Emilia Șercan îl face cu nervii pe Adrian Cioroianu, arătându-i din nou termometrul: „Sinecura primită la Biblioteca Națională nu înseamnă o funcție bună de pus pe cartea de vizită, înseamnă o poziție publică la pachet cu niște responsabilități”


Emilia Șercan îl face cu nervii pe Adrian Cioroianu, arătându-i din nou termometrul: „Sinecura primită la Biblioteca Națională nu înseamnă o funcție bună de pus pe cartea de vizită, înseamnă o poziție publică la pachet cu niște responsabilități”

Atacată agresiv și catalogată drept mincinoasă, într-o postare pe Facebook, de Adrian Cioroianu, director interimar al Bibliotecii Naționale a României, istoric și invitat permanent la trăncăneala de seară de la Digi24, unde uneori moderatorul sună aiurea crezând că vorbește cu reprezentanți ai statului, jurnalista Emilia Șercan îi dă acestuia o replică dură, în care desființează, argumentat, pe rând, toate afirmațiile și acuzațiile sinecuristului PNL.

Context. În urmă cu două zile, Emilia Șercan a postat pe Facebook un text cu poze în care afirma că temperatura e atât de scăzută în incinta Bibliotecii Naționale (în jur de 16 grade) încât cele câteva persoane care se mai încumetă să studieze la sala de lectură sunt înfofolite incomod și nepotrivit pentru o astfel de activitate. La finalul postării, era și o trimitere la lipsa de preocupare pentru rezolvarea situației a lui Adrian Cioroianu, care nu are o funcție onorifică, ci este plătit din bani publici să administreze eficient instituția.

Cioroianu alege să răspundă agresiv, chiar nepoliticos pe alocuri, acuzând că jurnalista răspândește minciuni, devenind astfel o creatoare de fake news și o hărțuitoare care i-ar fi terorizat pe angajații BnaR cu „tot felul” de cereri. 

Între cei doi este o tensiune mai veche care a pornit de la sesizarea publică a Emiliei Șercan cu privire la o presupusă tentativă a BnaR de a proteja de ochii publicului cartea care conține lucrarea de doctorat a plagiatorului liberal Lucian Bode, fost ministrul liberal. PODUL a scris AICI

Redăm mai jos schimbul de replici dintre cei doi, în ordine cronologică:

„Atmosfera era absolut dezolantă, cu oameni îmbrăcați mai ceva ca cei care au umblat azi pe afară în București, pentru că pe stradă nu am văzut pe nimeni cu gluga în cap. Temperatura exterioară a fost azi de 18 grade. 

În ceea ce privește sălile de lectură, din cauza frigului este deschisă una singură, la etajul I: sala de "economie", acolo unde a fost mutat și unul dintre cele două calculatoare pe care se pot studia tezele de doctorat. Sala de literatură a fost închisă acum mai bine de o lună.

Activitatea a fost mutată la „economie” pentru că această sală este pe partea de vest a clădirii, latură pe care bate soarele și e mai cald decât la „literatură”, unde temperatura nu trece de 13,5 – 14,00 grade. 

Cam asta sunt condițiile în „România educată” a împăratului, pentru care statul plătește peste 7 milioane de lei ca să îi facă o casă cu două (două!!!) săli de fitness, că una nu-i ajunge, dar care stat nu găsește bani să încălzească clădirea Bibliotecii Naționale. 

Asta este respectul în „România educată” pentru studiu, muncă, învățare. 

Îmi spuneau angajatele că în trecut aveau și câte 80 de cititori pe zi în sălile de lectură. Mulți dintre ei erau studenți străini, deprinși să învețe la bibliotecă. Azi dacă am fost vreo 10 oameni de toți. 

Angajatele erau îmbrăcate la fel ca tinerii pe care îi vedeți în poze, cu hainele groase de stradă pe ele. 

Le-am întrebat dacă l-au văzut pe directorul Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu, venind prin sălile de lectură ca să se intereseze de situația în care stau cititorii și angajații instituției. 

„Da, l-am văzut, dar la Digi24, nu pe aici”.”, a scris Emilia Șercan.

Replica agresivă dată de Adrian Cioroianu: 

„Dna Emilia Șercan, de la buna impresie pe care mi-a făcut-o cândva, la creatoarea de fake-news de azi.

EmiliaȘercan, ca de atâtea ori, diseminați minciuni/fake-news atât la adresa BNaR, cât și la adresa mea. Ar trebui să vă fie rușine - deși n-aș paria că aveți astfel de scrupule. O să aveți altă dată parte de un răspuns detaliat, pentru că oricum aveți lașitatea de a evita o dezbatere față în față cu mine, așa cum vă propun public de mult! Dar tot n-o s-o puteți evita la infinit. Și atunci vom vedea a cărui mască va cădea.

Până atunci, pentru dvs și alți postaci ai dvs., trei idei:

Erați obișnuită să se teamă de dvs. sau să vă evite tot felul de prinși cu mâța în sac. Eu n-am de ce să mă tem de dvs., nici nu vă evit (ci vă invit!) și, mai mult, le-am spus tuturor angajaților/angajatelor mei, pe care îi hărțuiți cu tot felul de cereri (pe care le voi face publice, când voi avea timp, pentru că asta meritați) să nu se teamă de nimeni, nici de mine, dar nici de dvs.

