EXCLUSIV. Abuzurile și curiozitățile anchetei care îl vizează pe colonelul Roman Chervinsky. Cine și de ce încearcă să-l mențină în spatele gratiilor. De la operațiuni secrete puțin cunoscute la acuzațiile SBU. Jocul lui Andrii Yermak, șeful Oficiului Președintelui Ucraina / Anna Neplii


EXCLUSIV. Abuzurile și curiozitățile anchetei care îl vizează pe colonelul Roman Chervinsky. Cine și de ce încearcă să-l mențină în spatele gratiilor. De la operațiuni secrete puțin cunoscute la acuzațiile SBU. Jocul lui Andrii Yermak, șeful Oficiului Președintelui Ucraina / Anna Neplii

De aproximativ un an, nu doar presa ucraineană, ci și cea occidentală e plină de titluri ce fac referire la evoluțiile din bizarul caz al colonelului și fostului ofițer de informații Roman Chervinsky. Care e ținut în arest de aproape un an fără a avea dreptul de a plăti cauțiune. 

În principal, Chervinsky (foto jos) e acuzat de abuz în serviciu. Potrivit anchetatorilor, acest fapt a dus la victime și la distrugerea echipamentelor după bombardarea aerodromului Kanatove din regiunea Kirovohrad. 

roman cervinski1
(sursa: Censor.net)

 

Ulterior, Chervinsky a fost informat despre o altă suspiciune ce plana asupra sa. Mai exact, Procuratura Municipiului Kiev considera că fostul comandant-adjunct al unei unități militare din Forțele de Operațiuni Speciale (SSO) ar fi încercat să sechestreze 100.000 de dolari, dându-se drept funcționar al Serviciului Fiscal de Stat (DFS). 

La numai câteva luni după aceea, pe 19 februarie 2024, unul dintre avocații colonelului a raportat că, în urma interogatoriului la care a fost supus Chervinsky, până și anchetatorul a recunoscut absurditatea suspiciunii. Pe scurt, ”dovezile” implicării colonelului sunt manipulatorii, mărturia reclamantului nu se corelează cu evenimente reale, iar Chervinsky nu are legătură cu acțiunile reprobabile săvârșite de alte persoane. Până una-alta, toți inculpații din dosar vor fi audiați. Potrivit avocatului citat, Roman Chervinsky nici măcar nu e familiarizat cu unele fapte și personaje. 

Mai mult, în decursul sesizării pentru această a doua suspiciune ce-l vizează pe Chervinsky, avocaților săi nu li s-a permis să-i acorde asistență juridică. În acest sens, conform plângerii depusă de avocați, la 16 februarie, Judecătoria Sevcenko a solicitat mai multe informațiuni privind infracțiunea invocată de anchetatori. Acest rezultat a fost obținut pentru prima dată după 11 luni, însă până acum toate demersurile apărării privind plângerile penale în cauză nu au fost satisfăcute de instanță. 

”Acest raport de suspiciune nu are nicio legătură cu procedura și conceptul de ‹proces penal›, ci are ca scop doar discreditarea lui Roman ca persoană”, a subliniat avocatul.

Ulterior, apărarea colonelului a acuzat că instanța recurge la manipulări în timpul examinării cauzei.

”În ziua în care dosarul lui Roman ajunge în instanță, 98% dintre judecători fie pleacă în vacanță pentru o zi, fie, într-un mod ciudat, au o tulburare de scurtă durată a ‹specializării› lor, asta pentru că cineva identifică, clar manual, un număr de judecători, printre care și cei care nu au specializare. Miracolul este că judecătorii care cică nu au specializare chiar o au în aceste cazuri, pentru că îmi protejez clienții în astfel de dosare penale în fiecare zi”, a precizat avocatul.  

Ca urmare a acestor manipulări cu adresă, cazul lui Chervinsky este întotdeauna distribuit între doi sau trei judecători anumiți, în loc de aproximativ 15 judecători. Imixtiunea în procesul de distribuire automată a dosarelor este o infracțiune, să nu uităm asta. 

”Pe cale de consecință, toate deciziile acestor judecători sunt ilegale, întrucât au fost statuate de o instanță neautorizată și ilegală”, avertizează avocatul. 

Luând în calcul toate manipulările, abuzurile și instrumentările de mai sus, nu mă pot opri să nu mă-ntreb: în realitate, oare ce se întâmplă în acest caz? Care e adevăratul motiv pentru care un militar este judecat atât de aspru, în timp ce zone ale sistemului se luptă să-l țină în spatele gratiilor? 

Oare să existe o legătură cu operațiunea de reținere a mercenarilor ruși din PMC Wagner, în 2020, și a celor care au dejucat-o atunci? Chervinsky a participat la acea acțiune.

