VIDEO. Nenea Gică Şuţa, nepotul Elisabetei Rizea, despre comunism și ruși: ”Nu regret că am făcut ani grei de închisoare pentru că i-am ajutat pe partizani. Eu am făcut din conștiință asta. N-am vrut să fiu cu rușii. N-am vrut să fiu slugă și n-am vrut să fiu sub comunism. Comuniștii au omorât elita țării”


VIDEO. Nenea Gică Şuţa, nepotul Elisabetei Rizea, despre comunism și ruși: ”Nu regret că am făcut ani grei de închisoare pentru că i-am ajutat pe partizani. Eu am făcut din conștiință asta. N-am vrut să fiu cu rușii. N-am vrut să fiu slugă și n-am vrut să fiu sub comunism. Comuniștii au omorât elita țării”

Fost deținut politic (condamnat la ani grei de zeghe pentru că i-a ajutat pe partizanii conduși de Toma Arnăuțoiu) și nepot al eroinei Elisabeta Rizea, viteaza de la Nucșoara, regretatul cioban Gică Șuța a reprezentat, întotdeauna, o pildă de curaj și demnitate. Profesorul de istorie Cătălin Nedelcu l-a întâlnit pe nenea Gică în urmă cu aproape 14 ani, la stâna unde își vedea de mioare, și l-a întrebat despre comunism și comuniști. 

În cele ce urmează vă prezentăm atât textul pe care Cătălin Nedelcu l-a scris cu acea ocazie pe blogul pe care-l păstorește (mirabilismundis), deopotrivă cu înregistrarea video realizată atunci:   



”L-am întâlnit pe nenea Gică sus pe dealurile dintre Corbi şi Brăduleţ acum aproape 14 ani într-o zi de iunie extraordinară. Aveam să petrec la stână una dintre zilele memorabile ce nu le uiţi până la capătul vieţii. Asta i se datorează domnului inginer Florin Petrescu căruia i s-a făcut dor să-l revadă pe unul dintre prietenii de oierit din tinereţea tatălui său. Ne-a primit şi ne-a ospătat cu inima largă, o gazdă ancestrală, aşa cum va fi făcut şi cu partizanii de la Nucşoara, aşa cum au făcut şi rudele sale, aşa cum a făcut-o şi mătuşa lui, Elisabeta Rizea. 

34462_133932706629201_7648792_n
(sursa foto: Cătălin Nedelcu)

Cine nu a fost la o stână îndepărtată, izolată, nu are cum să-şi închipuie atmosfera de suspendare a timpului, să simtă mirosurile naturii, să fie pătruns de nostalgia originilor noastre de păstori de acum sute şi sute de ani. Nea Gică părea un dac coborât de pe Columnă, mâinile sale bătătorite de muncă învârteau o mămăligă atât de românească, iar poveştile sale nu s-au lăsat aşteptate. Nu l-am înregistrat atunci, am preferat să îl ascult, dar scurta filmare pe care am făcut-o a rezumat toată poziţia sa demnă, de om liber şi de nezdruncinat, de rezistent la opresiune.

Îmi place să-mi imaginez că şi astăzi nenea Gică este tot acolo muncind şi aşteptând…

35784_133931983295940_2214420_n
(Sursa foto: Cătălin Nedelcu)

L-am întrebat: ‹Aţi făcut ani de zile de închisoare. Vă pare acuma rău că i-aţi ajutat pe partizani şi aţi făcut închisoare pentru ei?›

Nenea Gică Șuța mi-a răspuns: ‹Nu, dragul meu, nu, că eu am făcut din conştiinţa asta. Eu n-am vrut să fiu cu ruşii nicicum. N-am vrut să fiu sub comunism! N-am avut moşie în Domneşti, am fost ăl mai păduche. N-am vrut să fiu slugă. (…) Cum s-a înfiinţat comunismul, s-a înfiinţat din ţigani, din potlogi, numai din adunătură… Au omorât elita ţării, toată spuma ţării, la Sighet…›”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.