În pofida datelor sociologice nefavorabile, înalții oficiali lituanieni NU exclud trimiterea de trupe în Ucraina. Ministrul lituanian al Apărării: "Deciziile nu ar trebui luate pentru puncte de popularitate!"


În pofida datelor sociologice nefavorabile, înalții oficiali lituanieni NU exclud trimiterea de trupe în Ucraina. Ministrul lituanian al Apărării: "Deciziile nu ar trebui luate pentru puncte de popularitate!"

Peste jumătate din populația Lituaniei se împotrivește oricărei desfășurări de trupe lituaniene în Ucraina, conform unui sondaj Vilmorus efectuat în urma afirmațiilor recente ale președintelui francez Emmanuel Macron, conform cărora desfășurarea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi exclusă. Pe de altă parte, înalții oficiali lituanieni transmit semnale potrivit cărora luarea unei astfel de decizii nu va ține cont de gradul ei de popularitate. 

Aproape 56% dintre respondenți s-au declarat împotriva desfășurării de trupe, în timp ce aproximativ 15% au susținut ideea, cu condiția ca aliații NATO să procedeze similar, iar o proporție asemănătoare a susținut desfășurarea de trupe, dar numai pentru misiuni de antrenament. Doar 3,5% au susținut necondiționat participarea forțelor lituaniene la acțiunile militare din Ucraina.

Ministrul lituanian al Apărării, Laurynas Kasčiūnas, a declarat însă pentru BNS că rezultatele sondajului nu ar trebui să influențeze decizia trimiterii de trupe în Ucraina. 

"Deciziile nu ar trebui luate pentru puncte de popularitate. (...) Trebuie să înțelegem un lucru foarte simplu și anume dacă ucrainenii cedează, ei (rușii - n.red.) vor veni după noi. Nu trebuie să permitem ca Ucraina să piardă" a adăugat ministrul.

Sondajul a fost efectuat pe 1001 de persoane în perioada 15-23 martie. Marja de eroare luată în calcul este de 3,1%.

În pofida sondajului prezentat mai sus, merită amintit totodată că ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat că salută discuțiile declanșate de președintele francez Emmanuel Macron, care a sugerat că NATO nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina. Potrivit lui Landsbergis, "nicio opțiune nu poate fi respinsă".

"Salut și încurajez foarte mult discuția demarată, întrucât situația în care ne aflăm acum îl avantajează doar pe Putin", a zis Landsbergis.

Conform lui Landsbergis, este dificil de spus care opțiuni pentru trimiterea de trupe ar fi cele mai bune, dar "nimic nu poate fi luat de pe masă, nicio opțiune nu poate fi respinsă". (sursa: AICI și AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.