Armenia continuă să se îndepărteze de Rusia, anunțând, în pofida substanțialelor profituri obținute până în prezent, că băncile armene NU vor mai folosi cardurile ruse Mir


Armenia continuă să se îndepărteze de Rusia, anunțând, în pofida substanțialelor profituri obținute până în prezent, că băncile armene NU vor mai folosi cardurile ruse Mir

Armenia dă o nouă lovitură Rusiei, anunțând că va renunța la folosirea cardurilor ruse Mir, chiar dacă băncile armene și-au văzut profiturile triplându-se pe parcursul războiului din Ucraina, datorită creșterii masive a fluxurilor de numerar din Rusia. 

Uniunea Băncilor din Armenia a declarat că băncile comerciale ale țării "vor înceta să mai deservească cardurile (ruse) Mir de sâmbătă, din cauza riscului de sancțiuni secundare". Excepție vor face numai acele carduri Mir care au fost emise de filiala armeană a băncii ruse VTB, controlată de stat.  

Explicația Erevanului pentru această decizie ar consta în faptul că, în luna septembrie 2022, Departamentul de Trezorerie al SUA a amenințat băncile străine cu sancțiuni secundare, dacă vor deservi cardurile ruse Mir. Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei Statelor Unite a declarat în februarie că Rusia a folosit sistemul pentru a se sustrage de la sancțiunile occidentale care au vizat sistemul financiar al Moscovei.  

Erevanul a luat această hotărâre chiar dacă a beneficiat substanțial de pe urma transferurilor făcute de numărul mare de ruși care au fugit în Armenia de teama de a fi recrutați ori pe fondul represiunii împotriva disidenței. De asemenea, companiile armene au putut câștiga mulți bani reexportând bunuri occidentale de larg consum către Rusia.  

Merită amintit că Armenia și-a suspendat și participarea la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condusă de Moscova, și s-a apropiat de țările occidentale, în special de Franța, de unde a cumpărat arme și echipamente militare, dar și de Statele Unite. Mai mult, Armenia s-a alăturat oficial Curții Penale Internaționale, ceea ce înseamnă că își asumă obligația să îl aresteze pe dictatorul rus Vladimir Putin în baza unui mandat de arestare emis de organismul internațional în martie 2023, dacă acesta pune piciorul pe teritoriul armean.

Îndepărtarea de Moscova a Erevanului a început după războiul Armeniei cu Azerbaidjanul, în 2020, și preluarea controlului asupra regiunii Nagorno-Karabah de către forțele azere. Atunci armenii au acuzat Rusia că nu a făcut prea multe pentru a susține forțele Armeniei, cu care era aliată, ba chiar s-a vorbit despre o trădare din partea Moscovei. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.