VIDEO. Diplomata americană Victoria Nuland, susținătoare vehementă a Ucrainei detestată de Kremlin și nu numai, se retrage din politică. Criticii săi spun că atunci când sunt războaie în lume, familia Nuland-Kagan, care deține și think tankul ISW, are numai de câștigat


VIDEO. Diplomata americană Victoria Nuland, susținătoare vehementă a Ucrainei detestată de Kremlin și nu numai, se retrage din politică. Criticii săi spun că atunci când sunt războaie în lume, familia Nuland-Kagan, care deține și think tankul ISW, are numai de câștigat

Victoria Nuland, al treilea diplomat american ca rang, cunoscută pentru susținerea fermă a Ucrainei în războiul contra Rusiei, dar și pentru alte momente controversate din cariera sa, urmează să demisioneze din funcția de subsecretar de stat pentru afaceri politice în următoarele săptămâni, a anunțat marți Departamentul de Stat.

Nuland, diplomat de carieră, a jucat, în tumultoșii anii 1990 pentru Europa de Est, un rol crucial în politica SUA faţă de Rusia şi mai târziu a activat ca ambasador al SUA la NATO.

Nuland a ocupat diverse funcții în cadrul Departamentului de Stat timp de peste 30 de ani, activând sub șase președinți și zece secretari de stat. 

La începutul carierei sale, Nuland a lucrat la Ambasada SUA din Moscova, pe vremea președintelui rus Boris Elțîn și a ajutat la deschiderea primei ambasade americane din Mongolia.

De asemenea, a lucrat în cadrul Biroului pentru afaceri din Asia de Est și Pacific al Departamentului de Stat și a fost diplomat în Guangzhou, China; a fost consilier pe probleme de securitate națională al vicepreședintelui din 2003 până în 2005 și, ulterior, ambasador NATO; a fost secretar de stat adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice înainte de a deveni subsecretar de stat pentru afaceri politice în 2021, sub conducerea președintelui Biden.

Cu Hillary Clinton ca secretar de stat, Nuland şi-a asumat rolul de purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. După ce s-a retras în timpul președinției republicanului Donald Trump, a revenit în actuala administraţie a democratului Joe Biden, ocupând poziţia a treia în linia diplomatică.

Nuland este cel mai bine cunoscută pentru poziţiile sale dure, de "şoim", împotriva Rusiei, în special în legătură cu conflictul din Ucraina.

Memorabil rămâne și un incident din 2014, când transcrierea unui dialog scurs în presă a surprins-o înjurând Uniunea Europeană - „Fuck the EU" (în timpul unei convorbiri cu ambasadorul SUA în Ucraina) și discutând, cel mai probabil cu ambasadorul SUA în Ucraina de la acel moment, Geoffrey Pyatt, strategii cu colaborare cu reprezentanți ai opoziției ucrainene. VIDEO mai jos



Opiniile ferme ale lui Nuland cu privire la Rusia și sprijinul acordat Ucrainei au definit cariera sa ulterioară, jucând un rol central în conflictul declanșat de Moscova prin anexarea ilegală a Crimeei după ce președintele pro-rus al Ucrainei Viktor Ianukovici a fost îndepărtat de la putere. 

Fostul secretar de stat John Kerry a pomenit de mai multe ori reacția rușilor când Nuland a părăsit postul de purtător de cuvânt în timpul mandatului său pentru a deveni diplomat de top pentru Europa: ministrul rus de Externe Serghei Lavrov l-a felicitat atunci că a reușit să „scape de acea femeie". Kerry a povestit că i-a răspuns lui Lavrov că nu a scăpat de ea, „am promovat-o".

Un alt comentariu controversat a venit în în ianuarie 2022, cu câteva zile înainte de începerea invaziei ruse. „Dacă Rusia invadează Ucraina, într-un fel sau altul, Nord Stream 2 nu va merge înainte", a afirmat atunci Nuland.

Nord Stream 2 a fost gazoductul strategic pe care Rusia şi partenerii europeni îl construiau în Marea Baltică şi care a fost atacat şi făcut inutilizabil în septembrie 2022. Nimeni nu a revendicat responsabilitatea pentru atac, notează EFE.

Într-un comunicat de presă, secretarul de stat Antony Blinken a subliniat că "eforturile ei (ale Victoriei Nuland - n.r.) au fost indispensabile pentru a face faţă invadării pe scară largă a Ucrainei de către (preşedintele rus Vladimir) Putin, organizând o coaliţie globală pentru a-i asigura eşecul strategic".

Ministerul rus de Externe a reacționat imediat la acest anunț, calificându-l drept o recunoaștere a eșecului politicii americane față de Rusia.

„Nu vă vor spune motivul", a declarat controversata purtătoare de cuvânt Maria Zakharova. „Dar este simplu - eșecul politicii antirusești a administrației Biden. Rusofobia, propusă de Victoria Nuland ca principal concept de politică externă a Statelor Unite, îi trage pe democrați la fund ca o piatră", a mai aberat Zakharova.

Nuland va fi înlocuită momentan de John Bass, fostul ambasador al SUA în Afganistan, care a supravegheat retragerea haotică a SUA înainte de revenirea la putere a talibanilor.

Ca o paranteză. Soțul Victoriei Nuland este scriitorul și analistul neoconservator Robert Kagan care însă a părăsit Partidul Republican, în 2016, în semn de protest față de nominalizarea lui Donald Trump la președinția SUA, alegând să susțină candidatura lui Hillary Clinton și susținând atunci că „tot personalul de politică externă Republican este anti-Trump".

Cumnata acestuia, Kimberly Kagan, soția fratelui Frederick, este fondatoarea și șefa celebrului think tank Institute for the Study of War (ISW) care publică, aproape zilnic, actualizări cu privire la diverse conficte armate de pe glob. Analizele ISW sunt citate adesea în legătură cu derularea războiului din Ucraina. Se speculează că familia Kagan-Nuland are profituri uriașe atunci când sunt înfruntări importante în lume. Robert Kagan a făcut adesea lobby în cadrul Congresului american pentru ca Statele Unite să furnizeze arme, în diverse conflicte globale, achiziționate de la companii de armament care ar finanța think tankul ISW.

Declarațiile lui Nuland la împlinirea a doi ani de la invazia rusească din Ucraina:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.