Judecătoarea japoneză care a emis mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin a ajuns președinta Curții Penale Internaționale de la Haga


Judecătoarea japoneză care a emis mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin a ajuns președinta Curții Penale Internaționale de la Haga

Tomoko Akane, o judecătoare japoneză din cadrul Curții Penale Internaționale, a fost aleasă luni în funcția de președinte al prestigioasei instituții, devenind astfel primul magistrat japonez la conducerea organizației de la Haga.

Alegerile au avut loc pentru a decide succesorul lui Piotr Hofmanski, care își încheie mandatul de președinte al CPI, înființată în 2002. Mandatul său va dura trei ani.

Akane, fost procuror public în Japonia, a fost aleasă judecător al CPI în 2018 și a făcut parte din instanța care a emis, în martie 2023, un mandat de arestare pe numele tiranului de la Kremlin, Vladimir Putin, sub acuzația de crime de război după deportarea ilegală în Rusia a sute de copii din zonele ocupate din Ucraina. 

PODUL a scris AICI despre emiterea, la 17 martie 2023, de către CPI a mandatelor de arestare pentru Putin și Maria Lvova-Belova, oficialul rus care ar fi supravegheat și chiar s-ar fi implicat personal în deportările forțate de copii ucraineni în Rusia. PODUL a relatat AICI.

Decizia Curții Penale Internaționale de Justiție obligă 123 de țări care sunt membre ale CPI să îl aresteze pe Putin și să îl trimită la Haga dacă acesta ajunge pe teritoriul lor. Puteți consulta AICI ce țări sunt membre ale CPI.

Potrivit BBC, ONU arăta, la acel moment, că existau dovezi că sute de copii ucraineni au fost mutați în Rusia - și că aceasta este o crimă de război.

Moscova a criticat dur demersul CPI, susținând că mandatul de arestare nu a fost fundamentat, fiind doar „hârtie igienică”. Detalii AICI

La sfârșitul lunii iulie 2023, Rusia a plasat-o însă pe judecătoarea japoneză Akane pe lista persoanelor urmărite, la câteva luni după ce instanța internațională emisese mandatul de arestare pe numele lui Putin.

Baza de date a Ministerului rus de Interne privind persoanele urmărite de Rusia enumeră o serie de informații personale ale lui Akane, potrivit agenției de știri de stat TASS, dar nu precizează care sunt infracțiunile de care este acuzată.

Akane era la acel moment cel de-al doilea judecător al CPI care figura pe lista de persoane urmărite de Rusia, primul fiind judecătorul Rosario Salvatore Aitala, acuzat de pregătire pentru un atac asupra unui reprezentant al unui stat străin.

În luna mai 2023, Ministerul de Interne al Rusiei îl plasase, de asemenea, pe lista de persoane căutate și pe procurorul CPI Karim Khan.

CITEȘTE ȘI: Maria Lvova-Belova, acolita lui Putin, a relatat pe Telegram cum sunt „îmblânziți” copiii răpiți care spun „Glorie Ucrainei” / Washingtonul afirmă că odiosul de la Kremlin a comis „crime de război”, dar evită să răspundă dacă îl vor aresta / SUA nu sunt membre ale Curții Penale

Monstruoasa Maria Lvova-Belova. Soție de preot ortodox rus, ea a fost desemnată personal de Vladimir Putin să supervizeze răpirea copiilor ucraineni orfani sau rătăciți de familie și adoptarea acestora de către cupluri de ruși / Kievul condamnă vehement operațiunea de „rusificare” a orfanilor ucraineni și cere stoparea acestui proces abominabil

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.