EXCLUSIV Lista românilor uciși de hoardele ruse pe parcursul războiului la scară largă pe care-l poartă contra Ucrainei. Să nu uităm sacrificiul și eroismul acestora în fața barbariei rusești!


EXCLUSIV Lista românilor uciși de hoardele ruse pe parcursul războiului la scară largă pe care-l poartă contra Ucrainei. Să nu uităm sacrificiul și eroismul acestora în fața barbariei rusești!

Ani de zile clișeul preferat al naționaliștilor români exaltați, criptofasciștilor, idioților utili ai Rusiei și ucrainofobilor (recte AUR&comp.) a fost așa-numita persecuție a etnicilor români din Ucraina de către regimul de la Kyiv. Desigur, niște clișee ridicole ușor demontabile. 

Cine persecută de fapt și chiar ucide cu sânge rece români din cele 2 regiuni, Odesa și Cernăuți, unde se află o minoritate etnică românească? Federația Rusă. Sau mai direct spus, armata rusă de ocupație.

Din fericire există în aceste regiuni publicații în limba română cu rubrica "necrolog" pe care am stat și le-am citit, consultat și analizat din 2022 până astăzi. Astfel, am adunat mai jos o listă amplă de ucraineni de etnie română. Sunt toți etnici români căzuți pe front, exemple de curaj, patriotism și sacrificiu. Să nu le uităm numele și jertfa. Da, Federația Rusă e singura responsabilă de uciderea în masă nu doar a ucrainenilor, ci inclusiv a etnicilor ruși din estul Ucrainei, a maghiarilor din Transcarpatia, dar și a românilor din Cernăuți și Odesa.

Însă ceea ce vreau să spun este că nu trebuie să privim această listă drept un pomelnic pentru care trebuie să facem o comemorare, ci să nu uităm de sacrificiul și eroismul intregilor tineri și bărbați ucraineni ai Forțelor Armate ale Ucrainei, indiferent de originea lor.

Ce au avut acești oameni în comun? Identitatea țării în care s-au născut: Ucraina. Și dorința să vadă această țară integrată în lumea civilizată, euroatlantică. Și pentru acest lucru au plătit prețul suprem. Să nu-i uităm, iar lista trebuie să fie un memento în calea alterării memoriei numelor. Să nu tratăm jertfele Ucrainei în categorii grosiere, căci fiecare poartă un nume.

Și poate acum, în ultimă instanță, vom abandona retorica inflamantă naționalistă, ridicolă și periculoasă: vom prețui și vom face ceva pentru românii din Ucraina dacă le vom aminti sacrificiul lor. 

Și cum îi mai putem ajuta pe românii din Ucraina? Oferind susținere țării în care s-au născut ei, Ucraina. Înarmând și susținând poporul Ucrainei în marea lor demonstrație de curaj și sacrificiu în fața barbariei rusești.

Redăm lista etnicilor români din Cernăuți și Odesa, martiri și eroi ai Ucrainei care s-au sacrificat în lupta pentru libertate, respectiv împotriva hoardelor ruse începând cu februarie 2022: 

Regiunea Cernăuți:

Berestea: Dumitru Ignatescu

Boian: Viorel Romaniuc, Ion Grudei

Ceahor: Ștefan Sarafincean

Cernăuți: Anatol Rusu,Vladislav Covalciuc, Igor Manolii

Roșa Stâncă, Cernăuți: Denis Moraraș, Gheorghe Ștefaniuc

Clișcăuți: Vladislav Prodan

Culiceni: Andrei Steopenco, Sebastian Acostachioaie, Ion Buliga, Igor Sidor

Cupca: Arcadie Farcaș, Todor Schipor

Costiceni: Ion Alupoi, Ion Rotari

Dinăuți: Dumitru Istrati, Marcel Guțcal

Pilipăuți/Satul Mare: Alexandru Sprânceană

Mahala: Dumitru Cernei

Prut, Mahala: Mihai Matei, Petru Fanar

Molnița: Dumitru Cojocaru, Ion Vacaru, Mihai Zaiț, Vladislav Alexa

Mămăliga: Andrei Rusu, Petru Vacaraș

Marșenița: Alexei Arsenii, Eugen Bezușca

Nesvoia: Corneliu Toporeț

Pătrăuții de Jos: Dumitru Procopoae

Pătrăuții de Sus: Andrei Dragomir

Ropcea: Gheorghe Sârbu, Ion Serman

Suceveni: Ion Ovaciuc

Prisăcăreni, Suceveni: Nicolaevici Ștefan

Voloca: Ion Varvarici

Ostrița: Pavel Calancea, Dumitru Muraru, Gheorghe Verega, Valeriu Moroșan

Lucoviţa Moldovenească, Ostrița: Valentin Andronic

Hliboca: Igor Lupuleac

Oprișeni, Hliboca: Dimitrie Covalciuc

Godinești: Sergiu Ilii

Brusenchi, Stăneștii de Jos: Vasîli Vatric

Tărăsăuți: Alexei Anichitoi, Ghenadie Nuca, Gheorghe Nistrean

Vășcăuți: Oleg Grișca

Horbova: Ion Zaiț, Pavel Diavoliuc

Herţa: Toadere Andreieș, Vasile Glinschi, Serghei Cocerdjiev, Maricel Zvânca

Hotin: Olekandr Ungurean

Șișcăuți-Secureni: Ivan Unguean

Regiunea Odesa:

Erdek-Burnu: Dumitru Mihailov

Ceamașir: Anton Focșa, Andrei Dumbravă, Denis Cozma, Vladimir Hanu

Hagi-Curda (Camâşovca): Ion S. Prihodțev

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.