Scandalul filării ofițerilor germani de către Moscova. Ce se știe despre interceptarea ajunsă la ruși, ce divulgă ea și ce consecințe are pentru războiul din Ucraina / Ministrul german Boris Pistorius susține răspicat: „Nu voi sacrifica niciunul dintre cei mai buni ofițeri ai mei pentru jocurile lui Putin!"


Scandalul filării ofițerilor germani de către Moscova. Ce se știe despre interceptarea ajunsă la ruși, ce divulgă ea și ce consecințe are pentru războiul din Ucraina / Ministrul german Boris Pistorius susține răspicat: „Nu voi sacrifica niciunul dintre cei mai buni ofițeri ai mei pentru jocurile lui Putin!"

Înregistrarea unei conversații purtate de mai mulți ofițeri germani de rang înalt despre războiul din Ucraina și difuzarea acesteia pe canale de socializare rusești a provocat o furtună diplomatică și a ridicat întrebări serioase cu privire la securitatea comunicațiilor militare germane.

Pe de altă parte, Rusia susține că înregistrarea dovedește implicarea directă a țărilor occidentale în conflictul din Ucraina.

Germania refuză însă categoric sacționarea prea dură a ofițerilor „neglijenți”, afirmând că nu va face jocul lui Vladimir Putin de a renunța la cei mai buni dintre liderii săi militari. Detalii mai jos.

Ce se știe până acum despre interceptarea care agită apele în lumea occidentală în condițiile în care Ucraina are mai mult ca oricând nevoie de unitate și muniție.

Ce conține îregistrarea audio ajunsă la ruși?

La 1 martie, șefa canalului Russia Today, susținut de statul rus, propagandista Margarita Simonian, a postat pe Telegram o înregistrare audio de 38 de minute în care, potrivit acesteia, ofițeri ai armatei germane discutau despre potențiale lovituri asupra Crimeei.

Conversația purtată de șeful Forțelor Aeriene, general locotenent Ingo Gerhartz, și trei ofițeri de rang înalt din Bundeswehr ar fi avut loc la 19 februarie, potrivit lui Simonian.

În înregistrare, se pot auzi discuții despre posibila utilizare de către forțele ucrainene a rachetelor Taurus de fabricație germană și despre potențialul lor impact.

Kievul cere de mult timp Germaniei să îi furnizeze rachete Taurus, care pot atinge ținte aflate la o distanță de până la 500 de kilometri.

Însă cancelarul Olaf Scholz a refuzat până acum să trimită rachetele, îngrijorat că acest lucru ar putea duce la o escaladare a conflictului.

 

 

Ce s-a discutat?

Potrivit Deutsche Welle, în înregistrările obținute de Rusia, șeful Forțelor Aeriene (FA), Ingo Gerhartz (foto jos), discută cu alți trei de rang înalt ai FA, -  în perspectiva pregătirii unei întâlniri cu ministerul german al Apărării, Boris Pistorius -  despre posibile scenarii de desfășurare a sistemului Taurus în Ucraina.

Ofițerii ajung la concluzia că o livrare timpurie și o desfășurare rapidă a Taurus ar fi posibile doar cu participarea soldaților germani, dar și că instruirea soldaților ucraineni pentru a desfășura Taurus pe cont propriu, deși este posibilă, ar dura luni de zile. 

Ofițerii Bundeswehr pot fi auziți discutând diverse detalii despre posibila utilizare a rachetelor Taurus, inclusiv despre cantități specifice.

La un moment dat, aceștia speculează dacă rachetele ar putea fi folosite pentru a lovi podul cheie peste strâmtoarea Kerci, care leagă Rusia continentală de Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.

Conversația se referă, de asemenea, la rachetele cu rază lungă de acțiune furnizate Ucrainei de Franța și Marea Britanie, unul dintre ofițeri făcând referire la și soldații britanici de pe teren.

Biroul premierului britanic a declarat că „un număr mic de personal" se află în Ucraina pentru a asigura securitatea diplomaților și pentru a sprijini trupele ucrainene, inclusiv medici, dar a refuzat să comenteze chestiuni operaționale.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, „utilizarea de către Ucraina a rachetei Storm Shadow și procedurile de țintire sunt exclusiv treaba Forțelor Armate ale Ucrainei", scrie The Moscow Times.

