Alertă! Starea de sănătate a româncei întemnițate și torturate de comuniștii chinezi se deteriorează semnificativ pe zi ce trece. Ana Birchall și Marius Balo îi cer Alinei Gorghiu "să lase deoparte preocupările electorale și să obțină transferul Alinei Apostol din China în România"


Alertă! Starea de sănătate a româncei întemnițate și torturate de comuniștii chinezi se deteriorează semnificativ pe zi ce trece. Ana Birchall și Marius Balo îi cer Alinei Gorghiu "să lase deoparte preocupările electorale și să obțină transferul Alinei Apostol din China în România"

Profesorul clujean Marius Balo, care a fost închis pentru vreme de 8 ani de zile într-o temniță din China comunistă, a intrat în greva foamei pentru a atrage atenția autorităților române de resort asupra cazului Alinei Apostol, o româncă întemnițată de mai mulți ani de comuniștii chinezi. Starea ei de sănătate se deteriorează pe zi ce trece, însă Ministerul Justiției, condus de penelista Alina Gorghiu, nu se grăbește să aplice o procedură pe care Ana Birchall, din aceeași funcție ministerială, o aplicase în 2019 în cazul clujeanului Marius Balo. 

În anul 2019, Alina Apostol a fost condamnată la 13 ani și jumătate de închisoare după ce a fost acuzată de operațiuni financiare frauduloase și acces ilegal la un sistem informatic. Românca lucra ca traducătoare în China. Specific regimului criminal de la Beijing, Alina Apostol a ajuns să fie încarcerată în condiții inumane. Pe parcursul acestor zile, Marius Balo a reiterat un semnal de alarmă, precizând că Alinei Apostol "i-au căzut dinții din gură din pricina inaniției, iar personalul închisorii a refuzat să îi dea vitaminele trimise prin Ambasadă".

Publicația Adevărul a relatat faptul că Alina Irina Apostol avea 28 de ani când a fost arestată în provincia Fujian din estul Chinei, în data de 21 decembrie 2017, și acuzată de frauda menționată mai sus. Apoi, Alina Apostol a fost torturată și obligată la muncă forțată. 

"După un an și jumătate de arest preventiv, timp în care a fost torturată psihic în fiecare zi și forțată să trăiască în condiții pe care noi, oamenii de rând ai unei țări civilizate nu ni le putem imagina, este condamnată pe nedrept în data de 15 iulie 2019 la 13 ani și jumătate de închisoare și înregimentată în sistemul odios de muncă forțată al închisorilor chinezești. Mai are de executat aproape 8 ani de zile, atât cât am pătimit eu în temnița comunistă. Sunt convins că nu va supraviețui", a precizat Marius Balo în luna noiembrie 2023, acesta aflând despre cazul Alinei Apostol în anul 2022. 

Date fiind aceste detalii șocante, apelul public lansat de Marius Balo către ministra Alina Gorghiu a fost promovat și de Ana Birchall. Fosta ministră a Justiției îi cere penelistei Alina Gorghiu, despre care amintește că vorbește constant în spațiul public, "de dimineața până seara", despre respectarea drepturilor femeilor, să și acționeze în acest sens în cazul Irinei Apostol prin aplicarea precedentului creat prin repatrierea clujeanului Marius Balo. 

"În timp ce Alina Gorghiu e preocupată de campania electorală, Alina Apostol moare cu zile în China!

Îi solicit Alinei Gorghiu să lase deoparte preocupările electorale sau PR-ul personal și să pună mâna să își facă treaba de ministru și să solicite și să obțină transferul Alinei Apostol din China în România.

Alina dragă, nu trebuie să faci nimic altceva decât să dai copy paste la procedura inițiată și realizată de mine în cazul lui Marius Balo când, în 2019, în câteva luni am inițiat și obținut transferul în România, dându-i astfel o speranță de viață! Greul precedentului a fost realizat de mine, iar tu dragă Alina Gorghiu nu trebuie decât să îți faci treaba de ministru, cu atât mai mult cu cât tot declari de dimineața până seara cum trebuie respectate drepturile femeilor!

