VIDEO. Ivan Sîrski, fiul adoptiv al șefului Forțelor Armate Ucrainene, și-a pus tricou cu „Z” și a felicitat Rusia pentru victoria de la Avdiivka / Unde a avut dreptate generalul Valeri Zalujnîi, înlocuit de Zelenski, și ce înseamnă, de fapt, pierderea orașului din Donețk pentru Kiev


VIDEO. Ivan Sîrski, fiul adoptiv al șefului Forțelor Armate Ucrainene, și-a pus tricou cu „Z” și a felicitat Rusia pentru victoria de la Avdiivka / Unde a avut dreptate generalul Valeri Zalujnîi, înlocuit de Zelenski,  și ce înseamnă, de fapt, pierderea orașului din Donețk pentru Kiev

Mai multe canale rusești pro și anti-război au transmis imagini video de la o petrecere organizată la Consulatul general al Rusiei din Sydney, Australia, pentru a sărbători pierderea de către ucraineni a orașului Avdiivka în favoarea trupelor de ocupație. Printre participanți, purtând tricouri cu sinistrul simbol Z al armatei invadatoare, și Ivan Sîrski (Sîrskîi), fiul adoptiv al lui Oleksandr Sîrski, generalul ucrainean abia numit de președintele Volodimir Zelenski în fruntea Forțelor Armate ale Kievului (în locul generalului Valeri Zalujnîi) 

Ivan Sîrski a strigat „Glorie Rusiei!”, a felicitat armata Kremlinului pentru victoria de la Avdiivka afirmând că își dorește să dobândească cetățenie rusă. 

Videoclipul a apărut inițial pe canalul lui Semion Boykov, un vehement activist pro-rus, autointitulat cazac australian, unul dintre principalii organizatori de proteste rusești din Australia în care încerca să descurajeze ajutorul militar și umanitar acordat Ucrainei. Boykov a primit în 2023 cetățenie rusă. El susține că fiul adoptiv al lui Sîrski participă la manifestații de susținere a Rusiei încă din 2014, astfel că gestul său de acum este oarecum în spiritul unei atitudini mai vechi.

„Avdiivka e a noastră, totul va fi al nostru, mai puțin Kosovo. Kosovo e al Serbiei. Alaska va fi a noastră. Aceștia sunt patrioți din Australia. Sunt deosebit de bucuros că Ivan Sîrski a venit alături de noi. Și asta e, într-adevăr, o problemă pentru conducerea militară a Ucrainei, o situație foarte stânjenitoare”, a spus Boykov 


Potrivit relatărilor din presa rusă, Ivan Sîrski este fiul fostei soții a generalului Sîrski, cu care acesta mai are un fiu (natural), Anton. A fost adoptat de Sîrski, de asta îi poartă numele, dar după divorț, generalul ucrainean nu ar mai fi ținut legătura cu fiii săi care au plecat alături de mama lor în Australia. 

Context Adviivka. Cucerirea micului oraș Avdiivka (avea la început de război jumătate din populația Bahmutului, respectiv 32.400 locuitori) reprezintă o victorie strategică și simbolică pentru Rusia, consolidându-și astfel apărarea capitalei regionale, Donețk, și deschizând potențial căi pentru noi ofensive împotriva teritoriului deținut de Ucraina. Este primul câștig important al trupelor  invadatoarea după victoria de la Bahmut, în aceeași regiune, din mai 2023, a trupelor Wagner conduse de răposatul Evgheni Prigojin.

Oleksandr Sîrski a ordonat, la 17 februarie, retragerea din oraș pentru a salva viețile soldaților care luptau în condiții infernale, raportul fiind uneori chiar și de șase soldați ucraineni la aproximativ 100 de invadatori. 

Victoria de la Avdiivka a fost prezentată de propagandă drept un mare triumf, cu steaguri ucrainene înlocuite de tricolorul alb, albastru și roșu al Rusiei în orașul transformat în ruine, inclusiv deasupra uzinei sale chimice și de cocs – unul din punctele fierbinți ale confruntărilor.

