Putinistul Viktor Orban insistă că SUA nu ar mai trebui să ajute Ucraina, pentru că astfel s-ar ajunge la… ”pace”. Așa-zisa ”pace” a Rusiei înseamnă prăbușirea Ucrainei, procese-mascaradă, execuții, închisori, lagăre de exterminare și un regim dur impus întregii populații. Dar și o bază pentru o nouă invazie


Putinistul Viktor Orban insistă că SUA nu ar mai trebui să ajute Ucraina, pentru că astfel s-ar ajunge la… ”pace”. Așa-zisa ”pace” a Rusiei înseamnă prăbușirea Ucrainei, procese-mascaradă, execuții, închisori, lagăre de exterminare și un regim dur impus întregii populații. Dar și o bază pentru o nouă invazie

Premierul maghiar Viktor Orbán a declarat că Donald Trump are „suficiente planuri detaliate” cu privire la modul de a pune capăt războiului, iar planurile sale ar coincide exact cu interesele Ungariei. 

Într-un interviu pentru postul tv M1, Orban a vorbit despre călătoria sa în Statele Unite, unde ar fi mers la invitația lui Trump, dar și „pentru că era de lucru”

„Având în vedere că relațiile americano-ungare în lumea politică de astăzi sunt extrem de proaste, deși suntem aliați unii altora, am încercat să corectez această relație. Așa că am plecat în America pentru a restabili prietenia politică americano-maghiară”, a specificat premierul Ungariei. 

Prietenie care nu ar fi posibilă cu actuala conducere a Statelor Unite, în viziunea maghiarului: „Există un motiv pentru asta, acum la Washington este un guvern pro-război. Democrații dau președintele și sunt angajați în război”

„Suntem un guvern pro-pace, așa că nu ne potrivim”, a insistat Orbán, adăugând că „în schimb, președintele Trump a fost președintele păcii”

În cazul lui Donald Trump, Orbán a spus că nu ar fi posibile surprizele, pentru că a fost deja președinte și se știe cum va funcționa acesta. Trump a pus capăt războaielor cât a rămas la Casa Albă și a fost primul președinte după mult timp care nu a declanșat un război pe timpul mandatului său. 

„Așa că știm, Trump este un om al păcii. Și acum nu își ascunde părerea, el a declarat clar că scopul său este să facă pace în războiul ruso-ucrainean. Nu dorim altceva decât pace, o încetare a focului cât mai curând posibil”, a conchis Orban. 

Dar ce NU spune premierul maghiar e că Trump este în campanie electorală și are un discurs specific acestei perioade politice, cu tot ce înseamnă acest fapt. 

„I-am întâlnit pe toți președinții SUA, de la George Bush Sr., am avut o relație cu fiecare dintre politicile lor... Dacă nu în altă parte, ne întâlnim regulat la summiturile NATO. Așa că republicanii americani înțeleg că acum trăim într-o perioadă foarte dificilă a relațiilor americano-ungare, pentru că guvernul SUA se așteaptă ca Ungaria să facă lucruri pe care noi nu vrem să le facem, nu le putem face. Ei se așteaptă ca Ungaria să se alăture războiului, dar noi nu vrem", a precizat Orban. 

Întrebat ce crede despre faptul că membrii NATO au fost criticați de Donald Trump, spunând că cei care nu plătesc nu au dreptul la protecție, Orbán a spus că aceasta nu este o critică. Este mai mult decât critică. Trump ar avea o idee foarte clară "cu care este greu să nu fii de acord"

”El spune că, în primul rând, în războiul ucrainean-rus, nu va da un ban. Prin urmare, războiul se va termina, pentru că este evident că Ucraina singură nu va sta pe picioare. Dacă americanii nu dau bani europenilor, atunci războiul s-a terminat. Și dacă americanii nu dau bani, europenii singuri nu își pot permite acest război”, a explicat Orban (sursa AICI). 

Și tocmai asta pare să fie ”o idee strălucită” pentru premierul maghiar – prăbușirea rezistenței Ucrainei (scenariu atât de dorit de criminalii în masă de la Kremlin). 

Orban nu se ferește să spună deschis că își dorește, de fapt, varianta rusă a așa-zisei ”păci”, care însemnă exact ocuparea Ucrainei și "denazificarea" acesteia, potrivit Moscovei. Adică, procese-mascaradă rapide, execuții, lagăre, regim dur impus asupra majorității populației. Unul din imperativele politicii Moscovei privind Ucraina a fost sintetizat de ideologul Dughin în 2014, după ocuparea Crimeei, când a spus "ar trebui să omorâm, să omorâm, să omorâm (ucrainenii - n.red). Nu poate exista nicio altă discuție!". Timp în care întreaga Europa va trebui să se pregătească pentru următoarea invazie rusă. 

(Colaj ilustrație deschidere: The New European)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.