Aderarea Ucrainei la NATO. USCC avertizează că Rusia este încurajată să perpetueze războiul de "declarațiile referitoare la imposibilitatea aderării Ucrainei în timp ce o parte din teritoriul său e ocupat". "Între timp, în pofida fazei fierbinți a războiului, Ucraina continuă să își reformeze armata pentru a îndeplini standardele Alianței Nord-Atlantice"


Aderarea Ucrainei la NATO. USCC avertizează că Rusia este încurajată să perpetueze războiul de "declarațiile referitoare la imposibilitatea aderării Ucrainei în timp ce o parte din teritoriul său e ocupat". "Între timp, în pofida fazei fierbinți a războiului, Ucraina continuă să își reformeze armata pentru a îndeplini standardele Alianței Nord-Atlantice"

Marcând împlinirea a 75 de ani de la înființarea NATO, think tank-ul Ukrainian Security and Cooperation Center a scos în relief pașii concreți făcuți de Ucraina pe calea aderării la Alianță și a subliniat totodată motivele pentru care concretizarea obiectivului menționat constituie un câștig pentru ambele părți, și pentru Kyiv și pentru țările aliate. 

Totodată, USCC a avertizat că mesajele transmise din partea unor oficiali ai țărilor aliate, conform cărora "atât timp cât războiul continuă, Ucraina nu poate deveni membră cu drepturi depline a NATO", nu fac decât să încurajeze Rusia să perpetueze războiul. 

"Dacă Ucraina se alătură Alianței, visele Rusiei de restabilire a URSS 2.0 pot fi uitate, dacă nu pentru totdeauna, atunci cel puțin pentru vreme de decenii", a mai precizat USCC, evidențiind, printre altele, importanța întreprinderii unor pași concreți și istorici la Summitul NATO de la Washington din acest an în ceea ce privește aderarea Ucrainei. 

Redăm comunicatul USCC:

Anul acesta, data de 4 aprilie marchează 75 de ani de la înființarea NATO, structură care a devenit fundamentul unui sistem de securitate euro-atlantic unificat din Canada până în statele baltice.

Cu acest prilej, va avea loc un Summit aniversar la Washington, unde, în data de 4 aprilie 1949, a fost semnat acordul care este considerat drept documentul care a înființat Alianța Nord-Atlantică. Se va acorda o atenție sporită Ucrainei, țară pentru care apartenența la NATO constituie unul dintre obiectivele-cheie ale politicii sale externe. Aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică este consacrată în Legea fundamentală a țării.

În pofida desfășurării celui de-al treilea an de invazie rusească la scară largă, a atacurilor aproape zilnice cu rachete asupra orașelor, respectiv a luptei intense desfășurate de-a lungul a peste 1.200 de kilometri de linie a frontului, Kyivul continuă să-și îmbunătățească armata și să implementeze standardele NATO, în speranța unei decizii pozitive în timpul Summitului aniversar al NATO de la Washington. În plus, asta ar trimite un semnal clar Moscovei și ar putea influența astfel determinarea agresorilor și durata agresiunii. 

Deși experții și politicienii occidentali încă nu au o poziție unitară privitoare la apartenența Ucrainei la Alianță, Kyivul își face "temele", iar sprijinul public pentru aderarea la NATO este în continuare ridicat, în proporție de 77% (conform unui sondaj realizat în noiembrie 2023).

Va aduce Summitul de la Washington Ucraina mai aproape de NATO?

Este clar că Ucraina ar dori să aibă un răspuns pozitiv la această întrebare, întrucât e încrezătoare că problema ucraineană în contextul securității europene este deja "coaptă" pentru NATO.

Pe 1 aprilie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat următoarele: "Anul acesta pune câteva întrebări fundamentale pentru relațiile dintre Ucraina și NATO. În special, acestea se referă la Summitul de la Washington și la multe alte aspecte ale cooperării. Numai cu Ucraina făcând parte din Alianță ne putem baza pe o veritabilă securitate în Europa".

