Datele care arată că exporturile americane de petrol au ajuns la un nivel record! În paralel, Rusia și țările OPEC întâmpină dificultăți majore. Motivele


Datele care arată că exporturile americane de petrol au ajuns la un nivel record! În paralel, Rusia și țările OPEC întâmpină dificultăți majore. Motivele

Exporturile de țiței american au ajuns la niveluri record în ultimele luni datorită sancțiunilor impuse la nivel internațional asupra Rusiei, dar și a încercării țărilor din grupul OPEC+ de a-și restricționa oferta, pentru a crește prețurile petrolului.

Țările europene cumpără mai mult petrol din SUA inclusiv pentru că transporturile din Asia durează în prezent mai mult, când petrolierele evită în mare parte ruta Marea Roșie/Canalul Suez – cea mai rapidă cale de transport din Asia către Europa – ocolind Africa din cauza atacurilor Houthi asupra navelor civile.

Creșterea exporturilor americane a fost făcută posibilă de ridicarea interdicției SUA asupra majorității exporturilor de țiței, în 2015, după care a urmat o creștere constantă a exporturilor în fiecare an, cu excepția anului 2021.

În 2023 exporturile de țiței american au ajuns să înregistreze o medie istorică de 4,1 milioane de barili pe zi (bpd), ceea ce reprezintă o creștere cu 13%, sau cu 482.000 bpd, față de recordul anterior stabilit în 2022.

Iar în acest timp grupul țărilor OPEC a încercat să mențină prețurile mai ridicate la țiței reducând exporturile.

Anul trecut, Europa a devenit cel mai mare cumpărător de țiței din SUA, după sancțiunile occidentale impuse Rusiei pe fondul războiului pe care-l poartă la scară largă contra Ucrainei. În total, exporturile de țiței americane către Europa au fost în medie de 1,8 milioane bpd anul trecut, puțin mai mult decât exporturile SUA către Asia și Oceania, de 1,7 milioane bpd.

Din țările europene, Olanda a primit cel mai mult țiței american în 2023, cu o medie de 652.000 bpd, conform estimărilor U.S. Energy Information Administration.

India - care e al treilea importator de petrol la nivel mondial - a importat cantități mari de petrol rusesc ieftin la sfârșitul anului 2022 și în cea mai mare parte a anului 2023, dar a încetinit importurile din Rusia după ce Washingtonul a înăsprit aplicarea sancțiunilor, la sfârșitul anului trecut. De asemenea, se observă faptul că rafinăriile indiene au suspendat și achizițiile de țiței din Venezuela.  

Washingtonul a aplicat sancțiuni și asupra operatorului de petroliere de stat Sovcomflot, din Rusia, la începutul acestui an, îngrijorând cumpărătorii din India cu privire la eventuala încălcare a sancțiunilor impuse pentru petrolul rusesc.

India ar urma să înceapă să importe de luna acesta cele mai mari volume de petrol din Statele Unite din ultimele 11 luni, deoarece aplicarea mai strictă a sancțiunilor SUA împotriva Rusiei încetinește fluxurile de țiței rusești.  

"Producția americană crește, iar producția OPEC și rusă scade – așa că SUA, prin definiție, vor avea o cotă de piață mai mare", a declarat pentru Bloomberg Gary Ross, un manager de fonduri speculative și consultant pentru piața petrolului. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.