VIDEO. Euforia victoriei absolute l-a făcut pe tiranul Vladimir Putin să pronunțe, în premieră, numele lui Alexei Navalnîi și să admită că dezvăluirile făcute de echipa acestuia sunt corecte


VIDEO. Euforia victoriei absolute l-a făcut pe tiranul Vladimir Putin să pronunțe, în premieră, numele lui Alexei Navalnîi și să admită că dezvăluirile făcute de echipa acestuia sunt corecte

În cadrul unei conferințe de presă după închiderea urnelor la scrutinul prezidențial din Rusia, când exit-poll-urile îl indicau deja câștigător cu 87%, Vladimir Putin, vizibil satisfăcut, a răspuns unei întrebări adresate de un jurnalist american în privința democrației rusești în condițiile în care jurnalistul Evan Gershkovichun se află în închisoare de mai bine de un an, din motive neclare, inventate, un candidat anti-război (Boris Nadejdin) nu a fost admis în cursa prezidențială, iar cel mai cunoscut dintre opozanții și contestatarii puterii de la Kremlin, Alexei Navalnîi, a murit în detenție în condiții stranii, cu fix o lună înainte de alegerile din acest week-end (15-17 martie).

În premieră absolută, în răspunsul detaliat oferit, Vladimir Putin i-a rostit numele lui Navalnîi (niciodată în referirile anterioare tiranul nu i-a spus pe nume lui Alexei Navalnîi referindu-se la el prin formulări de tipul „această persoană”, „persoana în cauză” etc), confirmând practic relatarea Mariei Pevcikh, șefa departamentului de investigații din cadrul Fundației Anticorupție a lui Alexei Navalnîi, care afirmase tranșant că opozantul a fost ucis, din ordinul lui Putin, cu câteva zile înainte de a avea loc un schimb de deținuți aprobat de Kremlin (PODUL a redat AICI dezvăluirea Mariei Pevcikh). 

„În ceea ce îl privește pe domnul Navalnîi. Da, a murit. Acesta este întotdeauna un eveniment trist. Dar au mai fost situații când oamenii au decedat în detenție. Se întâmplă asta și în SUA? S-a întâmplat de mai multe ori.

Cu câteva zile înainte ca Navalnîi să moară, unii colegi (nu angajați ai administrației) mi-au spus că există o propunere de a-l schimba pe domnul Navalnîi cu unele persoane aflate în închisori din țări occidentale. Puteți să mă credeți sau nu, [dar] persoana care îmi vorbea încă nu terminase de spus când eu am afirmat: „Sunt de acord!". Cu condiția să nu se mai întoarcă niciodată în Rusia, să stea acolo (în Occident). Dar, din păcate, s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, a răspuns Putin. Video la finalul textului.

Maria Pevcikh a distribuit răspunsul lui Putin privind eliberarea lui Navlanîi pe contul său de Twitter/X, alături de comentariul: „Nu am cuvinte încă. Ce gunoi cinic și mincinos. De neînchipuit!”

Și jurnalistul de investigații Christo Grozev a comentat declarația lui Putin afirmând că cel care i-a propus lui Putin să-l schimbe pe Navalnîi cu criminalul FSB închis în Germania pe care tiranul de la Kremlin și-l dorește de mai multă vreme ar fi oligarhul Roman Abramovici. „Putin recunoaște în mod neașteptat că fix înainte cu o zi de moartea acestuia i s-a propus să fie schimbat Navalnîi cu Krasikov și a spus „da înainte ca domnul [probabil Abramovici] să termine fraza". Cu condiția ca el să nu se mai întoarcă [în Rusia]”.

Maria Pevcikh în declarația publică 26 februarie: 

„După moartea lui, mi s-a spus că Roman Abramovici a fost cel care i-a transmis lui Putin mesajul privind schimbarea lui Navalnîi ca și negociator neoficial în relația cu oficialii americani și europeni. L-am întrebat pe Abramovici printr-o cunoștință comună cum, când și în ce circumstanțe a făcut asta și ce a răspuns Putin. Abramovici nu a răspuns la aceste întrebări, dar nici nu a negat implicarea sa.

V-am spus această poveste pentru ca să aveți un răspuns la întrebarea de ce uciderea sa acum. Lui Putin i s-a spus clar că singurul mod în care îl putea avea pe Krasikov era să-l schimbe pentru Navalnîi. Stați așa, a spus Putin. Nu permit ca Navalnîi să fie liber. Și din moment ce, în principiu, sunt de acord să-l elibereze pe Krasikov, mai bine scap de această monedă de schimb și fac o altă ofertă când va fi momentul.

O atitudine ilogică, irațională, este un comportament tipic mafiot. Dar ideea e că Putin era pur și simplu turbat de ură la adresa lui Navalnîi. Îl ura atât de mult încât a acționat chiar și împotriva intereselor sale logice. În fond, Putin era conștient că Alexei îl poate învinge. Că Navalnîi era viitorul, iar Putin reprezenta trecutul. Că datorită investigațiilor lui Navalnîi, el, Putin, elita sa, partidul său, acoliții săi din FSB, sunt compromiși pentru totdeauna. Grație lui Navalnîi, Putin va rămâne în istorie drept un laș, un politician corupt, un hoț care a vândut țara pentru avea toalete din aur și discotecă acvatică. 

Acesta va fi Putin din cărțile de istorie pe care le iubește atât de mult”.  VIDEO mai jos

VIDEO răspunsul lui Vladimir Putin despre Navalnîi:



 

Dezvăluirile echipei lui Navalnîi cu privire la motivele asasinării acestuia:



 

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.