Și este adevărat. Ucraina a subliniat în repetate rânduri că luptă în războiul Occidentului împotriva expansionismului rusesc, respectiv că a slăbit principalul inamic al NATO în Europa. Prin urmare, are un drept moral la garanțiile de protecție oferite de apartenența la Alianță.

Cu toate acestea, Kyivului i s-a transmis sistematic că "atât timp cât războiul continuă, Ucraina nu poate deveni membră cu drepturi depline a NATO". Asemenea teze cu siguranță că nu trec neobservate la Moscova, care urmărește îndeaproape desfășurarea relațiilor NATO-Ucraina și narațiunile lansate de Occident. Merită să reamintim că, în ciuda declarațiilor agresive făcute de autoritățile ruse la începutul anului 2022 cu privire la extinderea NATO, Moscova a fost destul de calmă în ceea ce privește aderarea altei țări vecine, Finlanda, precum și în legătură cu aderarea Suediei la Alianță. Deci Moscova nu este cu adevărat preocupată cu privire la extinderea NATO, ci de posibilitatea implementării propriilor planuri în centrul Europei. Pe cale de consecință, poziția ambiguă a Occidentului, respectiv declarațiile referitoare la imposibilitatea aderării Ucrainei în timp ce o parte din teritoriul său este ocupat, constituie un semnal clar conform căruia Kremlinul nu trebuie să-și facă griji atât timp cât războiul continuă. La urma urmei, autoritățile ruse știu bine că, dacă Ucraina se alătură Alianței, visele de restabilire a URSS 2.0 pot fi uitate, dacă nu pentru totdeauna, atunci cel puțin pentru vreme de decenii.

Dar dacă NATO va îndrăzni să dea răspunsul pe care Kyivul îl dorește în acest an e mai mult o întrebare retorică. În general, de la Summitul de la Vilnius încoace, nu s-au schimbat prea multe în privința poziționărilor țărilor membre NATO. Cu toate acestea, Ucraina ar putea să aibă de câștigat deja, mai precis din concretizarea pașilor pentru apropierea ulterioară de Alianță, din semnale clare privind calendarul de aderare și, cel mai important, din garanții de securitate concrete. Mai mult, trebuie spus că aderarea Ucrainei reprezintă o investiție în securitatea nu numai a regiunii europene, ci și a securității globale, o întărire semnificativă a Alianței cu o armată eficientă și experimentată și o demonstrație convingătoare a unității și consecvenței Occidentului.

Partenerii internaționali semnalează că Summitul de la Washington poate avea ca finalitate deciziile concrete de care Ucraina are nevoie. Acest lucru a fost declarat, în mod special, la Forumul de Securitate de la Kyiv, de către Celeste Wallander, subsecretara americană a apărării în sfera afacerilor internaționale de securitate.

"Deși este prea devreme pentru a spune, ar trebui să știți că în timpul Summitului de la Washington vor fi făcuți pași care vor constitui o punte solidă către viitoarea aderare a Ucrainei la NATO", a zis Wallander. 

Potrivit Celestei Wallander, investițiile occidentale în apărarea Ucrainei sunt, totodată, o investiție în securitatea transatlantică și globală comună.

"De aceea, succesul strategic al Ucrainei este foarte important pe mai multe dimensiuni: economică, cea a reconstrucției, întoarcerea refugiaților, pașii către aderarea la UE, apărare și securitate, justiție și responsabilitate", a mai precizat reprezentanta Pentagonului. 

"Podul" dintre Ucraina și Alianță a fost menționat și de secretarul de stat american Anthony Blinken, care, în timpul vizitei efectuate în Franța pe 2 aprilie, a subliniat importanța pregătirii unei foi de parcurs pentru aderarea Ucrainei la NATO înainte de Summitul de la Washington.

