VIDEO. Cine sunt bărbații în albastru, cu comportament bizar, aflați în sala Crocus la momentul atacului terorist? Presa rusă de stat l-a intervievat pe unul din ei: „Nu lucrez pentru FSB, sunt muncitor în construcții”


VIDEO. Cine sunt bărbații în albastru, cu comportament bizar, aflați în sala Crocus la momentul atacului terorist? Presa rusă de stat l-a intervievat pe unul din ei: „Nu lucrez pentru FSB, sunt muncitor în construcții”

Teoria viralizată în rețele potrivit căreia mai mulți agenți FSB, îmbrăcați în haine de culoare albastru-închis, pentru a se repera reciproc în mulțime, s-ar fi aflat în sala de concerte Crocus din Moscova în timpul atacului terorist din 22 martie, iar apoi au apărut în mai multe imagini alături de teroriștii capturați, nu se susține, indică o serie de publicații rusești (unele independente, altele controlate de statul rus), dar și jurnalistul de investigații Christo Grozev, care a reușit să-i identifice, în 2021, pe agenții secreți care l-au otrăvit pe opozantul rus Alexei Navalîi cu noviciok. 

Cel puțin doi dintre bărbații indicați drept agenți FSB ar fi simplii civili aflați la concert alături de membri ai familiilor lor, scrie și Meduza, un site de opoziție credibil.

Trăsăturile lor au fost analizate cu ajutorul unor programe digitale de recunoaștere facială, Christo Grozev concluzionând că cel puțin unul dintre bărbații aflați în sala Crocus și agentul FSB surprins ulterior alături de unul dintre teroriștii capturați nu sunt una și aceeași persoană. FOTO jos

 

Acesta – cel mai calm în mulțimea panicată de la Crocus - a acordat și un scurt interviu agenției Tass, afirmând că lucrează în construcții și că venit cu fiica sa la concert (care, într-adevăr, se vede parțial într-unul din videourile din sală).


 

Majoritatea postările pe această temă de pe Twitter au determinat preponderent comentarii ironice sau care resping varianta simplilor civili.

„Este exact ce ar fi răspuns un FSB-ist”, a comentat un utilizator la o postare, în vreme ce altul a răspuns „acum știm sigur că e FSB” (pentru că în general e total pe dos față de ce afirmă Rusia). Vezi captura de mai jos.

PODUL a scris inițial AICI despre prezența în Crocus City Hall a bărbaților în albastru. 

Paranteză. Salisbury (pomenit de mai multe ori în diverse comentarii) este orașul britanic unde agenții FSB Alexander Petrov și Ruslan Boșirov (foto jos) i-au otrăvit cu noviciok pe fostul agent dublu rus Serghei Skripal și pe fiica sa. Ulterior, Petrov și Boșirov au fost prezentați de presa rusă de stat, în frunte cu Margarita Simonian (app, ea a fost cea care a difuzat prima în spațiul public imagini video cu teroriștii capturați), care le-a susținut frenetic nevinovăția, drept simplii turiști, care își doreau cu ardoare să viziteze celebra Caterală din Salisbury (unde, de altfel, nu au ajuns niciodată). Ca să fie și mai convingători, dar și ca pedeapsă din partea Kremlinului pentru că au ratat misiunea (Skripalii au supraviețuit) și nu au reușit să fie suficient de discreți pentru a nu fi identificați, cei doi agenți FSB au fost prezentați public drept potențiali homosexuali (Margarita Simonian este cea care i-a intervievat, reușind să smulgă de la ei „mărturisirea” că ar fi împărțit același pat), Rusia fiind recunoscută pentru atitudinea sa în general homofobă.  

Revenind la atacul de la Crocus, ar fi de remarcat atitudinea bizar de amuzată a bărbatului în albastru intervievat de Tass, detașarea cu care răspunde, deși tocmai a fost martorul unui atac sângeros cu 139 de morți (vorbim de cei identificați, pentru că s-ar părea că, în realitate, numărul morților ar fi cu peste 100 mai mare având în vedere numărul persoanelor dispărute, cel mai probabil arse în incendiul izbucnit după atac). 

