Cărturarul Vlad Pohilă. Și idealul lui


Cărturarul Vlad Pohilă. Și idealul lui

Vlad Pohilă a avut mai multe visuri şi un singur Ideal. Când l-am cunoscut la Universitate în anul 1971 visa la cărţi. Diverse, frumoase şi cât mai multe în limba română. Avea un dar aparte de a te convinge să citeşti cărţi de valoare, studii sau manuscrise din alte veacuri. Ştia fiecare enciclopedie, operă sau ediţie rară în care bibliotecă din Chişinău se află. Înzestrat cu mult har, îi lipsea doar „priceperea” să-şi ascundă dragostea faţă de frumuseţea limbii materne, faţă de marile personalităţi ale istoriei şi culturii române. Se zidea între cărţi şi trăia între ele cu evlavia peregrinului înconjurat de lucruri sfinte. După absolvire, convingându-se ce propagandă dezgustătoare, antiromânească se făcea în academie și instituțiile științifice, ca lingvist poliglot s-a reprofilat şi a plecat la Moscova să lucreze ghid în turismul internaţional.

Puţini cunosc, dar Vlad Pohilă a organizat în taină tipărirea primului număr al publicației „Glasul Naţiunii” în grafie românească la prietenii săi din Lituania. Tot el aduce acasă camionul încărcat cu tirajul interzis, fiind vânat de securiştii ruși pe o distanţă de peste două mii de km. În condiţii de teroare, cărturarul trece pe baricade împreună cu intelectualitatea de creaţie şi cu toţii fac front comun cu poporul. Această unitate miraculoasă dintre intelectuali şi popor aduce cele mai mari victorii. Vlad Pohilă, prin mesajul său public unificator din acei ani, are o contribuţie majoră la consolidarea forţelor naţionale şi democratice. Opera sa imensă, diversificată şi împrăştiată, adună basarabenii sub Tricolorul românesc şi îi apropie de idealul vieţii lui Vlad Pohilă – Reunirea Basarabiei cu Patria-Mamă şi reîntregirea poporului român.

436497782_7807028175974986_8257158635602391088_n
(Vlad Pohilă)

Plecarea subită în primăvara anului 2020 a unui publicist şi cărturar de dimensiunea enciclopedică a lui Vlad Pohilă, care a dăruit poporului său o ladă de zestre plină de bijuterii şi nestemate, a lăsat moştenire zeci de materiale ştiinţifice şi sute de articole şi emisiuni educative, nu poate să nu pună pe gânduri o populaţie tot mai lipsită de intelectuali autentici, de luptători şi oameni de cultură. Pierderile în lanţ din ultimele două decenii, marginalizarea sau scoaterea din circuit a personalităţilor de valoare, care au constituit nucleul Mişcării de Eliberare Naţională şi au orientat Basarabia spre România şi Europa, aducerea în prim-plan a plevuştii, politrucilor, profitorilor şi cameleonilor, e un semn cât se poate de clar că rămânem tot mai dezgoliţi în faţa viforniţelor siberiene, a marionetelor şi a „naţiunii civice moldoveneşti”. Înstrăinaţi de cauza naţională, împărţiţi în secte partinice, dezbinaţi de idolii de lut, încărcaţi de ură unul împotriva altuia, moldovenii sunt transformaţi treptat într-o turmă jalnică, devenind o pradă uşoară în gheara monstrului, care revine în forţă pe pământul Basarabiei.

Încă unul dintre liderii spirituali ai Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia a plecat spre ceruri cu sufletul amărât că nu a prins reîntregirea naţiunii române. A fost un mare cărturar şi luptător, a fost un Om blând, care respecta şi ţinea sincer la oameni, a fost un Om care iubea neamul românesc şi avea o inimă cât icoana României întregi. O viaţă întreagă s-a aflat în bătaia puştii cu lunetă, dar a ţinut Tricolorul sus. În primăvara anului 2020 ne-a transmis Drapelul, Idealul şi Îndemnul să-i continuăm cauza!

Să-i cinstim faptele înălțătoare și memoria!

Astăzi publicistul și cărturarul Vlad Pohilă ar fi împlinit 71 de ani!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.