Mințiți când legați temperatura din bibliotecă de mandatul meu (din ultimii doi ani). Clădirea, de la inaugurare, 2012, a avut probleme, atât iarna (căldura, câtă e, "urcă" la etajele superioare, prin atriumul central, nu din voința directorului, ci prin legile fizicii) cât și vara (deseori, prin suprafața vitrată, efect de seră). De la inaugurare, clădirea nu are centrală proprie (depinde de apă caldă prin Radet) iar instalația de răcire e depășită demult. Deci: dvs ori n-ați intrat în clădire înainte de 2021 (și v-a adus recent vreun bizar magnetism), ori aveți vreo frustrare legată de angajații actuali sau de mine. 

Mințiți când dați de înțeles tot felul de prostii legate de spațiile adiacente bibliotecii. Pentru dvs si pentru toți cei care plimbă intoxicări/fake-news: nici terenul din jurul Bibliotecii Naționale, nici parcarea, nici gheretele de paznici, nici paznicii din exterior, nici pilonii etc. NU sunt în administrarea BNaR, deci orice comentarii pe aceste subiecte sunt intoxicări, minciuni sau fantasme ale unor necunoscători.

Doamnă Șercan, v-o spun amical, ca să nu ziceți că vă amenință cineva: nu veți putea evita la infinit o întâlnire directă, publică, cu mine, în care să vină fiecare cu cărțile pe masă, cu prezentul și cu trecutul său. Până atunci puteți da cât vreți cu pietre, dar să nu uitați că eu cred în efectul de bumerang al ideilor!”

Emilia Șercan, replică la postarea agresivă a lui Cioroianu:

„Merg acum două zile la Biblioteca Națională, constat frigul de acolo – 16,6 grade -, fac poze cu oameni îmbrăcați cu hainele de stradă și cu glugile pe cap, iar directorul Adrian Cioroianu, țâfnos și oțârât, mă acuză de fake news. 

Frigul din Biblioteca Națională este cât se poate de real. La postarea mea sunt zeci de comentarii ale unor oameni care povestesc cum ei înșiși sau copiii lor, studenți, îngheață de frig sau răcesc la Bibliotecă. 

Dl Cioroianu nu contestă frigul, însă dă vina pe greaua moștenire, spunând că nu are legătură cu mandatul său. 

Așadar, în înțelegerea dlui Cioroianu, fake news-ul este că eu îndrăznesc să CONSTAT că în bibliotecă este frig, iar minciuna e că nu el e responsabil de acest frig, că nu e „frigul său”, e un frig moștenit, pentru că instalația de încălzire/răcire nu funcționează de mai mulți ani.

Așadar, ca director al Bibliotecii, dl Cioroianu trebuie doar să se bucure de privilegiile sinecurii, nu să încerce să rezolve problemele instituției pe care o conduce. Doar lui nu i s-a dat această sinecură ca să fie un manager eficient, care găsește soluții și rezolvă probleme. I s-a dat o sinecură ca să se bucure de statut, bani și privilegii. 

Dl Cioroianu, care țipă că eu mint și că împrăștii fake news, minte grosolan când scrie, atât la domnia sa pe pagină, cât și într-un răspuns la postarea mea, că am scris „prostii legate de spațiile adiacente bibliotecii (parcare, gherete, teren)”. Oricine poate constata că eu, personal, nu am adus în discuție așa ceva! Dar eu mint, nu domnia sa făcând aceste afirmații. 

Se jeluia dl Cioroianu – de pe vremea când îl apăra public pe plagiatorul Bode - că de ce nu l-am sunat personal să vorbesc cu el, iar acum spune că nu vreau să mă întâlnesc cu el față în față și că nu pot „evita la infinit o întâlnire directă, publică”. 

Ca să nu evit "la infinit o întâlnire directă" i-am răspuns la un comentariu al său de la mine de pe pagină că voi merge azi să îi fac o vizită la birou. Răspunsul a fost că nu îi fac eu programul și să mă programez la registratură dacă vreau să îl vizitez. Am râs. 

Mai spune importantul domn Cioroianu că îi hărțuiesc „angajații” cu tot felul de cereri. Haide să vedem, cu date factuale, ce înseamnă că-i hărțuiesc „angajații”. 

La data de 15 februarie 2022 am făcut o cerere de digitalizare a unei teze de doctorat. 

La data de 13 februarie 2024 am făcut următoarea cerere de digitalizare a unei teze de doctorat. 

Constatați distanța de DOI ANI fără două zile între cele două cereri. 

La data de 09.10.2022 am făcut o cerere de informații publice, în baza Legii 544/2002. 

La data de 23.04.2024 am făcut următoarea cerere de informații publice, în baza Legii 544/2002.

Constatați distanța de UN AN și aproape patru luni între aceste două cereri. 

Pentru dl. Cioroianu asta înseamnă că îi hărțuiesc „angajații”.

Dl Cioroianu, superior și prețios, numește personalul Bibliotecii Naționale „angajații mei”. 

Angajații Bibliotecii Naționale, stimate domn Cioroianu, nu sunt angajații dumneavoastră, că nu îi plătiți dumneavoastră din bani proprii și nici nu vă servesc pe dumneavoastră, că nu vă sunt argați! 

Angajații Bibliotecii sunt angajați ai statului, așa cum sunteți și dumneavoastră, plătiți din bani publici și servind un interes public, așa cum ar trebui să o faceți și dvs. 

Sinecura primită de dl Cioroianu la Biblioteca Națională nu înseamnă o funcție bună de pus pe cartea de vizită, înseamnă o poziție publică care vine la pachet cu niște responsabilități. 

Astăzi în spațiile deschise din Biblioteca Națională sunt 16 grade, așa cum se vede în fotografia de mai jos”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.