Tentativa deturnării unui avion rusesc, bombardarea unui aerodrom ucrainean și căutarea celor responsabili

În aprilie 2023, în mass-media au apărut titluri despre o operațiune a armatei ucrainene. Mai exact a fost recrutat un pilot rus cu scopul de a aduce un avion din Rusia în Ucraina. Operațiunea s-a consumat în vara lui 2022.

Printre cei care au luat parte la acțiune s-a numărat și fostul ofițer de informații Roman Chervinsky, care, în 2020, a fost unul dintre agenții ce au organizat operațiunea de reținere a mai multor mercenari PMC Wagner, ademenindu-i în Belarus. În vara lui 2022, la momentul operațiunii vizând avionul, Chervinsky era comandantul-adjunct al unei unități militare din cadrul Forțelor de Operațiuni Speciale (SSO). 

Potrivit lui Chervinsky, el a coordonat și a aprobat acțiunea privind avionul rusesc. 

Deși, inițial, operațiunea nu a fost un proiect al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) sau al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării (HUR MO), participanții au precizat că aceasta a fost autorizată de Statul Major General, în mai 2022. 

Operațiunea nu a avut succes. Drept urmare, inamicul a primit informații despre personalul și aeronavele ucrainene de pe aerodromul Kanatove, care a fost bombardat de Federația Rusă. 

Ulterior, a precizat Serviciul de Securitate al Ucrainei, operațiunea a fost efectuată în ciuda obiecțiilor SBU și fără acordul structurilor relevante ale statului. 

La 21 aprilie 2023, SBU l-a informat pe Chervinsky cu privire la o serie de suspiciuni ce planează asupra sa în cazul bombardării aerodromului Kanatove din regiunea Kirovohrad de către invadatori. Colonelul a fost reținut în regiunea Ternopil. 

În aceeași zi, Biroul de Investigații de Stat (DBR) a început urmărirea penală a lui Chervinsky, acuzându-l de abandonarea neautorizată a unei unități militare. Mai mult, potrivit șefului SBU, Chervinsky e un dezertor, pentru că ”nu a fost la datorie de vreo 8 luni”. 

Câteva zile mai târziu, Roman Chervinsky a acordat un interviu publicației ucrainene Censor.net, vorbind în detaliu despre operațiunea de pe aerodrom și despre cine a pregătit-o, precum și dacă SBU și HUR știau despre asta. Imediat după aceea, la 25 aprilie, instanța a decis o măsură de reținere pentru Chervinsky sub forma arestării fără drept de cauțiune.

Ulterior, pe 5 mai, tot într-un interviu acordat pentru Censor.net, generalul-maior Viktor Hanushchak, aflat în subordinea unității militare în care colonelul Chervinsky a fost comandant-adjunct, a declarat că operațiunea de pe aerodromul Kanatove a fost coordonată de conducerea de vârf a Forțelor Armate ale Ucrainei.  

Cu toate acestea, la 15 mai, instanța l-a arestat pe Chervinsky, nepermițându-i lui Hanushchak să ofere dovezi în favoarea colonelului. 

La 20 noiembrie, Curtea de Apel de la Kiev trebuia să examineze 3 recursuri în cazul Chervinsky, în condițiile în care avocații militarilor făcuseră recurs împotriva a două măsuri preventive decise în septembrie și în octombrie, în conformitate cu suspiciuni nefondate. În pofida acestei situații, judecătorii nu au luat în considerare niciuna dintre cele 3 contestații. 

Deja pe 28 decembrie 2023, colonelul Chervinsky a fost anunțat despre suspiciunea că ar fi încercat să sechestreze 100.000 de dolari SUA, dându-se drept funcționar al Serviciului Fiscal de Stat (DFS). 

Trebuie menționat că avocații au solicitat în mod repetat interogarea unui angajat operațional al SBU, care e martor-cheie în această speță.  Când SBU a început operațiunea specială de interceptare a avionului rus, martorul-cheia și-a informat conducerea directă cu privire la evoluții, rapoartele ajungând până la șeful de atunci al SBU – Ivan Bakanov. În tot acest timp, potrivit avocaților săi, Chervinsky nu a condus vreun ”eveniment de informații”, așa cum susține ancheta, ci a făcut parte dintr-un grup de lucru comun și trebuia să coordoneze acțiunile Armatei și ale SBU.

Cu toate acestea, la 7 februarie, când martorul-cheie (repetăm: angajat al SBU) trebuia să se prezinte la ședința de judecată a Tribunalului Districtual Sevcenko, s-a ”întâmplat” ca instituția pentru care lucrează să-l trimită într-o deplasare.

Abia la 13 februarie s-a făcut puțină lumină asupra cazului, Curtea Supremă confirmând că ordinul de transfer al colonelului Chervinsky este ilegal și poate fi anulat. Ancheta preliminară este în derulare din martie 2023. ”Dar Roman nu are statut în această procedură, nici măcar nu a fost audiat în calitate de martor”, a precizat avocata Lyudmyla Kusa. 