"Consider că Summitul NATO se va concentra cu adevărat pe modul în care putem crea această foaie de parcurs. Sau, pentru a fi mai sugestiv, avem nevoie de un pod care să permită Ucrainei să devină membră NATO", a declarat Blinken pe parcursul unei conferințe de presă comune cu ministra franceză de Externe, Stephane Sejourne.

Forțele armate ucrainene implementează standardele NATO în vreme de război

Între timp, în ciuda fazei fierbinți a războiului, Ucraina continuă să își reformeze armata pentru a îndeplini standardele Alianței Nord-Atlantice. În mod special, armata este digitalizată, se consolidează securitatea cibernetică și recrutarea, respectiv se implementează o nouă etapă de reformă a managementului apărării, precum și o reformă generală a sectorului de securitate și apărare, în vederea realizării interoperabilității cu statele membre NATO în viitor. 

Potrivit site-ului oficial al Ministerului Apărării, în Ministerul Apărării și în Forțele Armate au fost implementate 301 standarde NATO: 181 în cadrul Obiectivelor Parteneriatului NATO-Ucraina (standarde prioritare ale Alianței) și 116 pe bază voluntară, pe care Ucraina le implementează în afara Obiectivelor Parteneriatului.

În luna martie a acestui an, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a semnat Planul de acțiune pentru implementarea Programului național anual de cooperare cu NATO (ANP) pentru 2024, care a fost elaborat pentru a implementa acordurile în urma Summit-ului NATO de la Vilnius. Programul include peste 50 de măsuri subsidiare a 17 obiective ce urmează să fie implementate în acest an. Prioritatea-cheie a ANP este reformarea sectorului de securitate și apărare al Ucrainei. Anterior, secretarul general adjunct al NATO, Boris Ruge, a subliniat că ANP reprezintă un instrument-cadru important pentru etapele viitoare ale integrării sistemice.

Tot în martie 2024, Ministerul Apărării și Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei au anunțat începerea unei noi etape a reformei managementului apărării. Reforma vizează, la rândul ei, realizarea interoperabilității pe termen lung cu partenerii din statele membre NATO, ceea ce le va permite să acționeze împreună atât în timpul operațiunilor militare, cât și în planificarea privind contracararea viitoarelor amenințări.

"Putem vorbi despre interoperabilitate operațională și funcțională. Conformitatea permite acțiuni comune în timpul operațiunilor de gestionare a crizelor, ca parte a Forței de răspuns a NATO și a exercițiilor multinaționale. Astfel de operațiuni necesită o conformare la nivel de arme, obuze, sisteme de comunicații etc.", a explicat adjunctul ministrului Apărării, Stanislav Haider.

Recrutare în loc de conscripție

Aprobarea Conceptului Politicii Personalului Militar până în 2028 prin Ordinul Ministrului Apărării al Ucrainei, din data de 5 noiembrie 2023, care prevede, printre altele, crearea unui sistem eficient de recrutare a personalului profesionist și motivat pentru Forțele Armate ale Ucrainei, ar trebui să fie considerat un alt pas către NATO.

Accentul principal al conceptului se pune pe garantarea satisfacerii nevoilor de forță de muncă ale Forțelor Armate în timpul unui război la scară largă, integrarea în spațiul de securitate euro-atlantic și interoperabilitatea Forțelor Armate Ucrainene cu forțele armate ale statelor membre NATO.

Din noiembrie 2023 până pe 25 martie, au fost publicate peste 10 mii de posturi vacante pe 4 platforme și au fost primite peste 130 mii de răspunsuri.

Doar în prima jumătate a anului 2024, Ministerul Apărării al Ucrainei și-a anunțat intenția de a deschide 27 de birouri de recrutare în centre regionale și orașe mari.

