Pro-rusismul care îmbracă, perfid, straiele combaterii poluării. Cazul activistului ecoextremist Gabriel Păun. Asemănarea cu George Simion


Pro-rusismul care îmbracă, perfid, straiele combaterii poluării. Cazul activistului ecoextremist Gabriel Păun. Asemănarea cu George Simion

Un subiect ce nu poate fi trecut cu vederea nici în România, nici în oricare alt stat ce face parte din lumea euroatlantică este cel al promovării unei agende favorabile Moscovei sub pretextul grijii, de altfel legitime, pentru protejarea mediului înconjurător. Astăzi vom aborda cazul activistului Gabriel Păun, președinte al ONG-ului ecologist Agent Green, care, atingând coarda emoțională a grijii firești față de natură, intoxică agenda verde prin promovarea intereselor rusești.  

Ce-i leagă pe Gabriel Păun și George Simion 

Invitat în luna iunie 2023 în emisiunea "Off/On the Record" de la Aleph News, președintele AUR George Simion pleda pentru vulnerabilizarea Armatei Române, criticând achiziționarea de către Ministerul Apărării de la București a 54 de tancuri Abrams și nu numai. Printr-o retorică extrem de toxică și manipulatoare, George Simion a pus nivelul scăzut al salarizării cadrelor didactice pe seama alocărilor bugetare destinate programelor ce au drept scop modernizarea Armatei Române, care includ totodată achiziționarea a două submarine Scorpene. 

"România se afundă din ce în ce mai mult în datorii, din ce în ce mai mult în criză. Și avem alte priorități decât cele care ar fi într-o guvernare AUR, adică în loc de majorarea salariilor profesorilor s-a preferat alocarea a 1 miliard de euro pentru 54 de tancuri Abrams, model 99, care sunt plătite acum, dar se vor livra peste 3 sau 4 ani. Asta e o prioritate, ține de guvernare și de felul în care conduci o țară. Dacă ți se ordonă să ierți de datorii OMV de 2 miliarde de euro și să cumperi tancuri de 1 miliard de euro și submarine de 2 miliarde de euro, asta faci...", a declarat Simion. (vedeți video AICI, de la 28:40)

În același registru, activistul Gabriel Păun critica, pe 4 ianuarie 2024, într-o postare publicată pe Facebook, achiziționarea de către România a 200 de rachete Patriot, spunând că suma alocată pentru achiziția în cauză ar trebui redirecționată către investiții în educație. 

Fiindu-i scoasă în relief cel puțin naivitatea în cadrul comentariilor postării, subliniindu-i-se că înarmarea este necesară pe fondul amenințării rusești crescânde, Gabriel Păun insistă cu abordarea sa, precizând că modalitatea de rezolvare a crizei de securitate din proximitatea României constă în dialogul cu regimul terorist de la Moscova. Așa cum puteți vedea în schimbul de replici de mai jos, Gabriel Păun pretinde că, în cazul în care ar fi ales președinte, ar putea să-l convingă pe Vladimir Putin prin dialog să nu atace România, activistul ecoextremist considerând că nu ar mai fi necesară componenta de descurajare militară. (puteți accesa AICI postarea)

Propaganda rusească are drept țintă constantă, mai ales în contextul războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei, atacarea în plan informațional a oricărui program de înzestrare militară a țărilor din lumea euroatlantică. Pentru a eficientiza campania de propagandă, vectorii pro-rusești scot în relief o serie de probleme sociale de ordin financiar existente în țările vizate, despre care spun că pot fi rezolvate musai prin reducerea cheltuielilor destinate apărării. 

Gabriel Păun, promotor al protestelor de la Pungești

În 2013, Gabriel Păun ieșea în stradă în Londra pentru a se solidariza cu sătenii din Pungești care protestau împotriva gigantului american Chevron, care venise în zonă cu pricina pentru a o explora în căutarea de gaze de șist.

Este bine știut faptul că Rusia a avut și are interesul de a submina țările din lumea euroatlantică care au în plan să-și asigure independența față de energia rusească. Mai mult, Anca Cernea - președintă a Fundației Ioan Bărbuș și fiica fostului lider și senator național-țărănist, semnala la acea vreme prezența oficinei de propagandă kremlinistă, Russia Today, în mijlocul protestatarilor de la Pungești. Comentând planurile Chevron, Russia Today propaga intoxicarea informațională potrivit căreia sătenii, asemenea culturilor și animalelor domestice, vor muri din cauza apei otrăvite. (sursa: Hotnews)

De altfel, implicarea Rusiei în protestele de la Pungești a fost expusă pe larg de publicația În Linie Dreaptă AICI, AICI și AICI

Gabriel Păun continuă să submineze securitatea energetică a lumii euroatlantice

Cu doar două săptămâni înainte ca Rusia să declanșeze invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei, ONG-ul lui Gabriel Păun, Agent Green, transmitea un comunicat în care reclama că producerea de electricitate din gaze naturale şi din surse nucleare nu este, nicidecum, prietenoasă cu natura. Astfel, Agent Green se opunea propunerii Comisiei Europene privind introducerea centralelor nucleare și centralelor pe gaze în categoria investițiilor "sustenabile". (sursa: Capital

Ca o concluzie, ceea ce nu spun activiștii extremiști din sfera ecologiei este că reducerea surselor de energie la nivelul lumii euroatlantice sporește inevitabil dependența de statele ale căror regimuri dictatoriale nu respectă standardele de mediu pe care țările civilizate le-au implementat deja. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.