Rog share, să ne mobilizam să o salvăm pe Alina Apostol!", a zis Ana Birchall într-o postare publicată pe Facebook: 

În cursul zilei de ieri, Marius Balo a avut și o întâlnire cu Ana Birchall pentru a discuta despre demersurile ce pot fi întreprinse. 

"Iubiți prieteni,

Ieri am discutat despre salvarea Alinei din temnița roșie cu Dna Ministru Ana Birchall, persoana care a făcut posibil transferul meu din China în România în anul 2019. Datorită eforturilor dumneaei de atunci noi putem astăzi să cerem ca procedura să fie repetată pentru Alina Apostol.

Cu toate acestea, cu toate că acest precedent există, noi primim doar scuze și acuze din partea Alinei Gorghiu, deținătoarea portofoliului Ministerului Justiției în acest moment.

Scuza principală, rostită în urmă cu cinci luni: «Este o procedură extrem de complicată!». Fals! Este o procedură simplă, pe care Dna Birchall a parcurs-o în trei luni de zile. Deoarece acum ea trebuie doar repetată, nu ar trebui să dureze nici măcar trei luni. Cu toate acestea în cinci luni de zile s-a avansat extrem de puțin. De ce?

Pentru că nu există voință! Nu interesează pe nimeni pentru că speța în sine, în ochii lor, nu are o miză. Nu are nici miză electorală deoarece Alina, un sac de oase fără dinți în gură, nu poate vota din adâncul temniței chinezești. Nu are nici miză financiară, deoarece Alina nu are bani. De abia s-au strâns banii pentru amendă.

Alina este doar un om. Un om din 20 de milioane și timp de 45 de ani, în perioada comunistă, ni s-a tot repetat că valoarea unui singur om e zero. Doar grupul contează, statul, partidul. Am trăit această realitate timp de 8 ani de zile în China și din păcate, o trăiesc încă și acum, în țara mea.

Din fericire, nu toți românii gândesc așa. În 2019, Ana Birchall a acționat decisiv, punând în mișcare toate mecanismele puterii de stat pentru a salva un singur om, pe Marius Balo. De ce ea a făcut acest gest atunci și acum, când este cu atât mai simplu, nu se face?

Pentru că Ana Birchall a gândit cu sufletul. Această femeie a gândit acel moment cu sufletul. S-a așezat doar pentru un moment în locul celui care suferea și simțind suferința lui, a acționat. Mi-a mărturisit atunci când am întâlnit-o la București imediat după ce m-am întors în țară că, citind scrisoarea pe care i-am trimis-o din temniță, a plâns.

Oare Dna Ministru Alina Gorghiu a plâns când a aflat că o româncă de-a ei, pe care o cheamă tot Alina, este de șase ani închisă într-o temniță blestemată din China și că a ajuns un sac de oase fără dinți în gură? Eu cred că a plâns și ea. Nu poți să fii om și să nu plângi atunci când auzi așa ceva.

Iată ce mi-a scris ieri Ana Birchall, cea care a gândit cu sufletul pentru mine atunci și în emoția căreia am simțit sufletul zvâcnindu-i de compasiune și acum, în momentul în care i-am povestit despre Alina:

«Bună, Marius! Promit că mă implic și o salvăm! Ne mobilizăm! Îți promit!»,

Doamne ajută! Aceasta este reacția normală și firească a unui om care îi vede pe cei din jur drept suflete și nu drept mize!", a menționat Marius Balo într-o postare publicată pe Facebook. 

Pe 1 aprilie 2024, Marius Balo anunța că începe greva foamei ca formă de protest față de pasivitatea autorităților române. 

"ZIUA ÎNTÂI

ÎMPREUNĂ PENTRU ALINA

Iubiți prieteni,

Am hotărât ca de astăzi să încep greva foamei pentru Alina Apostol, românca întemnițată de șase ani de zile în China comunistă. Nu voi mai gusta niciun fel de hrană până când nu se va rezolva situația ei cu transferul în România.

Am hotărât să recurg la acest gest după o perioadă de câteva luni în care am încercat în fel și chip să sensibilizez autoritățile statului român cu privire la situația disperată în care se află. Nu o cunosc pe Alina și nu am niciun fel de legătură cu ea în afara faptului că am pătimit și eu în temnițele chinezești timp de 8 ani de zile.