"În data de 2 aprilie, am deschis șapte centre de recrutare, inclusiv două în Harkiv. În prima jumătate a anului vom fi reprezentați în majoritatea regiunilor Ucrainei, cu până la 30 de centre, iar până la sfârșitul anului vom fi prezenți în toate regiunile și marile orașe. Când am dezvoltat noi algoritmi de recrutare, am studiat experiența statelor membre NATO care își recrutează în mod constant cetățenii în forțele lor armate", a declarat Oleksiy Bezhevets, comisarul pentru recrutare al Ministerului Apărării al Ucrainei, într-un răspuns acordat USCC.

Potrivit acestuia, a fost luată drept exemplu experiența Statelor Unite, a Regatului Unit și a câtorva țări europene. Bezhevets a mai zis că procesul a fost lansat cu succes și a adăugat că totul va depinde de extinderea și îmbunătățirea serviciului. După o lună și jumătate de funcționare a centrelor, există deja oameni care sunt instruiți în centrele de pregătire și, totodată, cei care servesc în unitățile lor militare.

La sfârșitul lunii martie, Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a declarat următoarele: "Ne așteptăm să avem destui oameni capabili să ne apere patria. Vorbim nu doar despre cei mobilizați, ci și despre voluntari. Trebuie să ținem cont de faptul că oamenii nu sunt roboți. Sunt epuizați, fizic și psihologic, mai ales în luptă".

Doborâm avioane, scufundăm nave

Într-adevăr, armata ucraineană reînnoită demonstrează că este capabilă să desfășoare operațiuni moderne ofensive și defensive pe scară largă împotriva unui inamic superior, provocându-i înfrângeri semnificative cu resurse limitate.

În luna aprilie se va marca a doua aniversare de la eliberarea nordului Ucrainei de sub trupele ruse. Ucraina a dat dovadă de rezistență și forță atunci când nu i dădeau nici măcar 3 zile să reziste. Mai târziu, au avut loc operațiunile Harkiv și Herson, operațiunile defensive în est și ofensive în sud. Efectuăm lovituri de succes asupra țintelor militare pe cer și pe mare, distrugând nave și aeronave inamice. În plus, armele ucrainene îl lovesc pe agresorul pe teritoriul său, iar acest lucru îl determină să se gândească la construirea de linii defensive acolo. De asemenea, potrivit serviciilor de informații ucrainene, după raidurile efectuate de voluntarii ruși din Legiunea Rusă pentru Libertate, din Batalionul Siberian și din Corpul Voluntarului Rus, inamicul a intensificat măsurile de întărire a zonelor de frontieră din Belgorod, Kursk și regiunile Bryansk. Acest lucru constrânge forțele ruse și complică planurile de avansare în regiunea Harkiv.

"Nu doar ne apărăm, ci în fiecare zi mergem înainte în direcții diferite. În plus, numărul de poziții pe care le-am recâștigat depășește numărul de poziții pe care le-am pierdut. Inamicul nu a reușit să facă progrese semnificative în direcțiile strategice, iar câștigurile sale teritoriale, dacă există, sunt de importanță tactică. Această situație este sub controlul nostru", a declarat comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Syrskyi, la sfârșitul lunii martie.

Ce urmează?

În cei doi ani de război, forțele de apărare ucrainene au dobândit o vastă experiență în operațiuni de luptă. În fiecare zi, armata ucraineană utilizează armele occidentale folosite de membrii NATO. Astăzi, armata Ucrainei este una dintre cele mai capabile de pe continentul european și are un istoric de operațiuni militare de succes, pe care, probabil, nicio țară NATO nu le-a desfășurat după al Doilea Război Mondial.

În timpul acestui război, Ucraina a dovedit că este mai mult decât pregătită pentru aderarea la NATO și are multe de oferit Alianței. Pe drumul către aderarea la NATO, Ucraina și-a îndeplinit cu fidelitate toate sarcinile și a implementat reforme pentru a îndeplini cerințele NATO la toate nivelurile. Cu alte cuvinte, își face "temele", iar, pe cale de consecință, ar trebui să fie evaluată la Summitul de la Washington.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.