De asemenea, o sursă diplomatică ucraineană a declarat că „toate serviciile secrete europene sunt prezente în Ucraina - dar nu cu unități de luptă".

Sursa a adăugat că, atunci când aliații furnizează armament Kievului, „experții sunt pe teren" pentru a ajuta la instruire și utilizare.

 

Cum a fost divulgat?

Conversația interceptată are loc între ofițerii de rang înalt ai Forțelor Aeriene germane cu ocazia unei reuniuni derulate pe WebEx, o platformă publică populară pentru întâlniri audio și video.

Potrivit ministrului Apărării, Boris Pistorius, platforma este utilizată în mod legitim de Bundeswehr pentru anumite reuniuni, cu măsuri de securitate suplimentare.

Este posibil ca participanții să fi folosit setări de securitate greșite sau o platformă greșită pentru o astfel de conversație, a mai declarat Pistorius.

Roderich Kiesewetter, din partea conservatorilor din opoziția germană, a sugerat că un participant rus ar fi avut acces direct la conferință, deși nu este clar cum.

„O serie de alte conversații vor fi fost cu siguranță interceptate și ar putea fi divulgate ulterior în beneficiul Rusiei", a declarat Kiesewetter pentru postul german de televiziune ZDF.

Ce înseamnă asta pentru Scholz?

Scandalul scoate la iveală o breșă de securitate pe care cancelarul Olaf Scholz însuși a descris-o ca fiind „foarte gravă", riscând să tensioneze relațiile cu Marea Britanie și Franța.

Thorsten Frei, care conduce grupul parlamentar al conservatorilor din opoziție, a declarat pentru Welt TV că interceptarea ridică semne de întrebare cu privire la securitatea Germaniei.

De asemenea, conversația pune sub semnul întrebării motivele publice prezentate de Scholz pentru refuzul său de a trimite rachete Taurus în Ucraina.

Potrivit Deutsche Welle, analiștii germani se întreabă dacă nu cumva refuzul cancelarului față de livrarea Taurus este mai degrabă unul de ochii lumii, o fentă menită să inducă în eroare Rusia. O altă variantă avansată de unii observatori se referă la posibilitatea ca însuși ministrul apărării federal, social-democratul Boris Pistorius, coleg de partid cu Scholz, să îi fi animat pe ofițeri să discute despre sistemul Taurus fără însă a avea aprobarea cancelarului.

Opoziția conservatoare pune în mod public la îndoială credibilitatea argumentelor lui Scholz. Conversația dintre ofițerii forțelor aeriene relevă că participarea soldaților germani la o misiune Taurus în Ucraina nu este absolut necesară din punct de vedere tehnic, acuză creștin-democrații.

Cum a reacționat Rusia?

Luni, Kremlinul a declarat că înregistrarea demonstrează că țările occidentale participă la conflictul din Ucraina.

„Înregistrarea în sine sugerează că Bundeswehr discută în mod substanțial și specific planuri de a lovi teritoriul rusesc", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent șef adjunct al Consiliului de Securitate, a scris chiar, într-o postare pe Telegram, că "Germania se pregătește de război cu Rusia". 

Reacția Germaniei cu declarațiile de marți ale lui Pistorius

Potrivit experților germani, aproape tot ceea ce s-a discutat în înregistrare ar fi fost deja cunoscut de Rusia.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, președinta comisiei de Apărare din Parlamentul german, a declarat că Moscova a divulgat în mod deliberat înregistrarea în încercarea de a împiedica Germania să furnizeze Ucrainei rachete Taurus.

Pistorius a avertizat că scurgerea de informații este "parte a războiului informațional dus de Putin".

Luni, un purtător de cuvânt al guvernului a respins afirmațiile potrivit cărora Germania se pregătește de război cu Rusia catalogându-le drept „absurde... propagandă rusească".

Pistorius a declarat că ar putea exista proceduri disciplinare interne ca urmare a breșei, dar că nimeni nu va fi concediat.

În conferința de presă de marți, Pistorius a reiterat că „nu voi sacrifica niciunul dintre cei mai buni ofițeri ai mei pentru jocurile lui Putin." 

El opinat că „linia deschisă" este de vină pentru scurgerea conversației despre Taurus între ofițerii de rang înalt, insistând că „nu există niciun prejudiciu" pentru Germania ca aliat NATO.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.