Am făcut publică povestea ei la 1 noiembrie și doar atunci au început autoritățile noastre să se intereseze de ea. Așa s-a întâmplat și în cazul meu, ani de zile nu a interesat pe nimeni. Am scris timp de trei ani de zile sute de scrisori la Ambasadă și la instituțiile statului. Nu am primit niciun răspuns.

Am aflat de curând că i-au căzut dinții din gură din pricina inaniției și că personalul închisorii a refuzat să îi dea vitaminele trimise prin Ambasadă. Cu toate acestea Ministerul Justiției a reacționat în ultimele luni doar cu scuze și acuze. Indiferență, cinism și dispreț din partea celor care ne cer mieros să îi votăm pentru un nou mandat.

Alina se stinge sub ochii noștri și noi născocim în continuare motive pentru a nu face nimic pentru ea. Această reacție este cu atât mai înfiorătoare cu cât am aflat recent, dintr-o discuție cu un oficial de la Beijing, că autoritățile chineze doresc să o trimită cât mai repede acasă pentru ca să scape de imaginea negativă care s-a creat în ultimele luni în jurul acestui caz.

Problema nu este la ei. Problema este la noi. Nu există voință, nu există o voce puternică în întreg guvernul și parlamentul României, cum a fost cea a Dnei Ministru Ana Birchall în 2019, atunci când a rezolvat transferul meu acasă în doar trei luni de zile. Care este diferența între atunci și acum? Voința este diferența!

Acum, deținătoarea portofoliului la justiție, Dna Alina Gorghiu, este în plină campanie electorală. Nu are timp pentru Alina Apostol, care din adâncul temniței chinezești, un sac de oase fără dinți în gură, nu are cum să o voteze. Este oarecum ironic să ascult mesajul Dnei Ministru, zi după zi, că odată votată, ea și colegii ei ne vor apăra interesele.

Nicio problemă. Dacă dânșii nu au voință, atunci noi trebuie să îi încurajăm să o caute! Am fost la spital în această dimineață și mi-am făcut analizele de sânge, pe care le voi repeta periodic, atât timp cât va fi nevoie. Nu voi mai gusta mâncare până când situația Alinei nu se va rezolva. Am timp și sunt dispus să aștept cât va fi necesar!

Alina Apostol însă nu mai are timp. Este la capătul puterilor, după șase ani petrecuți într-o temniță blestemată din China. În decembrie a tras să moară. Recent și-a revenit puțin, însă situația ei rămâne critică. Oricât aș vrea, nu pot să mă prefac că nu există, că acel suflet nu suferă și ca nu stă în puterea mea să fac ceva pentru ea.

Vă rog și pe Dvs, iubiți prieteni, să o ajutați! Vă rog să o pomeniți în rugăciune! Pe cei care nu obișnuiți să vă rugați, vă rog să îi trimiteți un gând bun! Vă asigur că ea acolo simte fiecare gând bun și fiecare rugăciune! Le-am simțit și eu!

Doar împreună, uniți în cuget și în simțire, vom reuși să o salvăm. Toți pentru unul și unul pentru toți! Genul ăsta de nepăsare și de indiferență înfiorătoare doar cu post și rugăciune se poate scoate! Cu nimic altceva!

Am încercat, vă rog să mă credeți! Am scris, am sunat, am pledat, am plâns, am implorat, de cinci luni de zile, în fiecare zi. Am găsit și bunăvoință, nu spun nu, dar nu am găsit determinare. Nu am găsit în liderii noștri curaj, o fărâmă măcar din curajul lui Ghandi sau al lui Martin Luther King. O fărâmă din curajul Dnei Aspazia Oțel Petrescu sau al Dnei Doina Cornea. Am însă mare încredere și nădejde că acest curaj se va găsi!

În al unsprezecelea ceas, însă se va găsi! Se va găsi, pentru că sufletul acestui popor este viu! Doamne ajută-ne! Amin!", a spus Marius Balo într-o altă postare publicată pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.