EXCLUSIV România, de 20 de ani în NATO. Cristian Băcanu desființează mișcările politice "suveraniste": "Românii trebuie să știe că sunt mințiți cu nerușinare! Trăim într-o lume unde toate lucrurile sunt conectate și avem de ales între libertate sau ne uităm la ucraineni și vedem ce pățesc! Nu cred că țara noastră a făcut un pas mai bun în ultimii 34 de ani decât cel de a adera la NATO!"


EXCLUSIV România, de 20 de ani în NATO. Cristian Băcanu desființează mișcările politice "suveraniste": "Românii trebuie să știe că sunt mințiți cu nerușinare! Trăim într-o lume unde toate lucrurile sunt conectate și avem de ales între libertate sau ne uităm la ucraineni și vedem ce pățesc! Nu cred că țara noastră a făcut un pas mai bun în ultimii 34 de ani decât cel de a adera la NATO!"

La 20 de ani de la aderarea României la NATO, deputatul PNL Cristian Băcanu le-a adresat românilor un mesaj pe această temă pe parcursul unui interviu acordat publicației noastre. Mai precis, parlamentarul liberal le-a transmis românilor să aibă grijă de unde se informează, dat fiind faptul că a crescut semnificativ numărul de știri false odată cu avansul tehnologic. 

În acest sens, deputatul PNL i-a avertizat pe români să nu pice în capcana forțelor politice așa-zis suveraniste care, în realitate, vor să submineze statutul României în Alianța Nord-Atlantică și, implicit, să atenteze la securitatea țării noastre. 

"Nu cred că România a făcut un pas mai bun în ultimii 34 de ani decât cel de a se apropia de Alianța Nord-Atlantică și după aceea de a adera la NATO", a mai subliniat Cristian Băcanu. 

"Trăim într-o lume unde toate lucrurile sunt legate, conectate și ai de ales între libertate sau ne uităm la ucraineni și vedem ce pățesc", a continuat deputatul PNL, explicând de ce așa-zisele mișcări suveraniste reprezintă de fapt o veritabilă capcană care ne-ar subjuga în fața Rusiei. 

Podul.ro: Sunteți membru în delegația României la Adunarea Parlamentară a Alianței Nord-Atlantice. Zilele acesta marcăm 20 de ani de la aderarea României la NATO, însă vedem totodată și o ascensiune a propagandei rusești, care mai nuanțat sau mai puțin nuanțat, încearcă să submineze statutul României în Alianța Nord-Atlantică sau chiar să o scoată din această structură defensivă politico-militară. Ce le transmiteți românilor în acest context, ținând cont și de războiul din proximitate? 

Cristian Băcanu: Atenție mare la ce citim, pentru că avem foarte multă informație falsă, foarte multă manipulare pe piață. Acesta este primul lucru pe care pot să-l transmit. Atenție mare la ceea ce vedem, ce citim, ce ascultăm. Trebuie să fim foarte atenți, în general, la cum încearcă alții să să ne transmită ce vor ei să gândim. Le transmit astfel românilor să fie foarte atenți la ce informații asimilează. E bine să trieze în general știrile, pentru că este un aflux foarte mare de știri false și cu cât tehnologia evoluează mai mult, numărul de știri false crește, pentru că tehnologia, respectiv inteligența artificială sunt folosite pentru a crea știri false. Studiam la un moment dat un material al unei universități conform căruia un bot, prin anul 2021, putea să scrie până la 40 și ceva de știri false, toate pornite de la o știre reală. Și voi oferi un exemplu. Să spunem că demnitarul A și demnitarul B s-au întâlnit astăzi și au discutat despre cooperarea în cadrul NATO, iar știrea este prezentată așa cum e ea, dar în plus se mai adaugă o singură afirmație falsă și, pe cale de consecință, toată știrea devine falsă: "Și au mai discutat despre cum trebuie eliminată democrația". Ei n-au discutat asta, dar așa se face manipularea, prezentând 95% adevăr și 5% minciuni. Astfel, e bine să fim foarte atenți ce citim, la ce ne uităm și să ne informăm din mai multe surse cât se poate de apropiate de știrile verificate și scrise de profesioniști. 

În al doilea rând, ceea ce pot eu să le transmit oamenilor este că nu cred că România a făcut un pas mai bun în ultimii 34 de ani decât cel de a se apropia de Alianța Nord-Atlantică și după aceea de a adera la NATO. Noi nu am avut altă opțiune și dacă cineva ne spune că există o opțiune suveranistă în partea asta a Europei, în partea asta a lumii, atunci românii trebuie să știe că sunt mințiți cu nerușinare. Aici nu există o opțiune suveranistă. De altfel, într-o lume tot mai globală, e aproape imposibil să fii de unul singur. Foarte interesant este că, după Al Doilea Război Mondial, ordinea mondială a fost bazată pe o gândire strategică a Statelor Unite și pe un sistem de alianțe construit, la rândul său, de SUA. Și precizez următoarele aspecte. India are o populație de aproape 1 miliard și 500 de milioane de oameni, China de 1 miliarde și 300/400 de milioane în funcție de diverse date disponibile. Noi avem o populație de 19 milioane de oameni. Federația Rusă nu are atâția oameni, având o populație de 120 de milioane, însă dispune de niște resurse la care nici măcar nu ne putem gândi și de o întindere de teren pe care noi nu o putem cuprinde. E mult mai mare decât toată Europa. Noi trebuie să fim realiști. Nu avem o țară mare. Chiar dacă avem o țară bogată, chiar dacă avem o țară foarte frumoasă, chiar dacă avem minți luminate, noi suntem doar 19 milioane. Cu matematica este foarte greu să te bați. Pe cale de consecință, poți fie să faci parte din sistemul de alianțe construit de Statele Unite după cel de-al Doilea Război Mondial, acesta fiind drumul pe care noi l-am ales, iar astfel protejăm democrația, drepturile omului, libertățile fundamentale, statul de drept și pe cei care respectă legea sau poți să alegi altceva, poți să alegi să te lași într-o într-o ipostază așa-zis suveranistă, unde vin alții și preiau controlul asupra ta. Nu există altă opțiune. Nu există ideea de a fi tu suveranist. Știți, Elveția cred că e singurul stat cu adevărat neutru despre care putem vorbi, dar până și elvețienii au adoptat anumite politici privind combaterea spălării banilor la presiunea Uniunii Europene, căci n-au mai avut ce să facă. Nu era neapărat în interesul Elveției să adopte aceste politici, pentru că erau foarte mulți oameni care spălau bani și depozitau bani în băncile elvețiene, dar nu s-a mai putut. Trăim într-o lume unde toate lucrurile sunt legate, conectate și avem de ales între libertate sau ne uităm la ucraineni și vedem ce pățesc. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.