpățânam să ne facem pădurari? 

Desigur, despre aceste aspecte nu veți citi în presa zisă quality și preocupată de salvatorismul de pe ambele malurile ale Prutului. Iar când li se va servi punctajul, tonomatele vor repeta papagalicește că asta nu-i vreo eroare, nici pe departe, ci o ”readaptare a vectorului pro-ieuropean” (să nu ziceți că nu v-am spus: se coace un proiect așa-zis “german” de “recomandare” a lui Ceban, astfel încât România să-i înghită unele jocuri). 

Tot ca o “readaptare a factorului pro-ieuropean” ar urma să fie prezentată și o viitoare guvernare PSRM-PCRM-PAS (pe care România ar înghiți-o la fel ca în trecut, cu sughițuri, ca o cenușăreasă pusă în fața faptului împlinit, via Berlin și Paris). Am mai văzut filmul ăsta (detalii AICI). 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.