SONDAJ: Doar 40% dintre ucraineni au încredere în noul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei. Președintele Zelenski pierde procente importante din încrederea populației


SONDAJ: Doar 40% dintre ucraineni au încredere în noul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei. Președintele Zelenski pierde procente importante din încrederea populației

Numai 40% dintre ucraineni și-ar fi exprimat încrederea în noul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, conform unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS). 

Datele sondajului indică și faptul că 21% din respondenți nu au încredere în comandantul proaspăt numit la conducerea Forțelor Armate, iar 4% nu au o atitudine definită față de el. 

În schimb, fostul comandant șef al Forțelor Armate, Valerii Zalujnyi, care și-a dat demisia pe 8 februarie, are exprimată încrederea a 94% dintre respondenți și doar 5% și-au manifestat neîncrederea față de el, conform sondajului. 

În același timp, în Kyrylo Budanov, șeful Serviciului de Informații pentru Apărare al Ucrainei, încrederea a crescut de la 60% în decembrie 2023 la 66% în februarie și numai 19% dintre respondenți și-au exprimat neîncrederea față de el. 

Sondajul arată, de asemenea, cum a evoluat nivelul încrederii în cazul președintelui Zelenski, în perioada decembrie 2023-februarie 2024. În intervalul amintit, Zeleski a coborât de la un nivel de 77% încredere la numai 64%. 

Sondajul a fost realizat pe baza unui eșantion aleatoriu de numere de telefon mobil, fiind intervievați 1.202 respondenți care locuiesc în toate regiunile Ucrainei (cu excepția Crimeei). Au fost efectuate 874 de interviuri până la 8 februarie inclusiv, adică înainte de demisia lui V. Zaluzhnyi. Restul de 328 de interviuri au fost efectuate după demisia acestuia din 10 februarie. Sondajul a fost realizat cu cetățeni adulți (cu vârsta de 18 ani și peste) ai Ucrainei care, la momentul sondajului, locuiau pe teritoriul tarii (în limitele controlate de către autoritățile Ucrainei până la 24 februarie 2022). Eșantionul nu a inclus rezidenții din teritorii care nu au fost controlate de autoritățile ucrainene, iar sondajul nu a fost realizat cu cetățenii ucraineni din străinătate – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.