Președintele Cehiei se alătură președintelui Franței, afirmând că ar trebui trimise trupe aliate în Ucraina


Președintele Cehiei se alătură președintelui Franței, afirmând că ar trebui trimise trupe aliate în Ucraina

Președintele Cehiei – Petr Pavel – a declarat că trebuie căutate noi modalități de susținere a Ucrainei și că nu ar trebui să existe limite în ceea ce privește posibilitățile de sprijin pentru țara atacată de Rusia. 

Aflat, marți, la o conferința de presă, cu președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele ceh a solicitat extinderea formelor de ajutor pentru Ucraina, printre care a menționat și prezența trupelor străine în Ucraina, specificând că ar fi vorba despre „participare non-combat”, nu de trimiterea de unități de luptă. 

„Sunt de acord să căutăm noi modalități (de a ajuta – n. red.), inclusiv continuarea discuției despre o posibilă prezență militară în Ucraina. Să nu ne impunem limite dacă nu trebuie”, a precizat Pavel, în acord cu ceea ce afirmase președintele Macron, care a vorbit primul despre trimiterea de militari europeni necombatanți în Ucraina. 

Nu există nicio diferență dacă soldații ucraineni vor fi instruiți cu instructori occidentali în străinătate sau direct în Ucraina, a punctat președintele ceh. 

„Ucraina rămâne un stat suveran, chiar dacă a fost atacată”, a precizat el, menționând că o posibilă misiune de antrenament nu reprezintă o încălcare a niciunei reguli internaționale. 

„Noi decidem singuri ce formă de ajutor să alegem”, a mai spus el. 

Președintele Cehiei este unul dintre puținii susținători fățiși ai propunerii președintelui Macron de a se lua în calcul trimiterea de trupe în Ucraina, idee care a provocat un răspuns negativ din partea mai multor guverne ale statelor aliate, care au subliniat că nu vor trimite trupe în Ucraina. 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a declarat că prezența trupelor NATO pe teritoriul Ucrainei ar duce la un conflict direct între Alianță și Federația Rusă, dar președintele ceh își susține poziția, afirmând că Europa trebuie să joace un rol mai mare în descurajarea Rusiei – detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.