În ceea ce privește acuzația de ”dezertor” pe care șeful SBU a emis-o la adresa lui Chervinsky, avocații avertizează că aceasta nu corespunde realității, întrucât: 

– având trei copii minori, Roman a fost mobilizat voluntar; 

– a primit ordin de transfer în regiunea Donețk și a ridicat, în fața conducerii, problema serviciului la locul său de reședință, întrucât legea îi dă dreptul să facă acest lucru;

– refuzându-i-se procedura, deși aceasta era legală, Chervinsky a făcut recurs în instanță împotriva ordinului de transfer;

– după ce a contestat ordinul, colonelul a mers în continuare în regiunea Donețk, însă funcția pe care ar fi trebuit să o dețină acolo era deja ocupată de un alt militar; 

– refuzându-i-se postul acolo, Chervinsky a continuat să-și caute un post; 

”Există dovezi ale tuturor acestor lucruri. Instanța de fond a primit o hotărâre de declarare a nelegalității și de anulare a ordinului de transfer al lui Roman. Cu toate acestea, în ziua în care lui Roman i s-a decis măsura de reținere, pe 25 aprilie 2023, recursul a fost casat, ceea ce a cauzat respingerea cererii noastre. E o coincidență ciudată, nu-i așa?”, a întrebat avocata Lyudmyla Kusa.  

Da, problemele sunt multiple. Pot exista atâtea coincidențe ”ciudate” într-un singur caz? Sau e un ”câine” îngropat pe undeva?    

Operațiunea de reținere a wagneriților. O poveste care se întinde până în 2020

Înainte ca Roman Chervinsky să fie luat în custodie, el a vorbit, în interviul acordat pentru Censor.net, atât despre operațiunea privind interceptarea pilotului rus, cât și despre operațiunea menită reținerii a mercenarilor ruși din PMC Wagner, în 2020. În timpul acesteia din urmă, mercenarii urmau să fie urcați într-un avion rusesc cu destinația Belarus pe care serviciile secrete ucrainene intenționau să-l aterizeze, ”în caz de urgență”, pe teritoriul Ucrainei. 

Andriy Yermak e agent al Rusiei? 

Însă operațiunea a eșuat, iar SBU ar fi trebuit să deschidă o anchetă sub incidența ”înaltei trădări”. Eșecul operațiunii de capturare a teroriștilor s-a produs pentru că a tot fost amânată de Andriy Yermak, șeful Oficiului Președintelui Ucrainei (OP). 

Ceva mai târziu, în decembrie 2021, foștii ofițeri ai HUR MO – Yuriy Semenyuk și Roman Chervinsky – au acuzat, în cadrul unei emisiuni televizate, că mai multe persoane din cadrul Oficiului Președintelui ar putea transpira informații despre operațiunea de reținere a teroriștilor PMC Wagner. Mai mult, Chervinsky a dezvăluit că același Oficiu al Președintelui i-a amenințat pe foștii ofițeri de informații cu proceduri penale. 

Peste câteva zile, la 23 decembrie, într-un interviu acordat jurnalistei ucrainene Khrystyna Bondarenko, Chervinsky a anunțat că are motive serioase pentru a-l suspecta pe Yermak (foto jos) de spionaj pro-Rusia. ”Am informații operaționale care indică faptul că Yermak aderă la ideologia sovietică și consideră că este mai bine ca Ucraina să fie împreună cu Rusia”, a punctat el. 

De altfel, într-un interviu acordat unor jurnaliști americani, Yermak și-a mărturisit fascinația pentru epoca sovietică, totodată insistând că ”patrioții sunt de vină pentru război, iar războiul în sine este provocat din partea Ucrainei”. 

Totodată, colonelul a precizat că nu deține dovezi directe care să demonstreze că șeful Oficiului Președintelui este agent al Rusiei. Cu toate acestea, el a specificat că, înainte ca Yermak să fie admis în politica ucraineană pe vreme de război, biografia lui nu a fost verificată în detaliu. 

De altfel, nici biografia ministrului de Externe de atunci – Oleksandr Gogilashvili – nu fusese verificată. Mai târziu s-a confirmat că avea cetățenie rusă, iar această informație nu era disponibilă în CV-ul său sau pe site-ul web al Ministerului de Interne. De asemenea, Gogilashvili avea vechi legături cu boxerul și politicianul rus Nikolai Valuev, acestea datând încă de la începutul anilor 2000. Chiar Gogilashvili a recunoscut asta, într-un interviu, adăugând că a luat inițiativa de a deveni asistentul lui Valuev în Parlament pentru a lucra la ”programe sociale”.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.