Meduza citează jurnaliștii unor publicații independente de limbă rusă (Mediazona și The Insider) editate din exil, care au reușit să identifice mai multe persoane din sală, arătând că bărbatul intervievat de Tass este cine pretinde că este, iar un altul, despre care Nexta (publicație bielorusă de opoziție) spunea că ar fi agent GRU sau conectat cu spionajul militar rus ar fi, de fapt, un profesor de educație fizică, Dmitri Erokhin. Foto jos.

Anterior se speculase că cei doi bărbați din sală (constructorul și profesorul de sport) ar fi cei doi agenți FSB din imaginea de mai jos:

Teoriile vehiculate în ultimele zile în online au fost în mod natural alimentate de crimele anterioare ale FSB. Otrăvirea cu noviciok de la Salisbury am expus-o succint mai sus, dar societatea rusă a fost tulburată, zdruncinată de-a dreptul de un caz și mai dramatic, soldat cu numeroase victime atât în rândul civililor, cât și în rândul jurnaliștilor care au săpat, ani la rând, după adevăr. 

Este vorba despre blocurile care au sărit în aer, la Moscova, la începutul carierei lui Putin, în toamna anului 1999 (când popularitatea sa era de aproximativ 2% în rândul rușilor). 

După atentatele de la Moscova, atribuite teroriștilor ceceni și soldate cu numeroși morți și răniți, un alt atentat care ar fi trebuit să arunce în aer un bloc din orașul Riazan, aflat la 160 km de Moscova, a fost dejucat de simplii cetățeni care au observat mișcări suspecte în subsolul blocului (indivizi nececeni care intrau și ieșeau). Le-au reținut numerele de înmatriculare de la mașina cu care veniseră (cel din față era diferit de cel din spate) și au alertat poliția. Blocul a fost evacuat și a început cea mai bizară investigație din istoria recentă după ce în subsol au fost găsiți mai mulți saci cu „zahăr” și un dispozitiv electronic. 

Unul dintre geniștii chemați la fața locului a afirmat că era vorba despre o bombă activată și că cronometrul detonatorului fusese setat pentru ora 5.30 am (când majoritatea celor 250 de locatari erau cel mai probabil acasă și dormeau). Genistul a testat și cei trei saci cu zahăr iar aparatele  portabile de măsurat au indicat un rezultat pozitiv pentru hexogen, explozibilul folosit și în atentatele de la Moscova.

Sacii au fost scoși din subsol și preluați de către…FSB. Dar detonatorul a rămas la geniști. 

Ulterior, în aceeași noapte, poliția locală a reținut doi bărbați suspecți care au încercat să scape arătând legitimațiile de serviciu. Cum poliția nu s-a lăsat convinsă și intimidată (era încă era lui Boris Elțîn, iar serviciile secrete criminale ale Rusiei nu erau în tot și în toate), a fost nevoie să intervină structura centrală a FSB de la Moscova pentru a-și scăpa agenții. 

În ziua următoare, FSB Moscova a anunțat public că nu a existat nicio bombă, ci ar fi fost vorba doar despre un exercițiu de antrenament pentru a „testa” vigilența cetățenilor. Întrebat despre ce exercițiu e vorba, directorul regional al FSB din Riazan, Aleksandr Sergheiev a răspuns: „nimeni nu ne-a informat despre vreun exercițiu de antrenament și nici că s-ar fi încheiat”. 

Directorul FSB de atunci era nimeni altul decât Nikolai Patrușev, în prezent șeful Consiliului Național de Securitate al Rusiei, acolitul de cursă lungă al lui Vladimir Putin, care astăzi afirmă, într-un glas cu eternul său șef, că „firește, Ucraina e de vină” pentru atacul de la Crocus. 

CITEȘTE ȘI: Cine sunt misterioșii bărbați în pulovere albastre care s-au aflat în incinta Crocus, Moscova, și au avut manifestări cel puțin bizare în timpul atacului terorist / Și ce asemănare izbitoare între ei și agenții FSB care au avut misiuni criminale în Occident! / Oficialii ruși solicită reintroducerea pedepsei cu moartea

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.