”Felicitări cu ocazia zilelor de naștere și cu ocazia unor noi anexări teritoriale!”. Ce spune corespondența privată dintre Hitler și Stalin despre prietenia celor mai sângeroși dictatori din istoria omenirii. Aceste informații au fost întotdeauna interzise în Rusia


”Felicitări cu ocazia zilelor de naștere și cu ocazia unor noi anexări teritoriale!”. Ce spune corespondența privată dintre Hitler și Stalin despre prietenia celor mai sângeroși dictatori din istoria omenirii. Aceste informații au fost întotdeauna interzise în Rusia

Corespondența privată dintre Hitler și Stalin, chipurile dușmani de moarte, dacă am consulta atât istoriografia sovietică, cât și pe cea rusească contemporană, vorbește, în realitate, despre o amiciție cât se poate de cordială dintre cei doi dictatori genocidari. 

Hitler și Stalin au fost și prieteni și aliați, împreună au semnat pactul Ribbentrop-Molotov și pactul adițional secret pentru a-și împărți sferele de influență în Europa, iar miniștrii lor de Externe (Joachim von Ribbentrop și Veaceslav Mihailovici Molotov) se întâlneau în mod regulat, atât la Berlin, cât și la Moscova. Ribbentrop și Molotov au fost criminali complici, cel din urmă însă, făcând parte din tabăra învingătorilor, nu a putut fi numit astfel în cadrul unui tribunal de tip Nürnberg, deși o merita cu vârf și îndesat, la fel ca întreaga conducerea sovietică. După împărțirea Poloniei, aliații sovietici și naziști mărșăluiau împreună, organizând tot felul de parade comune, reprezentând două chipuri extreme ale socialismului. 

Comandanții germani și sovietici își dădeau mâna și-și zâmbeau hidos, făceau schimb de țigări și tărie. Mai pe scurt, totul era ca în povești, iar cei doi führeri, unul la Berghof și altul la Kúntsevo, erau mai mult decât mulțumiți de cârdășia lor criminală. 

Exact aceasta era și atmosfera care domnea peste corespondența privată dintre Hitler și Stalin. Nu veți găsi nicio urmă de ,,călăi naziști” și ,,diavoli antisemiți” ori că ,,noi am luptat mereu contra dușmanilor noștri de moarte, fasciștii”, așa cum mint abject ”istoricii” Kremlinului sau cum urlă Putin și slugoii săi. De ce? Pentru că, până la 1941, existau cele mai bune relații între naziști și sovietici, iar astăzi, Putin încearcă să ascundă de ochii și urechile rușilor ce s-a întâmplat cu adevărat înainte de 1941 – detalii AICI.

În urmă cu 85 de ani, la 23 decembrie 1939, ziarul rusesc Pravda a publicat pe prima pagină o telegramă de felicitare neobișnuită. Mai exact, Adolf Hitler l-a felicitat pe Iosif Stalin în cei mai calzi termeni cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 60 de ani (Stalin s-a născut oficial la 21 decembrie 1879).

Două zile mai târziu, pe 25 decembrie, Stalin a găsit timp să le mulțumească la fel de călduros lui Hitler, Ribbentrop și altor prieteni.

,,În ziua în care împliniți 60 de ani, vă rog să acceptați cele mai sincere felicitări din partea mea. La acestea asociez cele mai bune urări, dorindu-vă sănătate pentru dumneavoastră personal și un viitor fericit pentru popoarele din prietenoasa Uniune Sovietică”, i-a scris Hitler lui Stalin.

,,Vă rog să acceptați aprecierea mea pentru felicitări și mulțumirile mele pentru urările dumneavoastră de bine pentru popoarele din Uniunea Sovietică”, i-a răspuns Stalin prietenului său.

Criminalii între ei, desigur! 

,,Ținând cont de orele istorice de la Kremlin, care au marcat începutul unei cotituri decisive în relațiile dintre cele două mari națiuni și au creat astfel bazele unei prietenii durabile între ele, vă rog să acceptați cele mai calde felicitări în ziua în care împliniți 60 de ani”, i-a scris Ribbentrop lui Stalin.

,,Vă mulțumesc, domnule ministru, pentru felicitări. Prietenia dintre popoarele Germaniei și Uniunii Sovietice, cimentată prin sânge, are toate motivele să fie lungă și durabilă”, i-a replicat Stalin ministrului de externe al Germaniei naziste.

După ce Germania nazistă a ocupat Franța, Adolf Hitler s-a fotografiat în fața tuturor monumentelor pariziene importante, printre care și Turnul Eiffel. Führerul a decis să-i umilească pe francezi, obligându-i să semneze capitularea la Compiègne, unde fusese semnat un armistițiu după înfrângerea Germaniei în Primul Război Mondial. Puțini sunt cei care își amintesc că Stalin i-a trimis lui Hitler o telegramă de felicitare în cinstea ocupării militare a Franței – detalii AICI

Câteva săptămâni mai târziu, soldații naziști și sovietici, după cum bine se știe, au fraternizat în Polonia ocupată. O lună mai târziu, la 28 septembrie 1939, cele două țări au semnat Tratatul germano-sovietic de prietenie, cooperare și demarcație. Stalin a ocupat teritorii din Finlanda, dar și Țările Baltice - Estonia, Letonia, Lituania, și nu în ultimul rând, a furat teritoriile românești Basarabia, Nordul Bucovinei și Ținutul Herța, ultimul întotdeauna parte a Dorohoiului, din fostul Principat al Moldovei. 

Durata tratatului semnat era de 10 ani. 

AICI puteți consulta textele corespondenței dintre Hitler și Stalin. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.