Polonia se pregătește pentru cel mai sumbru scenariu: a fost lansat programul pentru îmbunătățirea rețelei de adăposturi din Varșovia. Ministrul polonez al Apărării: "Comunitatea locală e extrem de importantă în construirea apărării civile! Ucraina nu ar fi supraviețuit primelor săptămâni de război dacă nu ar fi existat implicarea întregii societăți"


Polonia se pregătește pentru cel mai sumbru scenariu: a fost lansat programul pentru îmbunătățirea rețelei de adăposturi din Varșovia. Ministrul polonez al Apărării: "Comunitatea locală e extrem de importantă în construirea apărării civile! Ucraina nu ar fi supraviețuit primelor săptămâni de război dacă nu ar fi existat implicarea întregii societăți"

Primarul Varșoviei, Rafał Trzaskowski, și ministrul polonez al Apărării, Władyszław Kosiniuk-Kamysz, au anunțat un program în cuantum de 27 milioane de euro ce are drept scop îmbunătățirea pregătirii capitalei Poloniei pentru situații de urgență, ceea ce include perfecționarea sistemului de adăposturi, informează publicația Notes from Poland

Proiectul în cauză, ce privește Varșovia, face parte dintr-un program amplu anunțat recent de Ministerul Apărării, care presupune extinderea cooperării în materie de securitate cu autoritățile locale. Anul trecut s-a constatat că atât numărul, cât și gradul de pregătire al adăposturilor prezintă deficiențe. 

Vorbind astăzi despre proiect, Trzaskowski și Kosiniak-Kamysz au subliniat că războiul în curs din Ucraina reprezintă o motivație specială pentru consolidarea securității capitalei.

Primarul a menționat că Varșovia a dobândit deja o vastă experiență prin cooperarea cu omologii săi ucraineni. 

"Desigur, Polonia este în siguranță. (...) Dar trebuie să fim pregătiți pentru orice eventualitate!", a continuat edilul. 

"Ucraina nu ar fi supraviețuit primelor săptămâni de război dacă nu ar fi existat implicarea întregii societăți. Toți avem o responsabilitate. Comunitatea locală este extrem de importantă în construirea apărării civile", a subliniat ministrul polonez al Apărării. 

Oficialii orașului au evaluat deja o serie de obiective care ar putea servi drept locuri de adăpost. 

"Există destul de multe astfel de locuri în Varșovia: șapte milioane de metri pătrați. Acestea sunt în principal parcări subterane, zone de la metrou și tot felul de structuri subterane", a menționat primarul Varșoviei. 

Primarul a mai spus că "dorește să existe o legătură independentă de apă și energie în fiecare școală", respectiv să fie pusă în vigoare o cerință ca toate clădirile noi să aibă un adăpost consolidat.

Programul va mai presupune atât dezvoltarea unor spații de depozitare cu echipamente care pot fi utilizate în situații de urgență, cum ar fi inundațiile, cât și implementarea unor sisteme îmbunătățite de avertizare a locuitorilor. Va exista totodată o săptămână anuală de educare și formare a cetățenilor pentru a face față situațiilor de urgență. 

Trebuie reamintit că, în anul 2022, Guvernul Poloniei a ordonat evaluarea adăposturilor disponibile. Rezultatele, publicate anul trecut, au arătat că, într-o țară de 38 de milioane de locuitori, adăposturile anti-bombă ar putea găzdui doar 300 de mii de persoane. Pe de altă parte, alte spații sigure, cum ar fi stațiile de metrou și tunelurile, ar putea găzdui până la 50 de milioane de oameni.

Serviciul de pompieri, care a efectuat evaluarea, a lansat un serviciu online care îi ajută pe oameni să-și găsească cel mai apropiat loc de refugiu în cazul unei urgențe. 

Cu toate acestea, într-un interviu acordat publicației Business Insider Polska, un expert în securitate și ofițer militar în rezervă, l-am numit pe Cezariusz Sońta, a declarat că multe dintre obiectivele clasificate drept adăposturi de urgență pot proteja doar de vreme extremă și nu, de pildă, de bombardamente. 

Un raport recent al Oficiului Suprem de Audit a constatat că mai puțin de 4% dintre polonezi și-ar putea găsi refugiu în adăposturi, cele mai multe fiind într-o stare tehnică deficitară. 

Sursa foto 2 din deschidere: Cezary Aszkielowicz / Agencja Wyborcza.pl

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.