Rusia a suferit pierderi uriașe de trupe și echipamente în timpul luptelor, dar, aparent, și Kievul a suferit pierderi importante. Mai mult, potrivit unor relatări ulterioare (care confirmă că militarilor ucraineni li s-a ordonate să lase răniții pe front pentru erau dificil de transportat câțiva kilometri) și a unor filmări din momentul ocupării orașului de către ruși, un mai mulți răniți (nu este clar câți exact) ar fi fost executați de trupele invadatoare. 

„În cele din urmă, fostului comandant [Valeri] Zalujnîi, care propusese de mult timp să se renunțe la oraș, i s-a dat dreptate", a declarat pentru Newsweek Konstantin Skorkin, jurnalist și cercetător specializat în Ucraina.

Președintele Zelenski „ceruse să fie păstrat orașul și venise personal să susțină armata pe pozițiile din Avdiivka", a mai spus Skorkin și că decizia de retragere „înseamnă că viziunea lui Zalujnîi a fost corectă și realistă".

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat că Rusia a reușit să ofere „suport aerian apropiat" forțelor sale de la sol în ultimele zile, deoarece a lansat bombe planante asupra unor părți ale orașului, care sunt aproape imposibil de doborât.

Think tankul american a concluzionat că loviturile masive ale Rusiei timp de câteva zile „sugerează că forțele ucrainene nu au putut să oprească accesul în spațiul aerian din jurul Avdiivka", iar Moscova a profitat de superioritatea aeriană pentru a captura orașul. Ministerul rus al Apărării a declarat că victoria de la Avdiivka împinge linia frontului departe de orașul Donețk, îngreunând astfel eforturile ucrainenilor de a-l recuceri.

„Este important ce se va întâmpla în continuare - are armata ucraineană o nouă linie de apărare care nu va permite inamicilor să avanseze mai departe în Donbas?", a declarat Skorkin. „Următorul obiectiv este Sloviansk".

„Putin poate sărbători, propaganda sa va prezenta capturarea Avdiivka ca pe o mare victorie, deși, având în vedere pierderile, este clar că nu este cazul", a adăugat el. „Dar câte resurse are armata rusă pentru a continua astfel de tactici?".

Cele cinci poziții principale de atac ale Rusiei. Sursa: The New York Times

Înainte de victoria rușilor, The Post scria că Avdiivka are o valoare strategică mai mare decât Bahmut, deoarece capturarea acesteia de către Rusia ar deschide infrastructura logistică a orașului pentru forțele rusești din regiune, permițând ca orașul să servească drept trambulină pentru operațiuni ulterioare. 

The New York Times arăta că, chiar dacă Ucraina și-ar stabiliza linia frontului dincolo de Avdiivka, controlul orașului permite îmbunătățirea logisticii militare rusești în regiunea Donețk, fapt care ar oferi un sprijin important viitoarelor operațiuni terestre.

Institutul pentru Studiul Războiului a respins însă valoarea strategică ofensivă a Avdiivka și a apreciat că acesta ar oferi doar o valoare logistică limitată, precizând:

„Posibila cucerire de către Rusia a Avdiivka nu ar fi semnificativă din punct de vedere operațional și probabil că ar oferi Kremlinului doar victorii imediate din punct de vedere informațional și politic... Forțele ucrainene au fortificat de mult timp multe dintre așezările din jur, pe care forțele rusești se străduiesc, de asemenea, să le captureze, iar pozițiile ucrainene ulterioare la vest și la nord de Avdiivka sunt probabil fortificate în mod similar. Cele mai apropiate așezări relativ mari din zonă se află la cel puțin 30 de kilometri la vest de Avdiivka, iar forțele rusești nu au demonstrat că pot efectua mișcarea rapidă mecanizată de înaintare care ar fi necesară pentru a ajunge la aceste așezări în viitorul apropiat sau chiar pe termen mediu”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.